Tlačové správy

Opravená výpravní budova v Přešticích už slouží veřejnosti

Správa železnic opravila další výpravní budovu v Plzeňském kraji, dnes slavnostně předala veřejnosti dokončenou stavbu ve stanici Přeštice v okrese Plzeň-jih. Práce začaly loni v červenci, jejich zhotovitelem byla společnost Antony Company. Celkové náklady akce dosahují téměř 21 milionů korun. Cestující ocení nejen novou fasádu, ale také bezbariérový přístup do budovy a na toalety. Renovací prošla rovněž čekárna a prostor pod peronním přístřeškem, které jsou vybaveny moderním mobiliářem.

Výpravní budova stanice Přeštice leží v západní části města. Postavena byla v roce 1876 a od té doby na ní nebyly provedeny výraznější opravy. Stavební práce začaly v červenci loňského roku, týkaly se jak vnitřních prostor budovy, tak jejího bezprostředního okolí. 

Stavbaři provedli výměnu střešní krytiny včetně opravy tesařských a klempířských prvků. Dále došlo ke kompletní výměně oken a dveří a opravě fasády. Renovací prošly nejen vnitřní prostory pro zaměstnance Správy železnic, ale i čekárna a WC pro cestující, které jsou nyní bezbariérově přístupné. Čekárna a prostor nástupiště pod přístřeškem byly osazeny novými lavičkami, odpadkovými koši, stojanem na kola a orientačním systémem.

Kompletní obnovou prošel rozvod elektroinstalace, současně došlo k výměně rozvaděčů, hromosvodu a rozvodů kanalizace a vody. Okolo výpravní budovy, pod peronním přístřeškem a na vstupu na nástupiště byla provedena oprava zpevněných ploch.

Cestujúci sa z Bratislavy do B.Bystrice dostanú opäť bez prestupu. Výluka Šurany – Levice končí

Cestujúci sa z Bratislavy do Banskej Bystrice dostanú opäť bez prestupu. Výluka Šurany – Levice končí už o pár dní

  • Frekventovaná vlaková trasa z Bratislavy do Banskej Bystrice bude opäť v plnej prevádzke
  • Od 19. 10. 2022 budú vlaky z Bratislavy do Banskej Bystrice a späť premávať ako pred výlukou
  • Výlukový grafikon s náhradnou autobusovou dopravou sa zruší aj na regionálnej trati Nové Zámky – Levice

 

BRATISLAVA  14. 10. 2022

Cestujúci sa budú môcť opäť pohodlne a bez prestupov odviesť priamo z Bratislavy do Banskej Bystrice a opačne. Dňa 18. 10. 2022 totiž manažér infraštruktúry, Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), ukončí výluku na úseku Šurany – Levice, a to v plánovanom termíne. O deň neskôr tak začnú vlaky na trase Bratislava – Banská Bystrica a späť premávať podľa grafikonu ako pred výlukou. Naši zákazníci teda budú na tejto trase opäť cestovať bez náhradnej autobusovej dopravy a odklonu cez Štúrovo.

 

Najdôležitejšie informácie o trati Bratislava – Banská Bystrica a späť po ukončení výluky:

  • nočný vlak R 800 pôjde od dňa 18./19. 10. 2022 v zmenenej časovej polohe (pôjde ako pred výlukou) s príchodom do Bratislavy hl. st. o 5:30 (19. 10.), vlak bude skrátený o úsek Bratislava hl. st. – Bratislava-Nové Mesto,
  • nočný vlak R 801 pôjde od dňa 18./19. 10. 2022 v zmenenej časovej polohe (pôjde ako pred výlukou) s odchodom z Bratislavy hl. st. o 23:32 (18. 10.), vlak bude skrátený o úsek Bratislava-Nové Mesto – Bratislava hl. st.,
  • vlaky R 830 – R 855, R 871, RR 15843 a RR 17840 budú premávať vo svojich pôvodných trasách, teda z Bratislavy a do Banskej Bystrice a späť, s kalendárnymi obmedzeniami ako pred výlukou,
  • vlaky na trati Banská Bystrica – Levice a späť a náhradná autobusová doprava (NAD) na trati Šaľa – Nová Baňa a späť, ktoré jazdili počas výluky, už nebudú premávať,
  • predaj rezervácií do vlakov diaľkovej dopravy bude možný v najbližších dňoch, pričom pri vlakoch R 800/801 na trase Bratislava – Prešov a späť je už spustený, a to aj vrátane lôžkových lístkov.

Od 19. 10. 2022 sa ruší výlukový grafikon s náhradnou autobusovou dopravou aj na regionálnej trati Nové Zámky – Levice a späť.

 

Najdôležitejšie informácie o regionálnej trati Nové Zámky – Levice a späť po ukončení výluky:

  • všetky osobné vlaky na tomto úseku budú premávať podľa cestovného poriadku ako pred výlukou,
  • do svojej pôvodnej polohy ako pred výlukou budú vrátené aj osobné vlaky na úseku Levice – Nová Baňa,
  • na trase Levice – Štúrovo budú vlaky Os 5900 (Levice 3:46 – Štúrovo 5:01) a Os 5901 (Štúrovo 4:03 – Levice 5:10) vedené aj naďalej v časových polohách ako počas výluky,
  • na trase Čata – Šahy budú vlaky Os 6061 (Čata 4:34 – Šahy 5:15) a Os 6060 (Šahy 5:18 – Čata 5:58) vedené aj naďalej v časových polohách ako počas výluky.

 

Nepretržitá výluka na trati Šurany – Levice trvá od 1. 6. 2022 a je súčasťou veľkej opravy traťových koľají na úseku Bratislava – Banská Bystrica. V rámci nej sú opravované úseky Beša – Horný Pial a Úľany nad Žitavou – Hul.


„Realizáciou stavby sa odstránili poruchy na infraštruktúre, ktoré vznikali z dôvodu nestability svahu. Opravilo sa 4 106,87 m koľajového zvršku a celkovo sa vymenilo takmer 800 m kompletne zosunutých úsekov, ktoré v niektorých miestach dosahovali výšku až 10 metrov. Železničná trať Hul – Úľany nad Žitavou v dotknutom území preklenuje pôvodné nivy vodných tokov Žitava, Liska a Chrenovka, ktoré tu meandrovali a preplietali sa. Po ich regulácii v roku 1959 a premiestnení do umelých kanálov trať križuje vodný tok zregulovanej Žitavy oceľovým priehradovým mostom. Pôvodný most bol prestavaný na most s priebežným štrkovým lôžkom, nové podvalové podložie a nadvýšenie násypu v upravovaných úsekoch nevyhovuje súčasným podmienkam a dochádza k jeho deformácii. Rekonštrukciou sme odstránili neslávne POTR-e (prechodné obmedzenie traťovej rýchlosti) a na celom úseku povolíme rýchlosť 70 km/h ,“ uviedla pre ZSSK hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Donedávna sa na onedlho zrekonštruovanom úseku trate, ktorý má 7,8 km (úsek Úľany nad Žitavou – Hul, úsek Beša – Horný Pial), jazdilo dlhodobo obmedzenou traťovou rýchlosťou, maximálne do 50 km/h. Táto rýchlosť bude po niekoľko mesačnom skúšobnom období na celom úseku zvýšená na 70 km/h.

Podľa ŽSR bude na priecestiach aj po spustení prevádzky umiestnené dopravné značenie odkazujúce na zvýšenú pozornosť pri prechode cez železničné priecestia. Toto značenie je umiestnené z dôvodu zhrdzaveného povrchu koľají spôsobeného obmedzenou prevádzkou, ktoré po niekoľkodňovej prevádzke nadobudnú pôvodný stav. Následne bude dopravné značenie odstránené.

