Úzkorozchodná lokomotiva I K zase žije

22.12.2023 8:00 Helmut Böhme

Úzkorozchodná lokomotiva I K zase žije

I K je řada parních lokomotiv, které byly vyráběny v letech 1881 – 1892 v závodě Richard Hartmann v Saské Kamenici v počtu 39 kusů pro všechny saské úzkorozchodky. Poslední exemplář byl roku 1964 zrušen v slévárně Schmiedeberg ležicí na trati Freital-Hainsberg – Kurort Kipsdorf. Ke 125 výročí úzkokolejek v Sasku vznikla replika, dokončená v roce 2009, nesoucí číslo 54. 9.9.2022 se na trati Oschatz – Mügeln srazil traktor s vlakem v čele s lokomotivou I K a došlo k vykolejení lokomotivy a nákladního vozu, zraněno bylo osm osob. Traktorista vyvázl s peněžitým trestem, a jelikož škodu uhradila pojišťovna, lokomotiva byla zaslána do opravny v Meiningenu. Odtud se tento měsíc vrátila.

Bližší informace o té lokomotivě najdete na https://stiftung-ssb.de/projekte/die-i-k-nr-54-die-wiedergeburt-einer-legende/ a zprávu o nehodě s fotkami na  https://www.lok-report.de/news/deutschland/aus-den-laendern/item/35615-sachsen-unfall-des-i-k-zuges-am-09-09-2022.html


Radebeul Ost, neprovozní lokomotiva 99 761 s nákladními vozy

16. 12. 2023 byla opravovaná lokomotiva v rámci dne otevřených dveří představena veřejnosti. Vstup byl volný.

Tak jsem se jel také podívat. Přitom projel nádražím Dresden-Neustadt rychlík, podle vozů by to mohl být European Sleeper z Nizozemí, který ale toho dne neměl jet. Bohužel se mi nepodařilo ho vyfotit.


Replika I K č. 54 v plné kráse

V restaurovaném bývalém skladu byla vystavena lokomotiva i s vozy. Zároveň promítali i filmy o jejím nasazení.


Dvě saské IV K

Kromě toho tam byly také vystavené neprovozní lokomotivy 99 604 a 99 606.


Vánoční trh

Potom jsem ještě navštívil vánoční trh, kde bylo jako všude v Německu skoro „ticho pro pěšině“, protože společnost GEMA chce vybírat lichvářský poplatek za hraní vánočních písní. Organizátoři si pomohli tak, že angažovali živou hudbu a jeden obchodník zaplatil poplatek za hraní z radia, kde si hledá stanice hrající vánoční písně, což ho přijde podstatně levněji.


Zámeček Friedeburg

Pří čekání na S-Bahn zpět do Drážďan jsem si ještě vyfotografoval místní vinohrady. Vpravo nahoře je zámeček, ve kterém vinař i rád bydlel, což mu ale byrokrati z městského úřadu zakázali s tím, že podle územního plánu tam není plocha pro bydlení.


Dresden-Neustadt

V Dresden-Neustadt čekaly vlevo spěšný vlak do Lipska a vpravo Intercity do Koblence na odjezd. Kupodivu nejprve dostal spěšný vlak volno, předpokládám ale, že ho IC někde na cestě předběhl.

Další fotky jsou na https://postimg.cc/gallery/fnP1WZ7f