SŽDC k rekonstrukci pražského hlavního nádraží

6.10.2016 15:00Zdroj: SŽDC - tiskové sdělení

Dovolujeme si vás informovat o aktuálním stavu jednání Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) se společností Grandi Stazioni (GS).

Jak jsme uvedli v předešlém vyjádření, společnost Grandi Stazioni (SG) uzavřela smlouvu se společností České dráhy v roce 2003. Měla tedy dostatek času dokončit rekonstrukci Hlavního nádraží v Praze. Smlouva zaniká uplynutím základní doby jejího trvání k 16. říjnu 2016. Děje se tak výlučně z důvodu prodlení společnosti GS s provedením a dokončením rekonstrukce, jež měla být původně dokončena již v roce 2013.

Zástupci SŽDC informovali vedení společnosti GS, že navrhované uzavření dodatku ke smlouvě, jímž by byla prodlužována základní doba trvání smlouvy a doba pro dokončení rekonstrukce o další dva roky, je v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Tuto skutečnost potvrzuje i vyžádané stanovisko ÚOHS, které označuje uzavření dodatku jako podstatné změny smlouvy, tedy jako nepřípustné.

SŽDC vyzvala písemně GS k odevzdání předmětu nájmu a dalších převzatých částí nemovitostí v areálu železniční stanice Praha – hlavní nádraží v souvislosti s uplynutím doby trvání Nájemní smlouvy.

Ujišťujeme veřejnost, že máme připravená veškerá opatření, aby přechod správy pražského hlavního nádraží z GS na SŽDC v žádném případě neovlivnil chod nádraží a všech poskytovaných služeb.  V tomto ohledu také jednáme se zástupci GS.

Zároveň SŽDC osloví všechny smluvní partnery na nádraží a vstoupí s nimi v jednání. Jednoznačným cílem je zachovat spolupráci a projednat náležité smluvní vztahy.

SŽDC je kvalifikovaný investor a nezpochybnitelně umí provozovat nádraží, což dokazuje správou více jak tisícovky nádraží v celé České republice.