1. Letná škola Výhrevne Vrútky

29.7.2005 15:52 Ing. Peter Nagy

1. Letná škola Výhrevne Vrútky

Začiatkom júla sa na webovej stránke Výhrevne Vrútky a o týždeň neskôr aj na serveri VLAKY.NET objavila informácia o pripravovanej jedinečnej akcii – Letnej škole Výhrevne Vrútky. Obsahom tejto Letnej školy mal byť historický rušeň 486.007. Informáciu sme zverejňovali s istými obavami, aká bude reakcia verejnosti a spočiatku sme boli sklamaní, pretože v priebehu prvého týždňa po uverejnení na našej internetovej stránke sa objavila len jediná reakcia.

Až po zverejnení na serveri VLAKY.NET sa objavili ďalšie reakcie a začali sa prihlasovať aj prví záujemcovia. Nakoniec sa na kurz záväzne prihlásilo 15 záujemcov. Tento počet sme považovali za optimálny.

A tak sa v sobotu 23. júla 2005 o pol deviatej ráno začali schádzať prihlásení účastníci historicky prvej Letnej školy Výhrevne Vrútky. Kým sa začala prezentácia, fotografovania chtiví záujemcovia už stihli urobiť pár prvých záberov zakúreného rušňa zatiaľ čakajúceho v priestoroch Výhrevne.

Keď sa zišla väčšina prihlásených účastníkov, spolu s organizátormi sa presunuli do priestorov zrušeného Rušňového depa, kde bola pripravená miestnosť pre teoretickú časť výučby. Pri prezentácii účastníci dostali pripravené tašky so študijnými materiálmi, poznámkovým blokom a perom a už ich čakali 4 hodiny informácií o základných konštrukčných prvkoch rušňa radu 486.0 a  o jeho prevádzke a údržbe.

 Počas prvej prednášky sa účastníci dozvedeli základné informácie o konštrukcii a funkcii jednotlivých častí parného kotla a o nevyhnutnej (tzv. zákonitej) armatúre, ktorá musí byť na funkčnom kotle. Dušan Vaňko im porozprával o skriňovom aj valcovom kotli, prehrievači pary, o konštrukčných častiach pece vrátane roštov a popolníka, spôsobe vývinu dostatočného ťahu v dýmnici a komíne s využitím výfukovej pary alebo fúkača, o funkcii vodoznaku, poisťovacích ventilov, parnej píšťale a samozrejme o parnom regulátore.

Po krátkej prestávke pokračoval blok prednášok časťou venovanou pojazdu rušňa, konštrukcii a činnosti parného stroja a rozvodu. Peter Szépe frekventantom vysvetlil spôsob činnosti parného stroja, mechanizmus, ktorým sa prenáša hnacia sila z piestu parného stroja na hnaciu nápravu a z nej na spriahnuté nápravy, podrobne vysvetlil spôsob regulácie smeru jazdy rušňa a množstva pary privádzanej do parných strojov pomocou posúvačového mechanizmu – tzv. trofimovových šupátok a činnosť Heusingerovho parného rozvodu.

Po ďalšej prestávke dostal slovo ďalší prednášajúci – Dušan Feňo, ktorý účastníkom vysvetlil činnosť rôznych pomocných agregátov, bez ktorých rušeň nemôže správne fungovať a jazdiť. Porozprával o činnosti napájačov dopravujúcich vodu do parného kotla, vysvetlil spôsob práce kompresora vyrábajúceho stlačený vzduch pre brzdu, porozprával o spôsoboch brzdenia rušňa a celého vlaku a vysvetlil aj činnosť parnej turbíny generujúcej elektrické napätie pre osvetlenie rušňa a stanovišťa rušňovodiča.

Poslednú prednášku pred obedom mal opäť skúsený kozák Dušan Vaňko, ktorý zaujímavo porozprával o údržbe a najmä o obsluhe parného rušňa. Vysvetlil účastníkom zásady, ktoré treba dodržiavať pri kúrení v peci s oceľovým kúreniskom, spôsob rozjazdu a brzdenia parného rušňa. Prednášku dopĺňal množstvom zážitkov z absolvovaných jázd.

Po vyčerpávajúcom dopoludní účastníkov čakal obed a občerstvenie. Po krátkom odpočinku sa účastníci prezliekli do montérok a vydali sa na praktickú časť Letnej školy. Presnejšie, boli tam dovezení v malom vagóniku ťahanom pripraveným Zeleným Antonom - rušňom 486.007.

V úvode praktickej časti Dušan Vaňko ukázal účastníkom základné časti parného kotla na odkrytovanom torze rušňa 486.008, ktorý stojí v priestoroch depa. Účastníci si prezreli konštrukciu pece, skriňového kotla a dýmnice. Potom sa rozdelili na tri skupiny a postupne si prezreli všetky časti rušňa a tendra a lektori – Dušan Vaňko, Dušan Feňo a Peter Szépe – im vysvetlili činnosť jednotlivých častí tendra, pojazdu a ovládacích prvkov na stanovišti rušňovodiča.

Záver praktickej časti patril jazde frekventantov Letnej školy na stanovišti rušňovodiča, kedy rušeň s pripojeným vozňom niekoľkokrát prešiel po 4. koľaji železničnej stanice Vrútky nákl.st. Účastníci si tak priamo mohli pozrieť obsluhu parného rušňa pri rozjazde alebo brzdení. Niektorí si vyskúšali prácu kuriča, keď do pece priložili niekoľko lopát uhlia.

Po návrate rušňa s vagónom s účastníkmi kurzu do priestorov Výhrevne, účastníci prevzali Certifikáty účastníka Letnej školy Výhrevne Vrútky.

Nasledoval voľný program, v rámci ktorého sme účastníkom umožnili prezrieť a prípadne si aj odfotografovať aj ďalšie exponáty v našej muzeálnej expozícii. Záujemcovia si prezreli a nechali vysvetliť činnosť elektromechanického staničného zabezpečovacieho zariadenia typu SH 5007, ďalší si prezreli rušne 310.433, 433.023 a 556.036, ktoré boli odstavené v hale Výhrevne. Pochválili sme sa aj pripravovanou expozíciou zabezpečovacieho zariadenia, v ktorej sú mechanické a elektromotorické prestavníky, ovládacie stavadlové páky, elektrodynamické staničné zabezpečovacie zariadenie, reléové priecestné zabezpečovacie zariadenie typu VÚD a trenažér elektrického rušňa radu 183.

Účastníci v rozhovoroch vysoko ocenili nie len samotnú myšlienku usporiadať takúto akciu ale aj priebeh Letnej školy a vyjadrili nádej, že to bola prvá ale nie posledná Letná škola a že sa do Vrútok budú môcť vrátiť na podobnú akciu, pri ktorej predstavíme iný rušeň z našej zbierky. Spolu s nimi sa tešíme na ďalšie stretnutia.

Budúce Letné školy budú v prípade záujmu venované nasledujúcim tematickým okruhom:

  • dieselelektrický rušeň T 679.1168 Sergej – predpokladaný termín – predbežne 2. októbrový týždeň;
  • prierez históriou vývoja parných rušňov – od parného rušňa z predminulého storočia – 310.433 , cez medzivojnový rušeň 486.007, po povojnové parné rušne 433.023, 475.196 a 556.036. Vzhľadom k rozsahu problematiky predpokladáme 2-dňový kurz s ubytovaním v ubytovacom vozni WLAB vo Výhrevni Vrútky;
  • rušne jednosmernej elektrickej trakcie E499.047 a E 669.2133.

Termíny posledných dvoch kurzov zatiaľ nie sú stanovené. 

Galéria