Nostalgie 2009

24.12.2008 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: České dráhy, a.s.

Nostalgie 2009

Vzdor tomu, že v této věci mezi příslušníky obce vlakofilní panovaly jisté pochybnosti, připravily České dráhy také pro nadcházející rok už tradiční a u veřejnosti oblíbenou brožurku s přehledem nostalgických jízd a železničních muzeí v České republice. Jako to letošní, ani vydání pro rok 2009 se neobešlo bez spolupráce členů klubu VLAKY.NET.

 
 
 
 
 
 
I když je pravda, že tato spolupráce mohla být úspěšnější, kdyby kdosi „tam nahoře“ trochu nezazmatkoval a přípravu brožurky do tisku neukvapil. Jen tak se totiž stalo, že v její muzejní části najdete některé už neplatné informace. Že Muzejní expozice sdělovací a zabezpečovací techniky v Hradci Králové již nepatří Českým drahám, ale Správě železniční dopravní cesty, to je věc jen formální a návštěvu muzea neohrožující. Trochu horší je ovšem to, že zájemce o prohlídku Muzea Škoda, a.s. může vážit cestu do Plzně zbytečně, protože to bylo v listopadu t.r. zrušeno – i když nikoliv bez (z našeho železničního pohledu jen částečné) náhrady.
 
Ukázka vnějších stran obálky - ZOBRAZ!
 
Na první pohled si každý jistě povšimne, že vydavatel tentokrát opustil tradiční modrou barvu obálky a zvolil hnědavý tón starých fotografií. Brožurka také na rozdíl od těch předchozích už nezahrnuje Katalog provozních historických lokomotiv a vozů Českých drah. Ale všechny tyto změny a zmíněné nedostatky nepochybně vyvažuje skutečnost, že je bohatá svým hlavním obsahem, tedy co do počtu samotných zvláštních vlaků. A to i přesto, že např. Železniční společnost Tanvald nestihla dodat včas program jízd na zubačce, podobně zaváhala jaroměřská Společnost železniční a Jindřichohradecké místní dráhy nereagovaly na možnost zařadit do přehledu své nostalgické vlaky vůbec.
 
Ukázka stran 2 a 3 - ZOBRAZ!
 
Ze všech těch zajímavých jízd chci zejména přátele ze Slovenska předem zvlášť upozornit na akci č. 109. Dne 14.9.2009 pojede už známý Veletržní expres na Mezinárodní strojírenský veletrh Brno. Tentokrát ale v čele se strojem 475.196 nebo 486.007 a po nebývalé trase - z Bratislavy. Z hlavního města Slovenska až na brněnské výstaviště (onou zajímavou pouliční jízdou) a zpět se dostanete za pouhých 300,- Kč (či jejich ekvivalent v měně evropské). A po této malé upoutávce už jen několik údajů praktických.
 
Ukázka stran 28 a 29 - ZOBRAZ!
 
Publikace Nostalgie 2009 bude v prodeji za zatím ještě neupřesněnou cenu od 10.1.2009 ve všech ČD centrech a v osobních pokladnách těchto vybraných železničních stanic:
 
Benešov u Prahy
Hranice na Moravě
Praha Smíchov
Třinec
Beroun
Kroměříž
Rokycany
Uherské Hradiště
Bohumín
Lovosice
Sokolov
Uherský Brod
Česká Lípa hl. n.
Nymburk hlavní n.
Strakonice
Veselí nad Lužnicí
Frýdlant nad Ostravicí
Poděbrady
Šumperk
Volary
Havířov
Praha hl. n.
Teplice v Čechách
Vsetín
Havlíčkův Brod
Praha Holešovice
Trutnov hlavní n.
Zlín střed
Hodonín
Praha Masarykovo n.
Třebíč
Žďár nad Sázavou
 
Na závěr si můžeme už jen přát, aby všechny v publikaci zahrnuté jízdy proběhly (nebo bylo aspoň co nejméně těch odřeknutých) a aby se naopak konaly také veřejné akce další, do Nostalgie 2009 z nerůznějších důvodů nepojaté.

Súvisiace odkazy