Dopravné správy

Cestujúci, pripravte sa na obmedzenia vo vlakovej doprave. V okolí Košíc nebudú premávať...

Na južnej železničnej trati v okolí Košíc po čase opäť nepremávajú viaceré diaľkové a regionálne vlaky. Osobná doprava pre úpravu infraštruktúry na úseku Košice – Moldava nad Bodvou mesto je obmedzená od 14. do 17. mája.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na otvorenie Sliačskeho kultúrneho leta budú jazdiť vlaky zadarmo

Na otvorenie Sliačskeho kultúrneho leta, ktoré sa v areáli kúpeľov na Sliači uskutoční v sobotu (18. 5.), bude pre návštevníkov zabezpečená aj bezplatná železničná doprava. Vlaky zadarmo budú premávať na trase Banská Bystrica - Zvolen - Banská Bystrica. TASR o tom informovala Anna Jadušová z agentúry, ktorá sa stará o komunikáciu kúpeľov s verejnosťou.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Úroveň cestovania v Trebišove sa posunula do 21. storočia. Dvere modernej stanice však zostávajú...

Úroveň cestovania sa na železničnej a autobusovej stanici v Trebišove pred viac ako rokom konečne posunula do 21. storočia. Dvere modernej stanice však pre cestujúcich zostávajú stále zatvorené. Mesto ju spravovať nechce, železnice čakajú na kolaudáciu.

Celú správu a reportáž TA3 nájdete na tomto odkaze.

Na východe Slovenska dojazdili ikonické, zatracované, ale aj zbožňované vlaky

Železničná spoločnosť Slovensko v pondelok ráno krátko po siedmej hodine vypravila z Čiernej nad Tisou do Košíc na svoju poslednú jazdu ikonický „pantograf“. Elektrické jednotky rady 460 (v minulosti známe ako EM 488) dostali charakteristickú prezývku od železničiarov, no okamžite si ju obľúbila aj široká verejnosť.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Na juhu Slovenska sa zrazil vlak s kamiónom, vrtuľník letel so zraneným kamionistom do nemocnice

V pondelok podvečer sa stala dopravná nehoda v železničnom úseku Veľký Meder - Zemianska Oľča na trati v hlavného mesta do Komárna. Na priecestí na Komárňanskej ulici vo Veľkom Mederi sa zrazili vlak a kamión.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Plastiku Moskva-Praha doplní ve stanici metra Anděl tabulka s vysvětlením...

Vedení magistrátu nechá k bronzové plastice s nápisem Moskva-Praha ve vestibulu stanice metra B Anděl doplnit vysvětlující tabulku. Bude na ní uvedeno, že tehdejší Československo bylo okupováno Sovětským svazem a přátelství mezi zeměmi bylo propagandistickým tvrzením. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Město zároveň spolu s dopravním podnikem a Galerií hlavního města Prahy vypíše výtvarnou soutěž na úpravu reliéfu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Podívejte se: Na trať vyrazil první RegioPanter v barvách PID

První nový regionální vlak RegioPanter v barvách Pražské integrované dopravy (PID) vyrazil v pondělí 13. května na trať. Ve zkušebním provozu vozí cestující v úseku mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou. První jednotka vlaků vyrazila z Masarykova nádraží v Praze v pondělí ráno. Zkušební provoz slouží převážně pro personál, aby se s jednotkou seznámil přímo za provozu.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Hradec Králové oslaví v sobotu 75. výročí trolejbusové dopravy, vyjedou historická vozidla

Letos uplyne 75 let od zahájení pravidelné trolejbusové dopravy v Hradci Králové, kdy 2. května 1949 vyjely vozy na linku Nádraží – Nový Hradec Králové. Projekt výstavby trolejbusových tratí vznikl v roce 1947, počátkem druhého čtvrtletí 1948 začala výstavba trolejbusových tratí a již po roce, v neděli 2. května 1949, zahájila se dvěma vozy v půlhodinovém intervalu provoz linka označená jako č. 2. 

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

České dráhy posílí dopravu na Pochod Praha – Prčice

V sobotu 18. května se koná již 57. ročník Pochodu Praha – Prčice. Podobně jako v předchozích letech, i tentokrát České dráhy výrazně posílí vlakovou dopravu do míst startů pochodu. Pro pochodníky vypraví speciální vlaky, posílí pravidelné dálkové i regionální spoje a zajistí mimořádná zastavení odpoledních dálkových vlaků v Heřmaničkách.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Památkově chráněné nádraží hyzdí reklamy. Musíme platit daně, hájí se vlastníci

Nádraží v Ústí nad Orlicí, zapsané na seznam kulturních památek, zůstává opuštěné. Aktivisté, kteří budovu od státu koupili a nyní se nedokážou dohodnout na jejím využití, se kvůli finančním problémům rozhodli pro kontroverzní krok. Na tuto památku nechali umístit billboardy.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Vítkovické nádraží čeká proměna za 275 milionů, oprava potrvá asi dva roky

