Atypické využití atypických vozidel aneb Vláček „Cyklohráček“

16.5.2014 8:00 Jiří Řechka

Atypické využití atypických vozidel aneb Vláček „Cyklohráček“

Ve středu 14. května byla na pražském Masarykově nádraží opět po čase k vidění souprava 812.613-8 + 24-29 801-4 + 80-29 101-0, jejíž převládající zelená barva byla ozvláštněna veselými polepy, prozrazujícími její nové určení: O víkendech začne jezdit z Prahy na Okoř a dále do Slaného turistický Cyklohráček. Je to výletní motorový vlak upravený pro děti jako velké pojízdné hřiště a doplněný vozem pro cyklisty.

 

 


 

Tak začíná tisková zpráva Českých drah, pražského magistrátu a ROPIDu, která byla vydána k prezentaci projektu nového využití staré soupravy, bytostně spojené se zrodem motorových jednotek Regionova, pro které její hnací a řídicí vůz posloužily jako prototypy. Místo slavnostní, byť spíš neformální události, u níž nechyběl ani reportér našeho internetového magazínu, nechtěně připomnělo ještě relativně nedávnou minulost všech tří vozů, které od sklonku roku 2003 bezmála pět let jezdily na osobních a spěšných vlacích mezi pražským Masarykovým nádražím a Rakovníkem, kde byly dislokovány. Ty nehnané ovšem ještě se starým označením.


812.613-8 + 011.434-8 + 912.001-5 jako Os 2502 Praha Masarykovo nádraží  - Rakovník
(Lužná u Rak., 31.7.2004) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Po dokončení dodávek motorových jednotek Regionova Trio tato souprava, jež sice měla kapacitu, ale nikoliv výkon a průchodnost třívozové Regionovy, ztratila v pravidelném provozu na původní trati své opodstatnění a České dráhy pro ni hledaly uplatnění jinde. Od roku 2008 byl pravidelně řazen na trať 174 Beroun – Rakovník s řídicím vozem řady Bfbdtanx792 a vloženým vozem řady Btax781 taktéž zelené barvy. V červnu 2012 byl i s řídicím vozem odstaven v Rakovníku a v listopadu převezen do depa Louny, píše Wikipedie k osudům hnacího vozu. Nakonec se objevila zpráva o využití unikátní soupravy unikátním způsobem – jako vlak pro děti.


Řídicí vůz při polepování soupravy dětskými motivy © České dráhy, a.s.

Dne 12. května dorazila na adresu redakce VLAKY.NET pozvánka na představení Cyklohráčku – speciální vlakové soupravy přestavěné na pojízdné hřiště pro děti, která bude jezdit od 17. května o sobotách a nedělích z Prahy na hrad Okoř a dále do Slaného, jejíž přílohou byl i propagační leták s jízdním řádem. Tou dobou se už na webu Českých drah také rodila speciální stránka z našeho hlediska zajímavá tím, že se z ní dá přejít na podrobnou historii soupravy, takže si další psaní o ní mohu odpustit a přejít k tomu, co se dělo už zmíněného dne 14. května kolem 10. hodiny (kdy měla akce propuknout) na Masarykově nádraží a kolejích z něj vedoucích. 


Souprava „Cyklohráčku“ vjíždí na Masarykovo nádraží © Jiří Řechka

Jak bývá mým zvykem na takovéto akce se dostavuji raději s „náskokem“ a to se mi i tentokrát vyplatilo. Souprava se na vjezdu do nádraží objevila téměř o hodinu dřív, ale zatím neměla místo u prvního nástupiště, takže nejprve chvíli postála u nástupiště druhého, kde jsem si ji mohl v předstihu zdokumentovat a pak se jí svézt na místo slavnostního dění. To proběhlo v Masarykově salonku a vystoupil při něm radní pro dopravu magistrátu hl. m. Prahy Ing. Jiří Pařízek, Pavel Procházka, pověřený řízením ROPID, náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Ing. Michal Štěpán a náměstek ministryně práce a sociálních věcí Robin Povšík.


