M 262.004 – už 10 rokov v klube VLAKY.NET

24.9.2016 8:00Zdroj: Mechanici od Fontány

M 262.004 – už 10 rokov v klube VLAKY.NET

„Čas letí jako bláznivý“ – spieva sa v jednej pesničke. V súčasnej uponáhľanej dobe si každú chvíľu povieme, ako tie dni a roky rýchlo letia. Kto by to bol povedal, že tento rok uplynie už 10 rokov od chvíle, kedy sa členom VLAKY.NET stal najrozmernejší, najväčší a najťažší „vlakyneťák“ – motorový vozeň M 262.004, prezývaný Fontána.

 

 

 

 

Práve pred desiatimi rokmi sa podarilo od Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. odkúpiť motorový vozeň M 262.004 a nastala tak možnosť zachovať ho pre slovenskú železničnú históriu. Po prevoze M 262.004  z RD Košice na Rendez mal nastať prvý slávnostný okamih – prvé naštartovanie. Aby k tomu mohlo dôjsť, bolo potrebné najprv vozeň nazbrojiť vodou. Počas zbrojenia ale z viacerých miest vozňa začala  striekať voda. Niekde slabšie, niekde silnejšie. Jedna z prítomných dám vtedy vyriekla pamätnú vetu: „Jééj ono to strieka ako fontána.“ A o prezývke pre M 262.004 bolo rozhodnuté. A treba povedať, že tá prezývka na Fontánu pasuje. Aj po toľkých rokoch ešte dokáže prekvapiť, keď každú chvíľu z nejakých miest začne kvapkať voda. A niekedy aj olej.


M 262.004 v topoľčianskom depe po návrate z Grand prix Zvolen © Miroslav Sekela

Ďalšími dvomi míľnikmi pre M 262.004 boli roky 2009 a 2010. V tom prvom roku sa vo Vrútkach vyviazal motor, na ktorom bola prevedená generálna oprava,  v nasledujúcom roku úspešne absolvoval skúšobnú jazdu po generálke motora. V priebehu ďalšieho roku obdržal M 262.004 nový lak a mohla nastať ďalšia slávnostná udalosť – prvá železničná akcia, na ktorej sa M 262.004 zúčastnil. Tou akciou bol Rendez 2012. Fontána zažiarila na Rendezi v novom laku, ale interiér bol v rovnakom stave, ako pri jej odstavení z pravidelnej prevádzky v roku 2003.  Preto zákonite nasledovala rekonštrukcia interiéru, ktorá trvala ďalší rok.


M 262.00 v Hronci © Miroslav Sekela

A tak sa Fontána, v novom laku a s novým interiérom, rekonštruovaným v rámci možností „mechanikov od Fontány“ ( okrem rušňovodiča nepracujúcich na železnici ), mohla s veľkou vervou pustiť do rôznych železničných akcií a nostalgických jázd. Medzi jednotlivými jazdami pokračovali ďalšie rekonštrukčné práce. Zrepasovali sa baterky, vymenil sa olejový chladič, menili sa špalky, naftové filtre, plus ďalšia kopa viac, či menej komplikovaných prác.


M 262.004 za tunelom v Tisovci © Miroslav Sekela

Počas posledných rokov najazdila Fontána v rámci nostalgických jázd po slovenských tratiach cca  5 000 km a previezlo sa v nej niekoľko tisíc cestujúcich.


Trate, po ktorých jazdila M 262.004

Počas jázd sme s Fontánou zažili kopu veselých a zaujímavých príhod, ale aj veci, pri ktorých nám do smiechu teda nebolo. Všetko ale dopadlo zdarne a bez vážnejšej ujmy na fyzickom zdraví Fontány. Psychické zdravie mechanikov od Fontány ale dostalo občas poriadne zabrať. Prvýkrát nám „úsmev na tvári“ zamrzol, keď sme na trati Krupina – Zvolen pri maximálnom brzdení o pár centimetrov míňali dvoch podgurážených chlapíkov, ktorí sa snažili „prilepiť“ ku trsom trávy na záreze pri trati. Z istého uhla pohľadu by ich človek aj chápal, veď kto by bol povedal, že na trati, kde je zastavená osobná doprava, sa zrazu o siedmej ráno objaví vlak? Tí dvaja museli byť v okamihu najtriezvejší v širokom – ďalekom okolí. Čo už sa ale nedá chápať, je správanie sa niektorých ľudí na „gumokole“. Asi by mala byť väčšia osveta o tom, ako aj obyčajná 812-ka dokáže zrámovať autobus.
Nuž ale Fontána je dáma v rokoch, takže na nejaké rozmary už má aj právo. Nie stále je ale problém len v mašine. Aj personál má občas slabé chvíľky. Pri jazdách z Topoľčian, kde M 262.004 trávila prvé roky, vždy pred Zbehmi zhasínal motor. Do Zbehov sme sa dogúľali a potom začalo riešenie problému. Tak, ako aj v bežnom živote, aj tu sa ukázalo, že ten problém je niekde medzi sedačkou a regulátorom – ten povestný „Samo“ zabudol otvoriť ventily. Nuž, aj kôň má štyri nohy a potkne sa.


M 262.004 na Rendezi© Miroslav Sekela

A aké sú ďalšie plány s Fontánou? V prvom rade bude treba urobiť generálku interiéru, ktorý už nesie veľké znaky používania cestujúcimi. Následne  budú na rade stanovištia a batožinový oddiel. Samozrejme sa budú operatívne riešiť veci, ktoré „vyskočia“. Pokračovať budeme aj v jazdách po ďalších tratiach, po ktorých sa M 262.004 ešte nepreviezla. A pevne veríme, že sa podarí, aby sa Fontána opäť previezla po tratiach východného Slovenska, na ktorých pôsobila bezmála 20 rokov svojho aktívneho života.


Veľká a malá Fontána. Malá Fontána je vyrobená z ručníkov a osušiek. © Miroslav Sekela