Do konca roka 2023 ŽSR ešte na trase Bratislava – Banská Bystrica bude rekonštruovať a modernizovať železničnú infraštruktúru: Dvory nad Žitavou, Trnovec – Tvrdošovce a Palárikovo – Nové Zámky. O ďalších detailoch sa, prosím, informujte u hovorkyne ŽSR à hovorca@zsr.sk.

Českou Lípu čeká víkend plný železniční nostalgie

13.10.2022 - 11:16

Nadcházející víkend bude na Českolipsku patřit železnici. Během soboty a neděle se uskuteční řada nostalgických jízd, o které se postarají parní lokomotivy Čtyřkolák a Kafemlejnek nebo historické motorové vozy Hurvínek a Singrovka. Po oba dva dny se v místním depu lokomotiv uskuteční Den otevřených dveří a také se tu bude slavit 150 let trati Benešov nad Ploučnicí – Česká Lípa. Připraven bude i zajímavý doprovodný program pro celou rodinu. 

V sobotu 15. a v neděli 16. října se uskuteční oslava 150 let trati Benešov nad Ploučnicí – Česká Lípa a Den otevřených dveří v depu lokomotiv v České Lípě. Depo bude pro veřejnost po oba dva dny otevřené od 9 do 17 hodin. Každou půl hodinu od 9:15 do 16:45 bude zajištěna kyvadlová doprava z českolipského hlavního nádraží do depa.

V samotném depu čeká železniční nadšence přehlídka historických vozidel, a to parní, motorové i elektrické trakce. Návštěvníci si budou moci prohlédnout modelovou železnici nebo muzeum železniční zabezpečovací techniky. Železniční fandové si určitě nenechají ujít promítání dokumentu „Albatros 498.112 vyvstává z popela“.  

Hlavní roli během celého víkendu ale sehrají Čtyřkolák, Kafemlejnek, Hurvínek a Singrovka. Tyto parní lokomotivy a motorové vozy totiž vyjedou během víkendu hned na několik nostalgických jízd.

Nostalgické jízdy v sobotu 15. října:

  • zvláštní vlak Kořenov – Česká Lípa s motorovým vozem řady 820 Singrovka
  • zvláštní parní vlak Turnov – Česká Lípa s parní lokomotivou 310.0134 Kafemlejnek
  • zvláštní parní vlaky z České Lípy do Doks, Mimoně a Nového Boru a zpět s parní lokomotivou 434.2186 Čtyřkolák
  • zvláštní historické vlaky po trianglu Česká Lípa – Výhybna Žizníkov – Srní – Česká Lípa s parní lokomotivou 310.0134 Kafemlejnek a motorovým vozem M 131.1130 Hurvínek

Nostalgické jízdy v neděli 16. října:

  • zvláštní parní vlak Česká Lípa – Děčín a zpět s parní lokomotivou 434.2186 Čtyřkolák
  • zvláštní parní vlak Česká Lípa – Benešov nad Ploučnicí a zpět s parní lokomotivou 310.0134 Kafemlejnek
  • zvláštní parní vlak Česká Lípa – Turnov s parní lokomotivou 310.0134 Kafemlejnek
  • zvláštní vlak Česká Lípa – Kořenov s motorovým vozem řady 820 Singrovka

Návštěvníky akce čeká i rozmanitý doprovodný program. O ten se postará například výstava historických velocipedů a motocyklů ze sbírek Minimuzea Achilles, ukázka obrazů z výstavy Železniční akvarely MatysArt, chybět nebude ani dětský kolotoč nebo střelnice. Na sobotu je nachystána i kreativní dětská dílnička a uskuteční se i několik vystoupení, a to jak hudebních tak tanečních.

Další informace o akci včetně jízdních řádů a cen jízdného jsou na portálu Vlakem na výlet nebo na stránkách www.cdnostalgie.cz.