Tiskový mluvčí ROPID Filip Drápal (vpravo) zahajuje oficiální část © Jiří Řechka

Nepříliš četní posluchači projevů se dověděli prakticky vše to, co je uvedeno v už výše odkázané tiskové zprávě, že tento vlak bude jezdit o víkendech a svátcích od 17. května do 28. října letošního roku z Prahy Masarykova nádraží do Slaného a zpět. Vlak je upravený jako velké pojízdné hřiště a v soupravě je řazený vůz pro cyklisty. Je to však také vlak pro běžné cestující. Jedná se o společný projekt Českých drah, hlavního města Prahy a společnosti ROPID. Řečníci ve svých projevech vyjádřili uspokojení, že se tento nápad podařilo velmi rychle realizovat. A zaznělo i to, že pokud budou peníze, může dojít k realizaci dalších podobných projektů.


„Cyklohráček“ před Masarykovým salonkem © Jiří Řechka

Bylo řečeno, že je to projekt pro rodiče s dětmi, pro výletníky. O děti se budou během cesty starat tzv. hrajvedoucí, kteří budou přítomni při každé jízdě. A děti jedoucí ze Slaného dostanou zdarma dětskou vstupenku do Království železnic na Smíchově. Je to však vlak, který je určen také pro cyklisty, přičemž jízdních kol je možno dopravovat pohodlně dvacet. K jejich přepravě je upraven vložený vůz, a to nejen odstraněním části sedadel a osazením háků, ale i další výbavou. Cyklisté budou mít možnost dohustit si pneumatiky pomocí instalovaného kompresoru, zalepit duše či provést seřízení nebo drobné opravy svých strojů půjčeným nářadím.


Interiér vloženého vozu pro přepravu kol © České dráhy, a.s.

Co je pro cestující nejpodstatnější, ceny jsou podle standardního tarifu ČD a tarifu Pražské integrované dopravy. Je možné používat také pražskou opencard. Vlak bude jezdit na trati Praha – Noutonice – Slaný. Na této trati byla kromě letního Cyklovlaku Okoř, který 29. března tohoto roku zahájil už osmou sezónu, osobní doprava zrušena. Zůstala zde ale nákladní doprava, zejména přeprava leteckého paliva pro letiště Praha-Ruzyně. Cyklohráček vyjede ráno a odpoledne z Masarykova nádraží a vracet ze Slaného se bude před polednem a navečer, v časech zmíněného cyklovlaku, takže vlastně nejde o spoj úplně nový, ale podstatně inovovaný.


Herna v řídicím voze © České dráhy, a.s.

Po oficialitách se hosté přesunuli do soupravy Cyklohráčku, z valné části už obsazené prvními cestujícími, dětmi z mateřské školky v Praze 9 s jejich doprovodem, aby spolu absolvovali krátkou jízdu do stanice Praha-Libeň. Děti se nedaly slavnostností chvíle nikterak zmást a pod vedením hrajvedoucích zkoumaly nabídku her a hraček, které pro ně byly připraveny. Cestou došlo také na ukázku možností využití cyklovozu a v obratové stanici pokračovaly rozhovory představitelů zúčastněných složek s médii. Bylo zjevné, že se všem nápad takto atypicky využít atypickou soupravu zalíbil. Teď je důležité, aby stejnou odezvu vyvolal i u běžných cestujících.


„Cyklohráček“ opouští Masarykovo nádraží, aby se na ně vrátil 17. května © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. České dráhy, a.s. – osobní doprava
  2. Magistrát hl. m. Prahy (Portál hlavního města Prahy)
  3. ROPID – organizátor Pražské integrované dopravy
  4. České dráhy, a.s. - Cyklohráček
  5. Motorový vůz 812 – Wikipedie
  6. Řídicí vůz Bfbdtanx792 ČD – Wikipedie
  7. Vůz Btax781 ČD – Wikipedie
  8. ROPID - Vlakové linky S - Cyklovlak - o trase Praha Masarykovo nádraží – Hostivice – Podlešín – Slaný
  9. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: „Cyklohráček“ jako Os 109322 ve stanici Praha-Libeň © Jiří Řechka

Přepracoval a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy