Vyjede znovu „modrý šíp“ M 274.003?

12.12.2011 8:00 Mixmouses

Vyjede znovu „modrý šíp“ M 274.003?

Dnešní příspěvek se týče události poměrně zásadní, a to druhé šance na „život“ pro motorový vůz legendární škodovácké řady 10Mo1 tedy M 274. Vzhledem k tomu, že ve vlastech československých zůstal dochovaný a zprovozněný pouze stroj M 274.004 na Slovensku, svitla velká naděje, že i v zemích Koruny české dojde svého znovuzrození do alespoň „přivěsitelného“ stavu vůz č. 003.

Mimo nich ještě existuje skříň 011 v Šumperku a vrak 005 ve Vrútkách v podobném stavu jako 003.

 

Nezamýšlím se zde rozepisovat o historii či technických parametrech této unikátní řady, ale rád bych vás seznámil s nedávnou minulostí, současností a možnými výhledy na budoucnost dnes už kutnohorské „trojky“. Vše začalo všedním telefonátem kolegy Zdeňka Ledra, kde se mi zmínil o velké šanci na pořízení vraku nějakého starého motorového vozu.

Zpočátku jsem tomu nekladl příliš velký význam, po nevydařené záchraně skříně českolipského M 244.002 jsem už nedoufal v možnost něčeho zajímavého. Netušil jsem však, že paralelně s jednáními o M 244.002 probíhají opět jednání o M 274.003. Po pár dnech mi ale trošku „spadla čelist“, když jsem dostal fotky vraku „trojky“, tehdy ještě deponované v České Třebové s dovětkem „tohle možná bude moje“.


M 274.003 v České Třebové dne 21.7.2007 © Zdeněk Ledr

Zpočátku mi připadlo zhola nemožné, aby tento vrak, původně určený pro třebovský skanzen historických vozidel, neskončil ve šrotu k čemuž se dlouhou dobu schylovalo, zvlášť v nevyjasněných majetkových vztazích. Uvěřil jsem až tehdy, když mi Zdeněk poslal čerstvé snímky z přepravy vozu do nového působiště, jímž je momentálně žst. Kutná Hora město. Zde již kolega má deponované dva historické nákladní vozy a prasátko T 211.0167.

Má první návštěva modrého šípu probíhala s neustálým poulením očí, vůz jest ve stavu na první pohled děsivém, ale i technik při prohlídce před přepravou byl po provedení řádného měření příjemně překvapen, a tak byl vystaven řádný protokol potřebný k přepravě. Roky na dešti udělaly své, skříň je v celé spodní části dost zkorodovaná, montáž plošiny na prohlídku trakčního vedení také udělala své, takže do střechy na dosti místech zatéká, vnitřek je téměř kompletně zlikvidován. Z pohonného ústrojí se zachovala pouze mastná skvrna v prostoru strojovny.


Zcela vybydlený interiér vozu ve stavu ze dne 5.8.2011 © Mixmouses

Přestavba na obytný vůz s montážní plošinou EMV 53352 (prohlídkový vůz) taktéž znamenala zaplechování některých oken v oddílu pro cestující v zadní části šípu. Vpředu to „schytaly“ boky, počínaje částí, kde býval služební oddíl, až po dveře na přední stanoviště. Hlavní nosné části jsou ve stavu relativně dobrém, koroze poškodila nosníky krycích plechů a pár dalších míst, včetně všech aerodynamických odklápěcích krytů. Hlavní rám a podvozky jsou kupodivu v relativně dobrém stavu.

Tolik v krátkosti o stavu „mazlíka“, více uvidíte na přiložených fotkách. Prvořadým úkolem, tedy alespoň dle mého soudu, je nalezení krytého a v ideálním případě uzamykatelného ubytování pro „trojku“ v nepříliš velké vzdálenosti od Kutné Hory či Kolína. Samozřejmě za přijatelný peníz. Pokud by se našel mecenáš, který by nechal šípa zdarma v nějakém vhodném prostoru, urychlilo by to jeho případný návrat na koleje. Zdeněk si nedělá iluze, že se mu podaří s pomocí dalších nadšenců zprovoznit „trojku“ natolik, aby byla schopná pohybu vlastní silou, v plánu je zatím uvedení do vystavovatelného stavu. 


Zárodky „muzeálního popisu“ na snímu z 5.11.2011 © Zdeněk Ledr

Nejprve je však třeba zabránit dalšímu chátrání, provést výměnu zkorodovaných částí a alespoň základní nátěr vozové skříně. V další fázi by přišel na řadu interiér a stanoviště, aby byl vůz schopen absolvovat jakoukoliv akci, byť jen tažený. Myšlenky na jízdu vlastní silou samozřejmě jsou, ale vše je o času a financích. Nepředbíhejme tedy…

Na závěr se zmíním o zahájení prací na šípu, proběhlo položení provizorní podlahy, demontáž „lehce uzmutelných dílů“ a také dolních aerodynamických plechů, které budou renovovány či nově vyrobeny v dílně. Provizorně byly přeplátovány otvory ve střeše, aby do vozu nezatékalo a dokončena je výdřeva oken a dveří a montáž pracovní podlahy.


„Rezavodřevěný šíp“ ve své kutnohorské deponii dne 13.11.2011 © Mixmouses

Odkazy:
  1. M 274.003. Modrý Šíp - Blue Arrow - Blauer Pfeil, Škoda 1934
  2. Výhrevňa Vrútky - Články - Muzeálne koľajové vozidlá – M 274.004

Titulní snímek: M 274.003 pózuje na trati v zimě 1934/1935 © archiv Škoda Plzeň

Spolupráce a korekce: Zdeněk Ledr

Galéria

Súvisiace odkazy