Trať mezi Brnem a Blanskem je dva měsíce před zprovozněním

BRNO, 13. října 2022

Modernizace trati mezi Brnem, Adamovem a Blanskem se blíží do finiše. V celém úseku probíhá zejména rekonstrukce železničního svršku a všech souvisejících infrastrukturních prvků. Práce běží podle harmonogramu tak, aby se od 11. prosince mohly na koridor po roční výluce opět vrátit vlaky. Po uvedení trati do provozu bude probíhat dokončování stavby, které ale nebude mít výrazný vliv na drážní dopravu.

V úseku Brno-Maloměřice – Adamov jsou položeny obě dvě koleje, probíhá na nich sypání štěrku, podbíjení a čištění. Dále se pracuje na kabelových trasách, trakčním vedení, pozemních objektech a protihlukových stěnách, dochází k osazování návěstidel a svařování kolejových pásů, dokončují se tunely a opěrné zdi a pokračuje úprava skalních svahů. Dvě zcela nové mostní konstrukce prošly v uplynulém týdnu úspěšně zatěžovacími zkouškami. Obdobné úpravy se týkají i úseku mezi Adamovem a Blanskem, kde jsou aktuálně položeny koleje vedoucí od stanice Adamov k tunelům 8/2 a 8/1.

Ve stanici Adamov funguje v omezeném provozu lávka pro pěší a technologická lávka. Probíhá pokládka kolejí a instalace protihlukových stěn, dokončují se mostní objekty a opěrné stěny, provádí se montáž trakčního vedení, elektroinstalace a kabelových tras. V nádražní budově finišují práce ve vnitřních prostorech, které jsou zaměřeny na malby, obklady, dlažby a kompletaci elektro a sdělovacího zařízení. Od 31. srpna je zde v provozu pokladna pro cestující. Dále pokračují stavební činnosti na vnějším zateplovacím systému a terénních úpravách kolem výpravní budovy.

Podle plánu probíhá i budování podchodu na zastávce Blansko město, kde se dále pracuje na zastřešení a montáži inženýrských sítí a kabelových tras. Ke zrušení zabezpečení přejezdu dojde 30. listopadu, otevření podchodu pro veřejnost předpokládáme 9. prosince v odpoledních hodinách.

Na zmodernizovanou trať mezi Brnem a Českou Třebovou vyrazí první vlaky s novým jízdním řádem od 11. prosince. Nejprve půjde o regionální spoje a rychlíkovou linku R19. Dálková doprava mezi Brnem a Prahou se z odklonu přes Vysočinu vrátí na koridorovou trať od poloviny příštího roku. Po zprovoznění modernizovaného úseku budou ještě probíhat dokončovací práce, které nebudou mít vliv na drážní dopravu. Jisté omezení lze očekávat pouze během března a dubna příštího roku, kdy se během výluk vždy jedné u kolejí provede třetí podbití a broušení kolejnic. Mimoto se v příštím roce budou provádět opravy komunikací zasažených stavbou.  

Jízdní řád 2023: Postupný návrat k rychlejšímu cestování i další spoje z Prahy

Jízdní řád 2023: Postupný návrat k rychlejšímu cestování i další spoje z Prahy do Vídně, Curychu, Rostocku nebo Žiliny

12.10.2022 - 11:58

Jízdní řád 2023 bude ve znamení postupného návratu ke kratším cestovním  časům na koridorech, kde byly dokončeny rozsáhlé investice. Rekordně krátké jízdní doby budou zavedeny díky dokončeným přeložkám na 4. koridoru mezi Prahou a  Českými Budějovicemi. České dráhy ve spolupráci se svými zahraničními partnery nabídnou nové spojení z Prahy do Vídně přes Tábor a z Prahy do Curychu přes Drážďany a Basilej. Více spojů zamíří také do Žiliny, rozšíří se přímé spojení Prahy a Krakova a na severu bude novou cílovou stanicí německé přístavní město Rostock.