V květnu má začít rekonstrukce nádraží v Ostravě - Vítkovicích. Památkově chráněnou budovu opraví společnost Morys za 274,8 milionu korun, což je nižší cena, než se původně předpokládalo. Plánovaná revitalizace nádražní budovy zahrnuje obnovu vnějších částí i interiéru.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Řidič v Rostoklatech špatně zabrzdil a auto sjelo do kolejiště. Vlaky stály

Provoz na železniční trati z Prahy do Kolína zastavilo v pondělí ráno auto, které sjelo do kolejiště. Stalo se tak v Rostoklatech, událost se obešla bez zranění. Vše se odehrálo těsně před 8.00. „Majitel vozidla špatně zabrzdil auto, jež sjelo samovolně do kolejiště, poblíž stál vlak s 200 cestujícími, který se měl za tři minuty rozjet, k žádné kolizi nedošlo," řekla ČTK středočeská policejní mluvčí Michaela Richterová.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Praha chce změnit územní plán kvůli rychlodráze z Vršovic do Běchovic

Praha plánuje změnit takzvané zásady územního rozvoje tak, aby umožnily výstavbu úseku vysokorychlostní železniční trati mezi Vršovicemi a Běchovicemi. V této souvislosti začne chystat také změnu územního plánu. V pondělí to schválili městští radní, o věci ještě budou hlasovat zastupitelé.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničná stanica v Prahe sa zmení na moderné centrum a nový orientačný bod (foto)

Historickú pražskú stanicu „Masarykovo nádraží“ a jej okolie čaká veľká premena. České dráhy a Správa železnic v spolupráci s realitným developerom Penta Real Estate spustili začiatkom roka projekt s názvom Masaryčka, ktorý má v okolí stanice vytvoriť moderné centrum a prestupný uzol.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Hrôza na železniciach! V priebehu pár hodín vlak zrazil dvoch ľudí: Obaja zraneniam podľahli

Polícia sa aktuálne zaoberá tragickou dopravnou nehodou, pri ktorej vlak zrazil človeka. Brutálny náraz nemal šancu prežiť. Pri ďalšej vážnej nehode vlaku utrpela osoba neoprávnene sa pohybujúcou na koľajisku devastačné zranenia, ktorým, žiaľ, taktiež podľahla. Podľa našich informácií mal vlak zraziť človeka, ktorý sa neoprávnene pohyboval na koľajisku na železničnej stanici v Leopoldove.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Plánovaná výluka na úseku Poprad-Tatry - Studený Potok sa začala...

Železničná osobná doprava na Tatranských elektrických železniciach (TEŽ) je najnovšie na niekoľko dní obmedzená na úseku Vyšné Hágy – Štrbské Pleso. Plánovaná výluka pre úpravu infraštruktúry sa začala aj na podtatranskom úseku Poprad-Tatry – Studený Potok.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky sú jeho domovom už takmer dva roky. Mladý Nemec má svoj život zbalený v batohu

Na nezvyčajné dobrodružstvo sa vydal mladý Nemec. Pohodlný život vymenil za vlaky, ktoré sa stali jeho domovom. Lasse sa v auguste v roku 2022 rozhodol opustiť svoje rodné mesto Fockbeck, keď mal 16 rokov, a vydal sa na nezvyčajné dobrodružstvo. Kúpil si ročný lístok na vlak v hodnote 10-tisíc eur a odvtedy preskakuje z jedného spoja do druhého.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

20 Evadysů ve službách Českých drah

České dráhy se staly podobně jako před devíti lety, kdy Česká republika hostila hokejové mistrovství světa naposledy, oficiálním dopravcem svátku fanoušků gumového kotouče. Kromě obligátního zajištění posilových vlaků mezi Prahou a Ostravou, kde v pozici vlajkové lodi vystupují jednotky řady 680 (Pendolino; jež v loňském roce oslavilo 20 let od vyrobení první jednotky), zajišťuje „národní dopravce“ i přepravu hokejových a organizačních týmů, rozhodčích atp. mezi hotely a stadiony pomocí autobusů z produkce Iveco Bus.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Ministerstvo dopravy bráni pomalý nábeh čerpania miliárd z nových eurofondov...

Zdĺhavé nabiehanie čerpania eurofondov v novom programovom období 2021 – 2027 v rámci celého Programu Slovensko, nielen dopravy, súviselo aj so snahou prioritne dočerpať staré eurofondy z dobiehajúceho obdobia na roky 2014 – 2020. Podľa Ministerstva dopravy SR zároveň bolo potrebné najmä rozbehnúť čím skôr projekty v Pláne obnovy a odolnosti, pri ktorých je termín na vyčerpanie prostriedkov do júna 2026.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Lipsko darovalo na Ukrajinu 26 tramvají Tatra T4D

Největší saské město pokračuje v poskytování pomoci ukrajinskému městu Dnipro. Postupně od 24. 4. 2024 přijíždí do Lipska silniční trajlery polsko-ukrajinské společnosti, jež nakládají vyřazené tramvaje Tatra T4D (resp. po dřívější modernizaci přesněji Tatra T4D-M1), které by měly dopomoci vylepšit stav vozového parku tramvají v jednom z největších ukrajinských měst.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.