SŽDC otevřela novou zastávku Chýně Jih

16.12.2014 19:00Zdroj: SŽDC - tisková zpráva

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně otevřela další železniční zastávku. Boom přibližování příměstské dopravy novým cestujícím tedy pokračuje i nadále.

Na příměstské trati z Prahy-Smíchova do Hostivice a Rudné u Prahy vznikla další zastávka – Chýně jih. Její slavnostní otevření se uskutečnilo dnes, cestující ji ale mohou využít již od neděle 14. prosince, kdy začal platit nový jízdní řád. Jde o další krok v naplňování projektu zatraktivnění příměstské vlakové dopravy. Již letos 1. září byl slavnostně zahájen provoz na zastávkách v Rudné, Chýni, Jinočanech, Hostivici-Sadové a Hostivici-U hřbitova. Správa železniční dopravní cesty a Středočeský kraj do nich společně investovaly desítky milionů korun.

Novou zastávku Chýně jih najdete mezi stanicemi Rudná u Prahy a nedávnou zbudovanou zastávkou Chýně. Ocení ji zejména místní obyvatelé, protože se jim výrazně zkrátí docházková vzdálenost k železnici. Linka S65 je tak pohodlně, rychle a pouze s jedním přestupem v Hostivici zaveze až do centra Prahy. Moderní osvětlená nástupiště jsou zbudována již s protihlukovou úpravou a výškou nástupní hrany 550 mm nad temenem kolejnice. Cestující tak nastupují do vlaků přímo v úrovni podlahy železničního vozu. Nový zastávkový přístřešek je realizován v betonové úpravě „antivandal“. Kromě laviček je osazen i odpadkovým košem, osvětlením a vitrínou s informacemi pro cestující. Na nástupišti je instalován i označovač jízdenek ROPID.

„Na Smíchovské nádraží cestující nyní dojedou (s přestupem v Rudné) za 28 minut, Na Knížecí bez přestupu za 40 minut a na Masarykovo nádraží se vlak dostane (s přestupem v Hostivici) za 40 minut. Věřím, že i toto zkrácení jízdních dob přivede na železnici nové zákazníky. Navíc novým cestujícím, kteří se rozhodnou vyměnit osobní vůz za vlak, odpadnou starosti s parkováním v centru města a nekonečné popojíždění v dlouhých kolonách,“ říká za SŽDC ředitel Stavební správy západ Lubor Hrubeš.

Chýně jih není jedinou zastávkou, na které nově od 14. prosince 2014 zastavují vlaky. Přestupní uzel s vazbou na metropolitní MHD, v první řadě reprezentovanou linkou metra C, vznikl na pražském Kačerově. Nová zastávka ve Frenštátu pod Radhoštěm zase výrazně zkrátila docházkovou vzdálenost do centra tohoto města. A v Praze-Podbabě již slouží cestujícím obě nová nástupiště, u kterých navíc zastavují i rychlíky ve směru na Děčín.