„V jízdním řádu 2023 budeme pokračovat ve vylepšování naší nabídky v dálkové a v mezistátní dopravě, kterou chceme oslovit další zákazníky a nabídnout jim ekologickou alternativu k cestování auty nebo autobusy. Místo stání v kolonách, hledání volných míst na parkování a věnování se řízení auta je tu alternativa v podobě moderních vlaků, ve kterých lze za jízdy pracovat na laptopu, surfovat na internetu, sledovat filmy nebo si prostě jen číst a k tomu popíjet kávu,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah. V souvislosti s jízdním řádem 2023 dodává: „Nejlepší zprávu mám pro zákazníky, kteří cestují mezi Prahou a Jihočeským krajem. Díky otevření dvou přeložek na 4. koridoru se tam podstatně zkracují jízdní doby. Vlak tam už nebude ‚Popelkou‘ ale skutečným řešením dopravy na jednání, do práce nebo za zábavou.“

Rekordně rychle na jih Čech a nový spoj přes Tábor do Vídně 

Spoje EuroCity / InterCity zvládnou trasu Praha – České Budějovice za 1 hod. 40 minut  a z Prahy do Tábora za 59 minut. Opačným směrem budou o 2 minuty pomalejší. Zkrátí se také cesta mezi Prahou a Dunajským koridorem do Lince ze současných 4 hod. 17 minut na 3 hod. 45 minut. V Linci jsou přestupní vazby na vlaky do Salcburku, Innsbrucku, Curychu, Villachu a do dalších míst jižní a západní Evropy.

„Zkrácení cestovních časů na 4. koridoru otevírá nové možnosti pro rozvoj turistiky na jihu Čech, ale také nabízí nové příležitosti pro Jihočechy, kterým se vylepší podmínky pro pravidelné dojíždění do zaměstnání nebo za studiem v hlavním městě,“ doplňuje Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Českých drah.

Na trati Praha – České Budějovice / České Velenice pojedou kratší dobu také rychlíky, které oproti vlakům EC / IC zastavují navíc v dalších 7 stanicích. Cestu mezi Prahou a jihočeskou metropolí zvládnou za 2 hod. 5 minuty, tedy o 16 minut rychleji než v současném jízdním řádu.

Porovnání cestovních časů v roce 2022 a 2023

úsek

EC / IC – 2022

EC / IC – 2023

rychlík – 2022

rychlík – 2023

Praha – Tábor

1 hod. 14 min.

59 min.

1 hod. 26 min.

1 hod. 13 min.

Praha –

České Budějovice

1 hod. 58 min.

1 hod. 40 min.

2 hod. 21 min.

2 hod. 5 min.

 

Na 4. koridoru pojedou také dva páry nových rychlíků Silva Nortica, které zajistí spojení Prahy a Vídně přes jižní Čechy a rakouskou oblast Waldviertel. Pár vlaků Wien FJB (9:00) – Praha hl.n. (14:12 / 17:46) – Wien FJB (22:55) bude jezdit denně a druhý pár vlaků Praha hl.n. (7:46) – Wien FJB (12:55 / 15:00) – Praha hl.n. (20:12) bude jezdit v celé trase o víkendech. Po zbylé dny v týdnu pojede v úseku Praha – České Velenice – Praha.

Do Curychu severní cestou, k Baltu také do Rostocku

„Se zahraničními partnery se podílíme také na renesanci evropské noční dopravy. Ke spojům z Prahy do Budapešti, Košic a Humenného, do Krakova a Varšavy a do Curychu přes Rakousko přidáváme druhý spoj v trase Praha – Curych. Ten pojede přes Drážďany a Lipsko a nabídne spojení na jihovýchod Německa a do švýcarské Basileje. V úseku Praha – Lipsko bude fungovat jako denní spoj a nabídne cestování do veletržní metropole,“ říká Jiří Ješeta.

Vlak pojede na našem území v kategorii EuroCity pod názvem Canopus a z Prahy bude odjíždět v 18:25 hod. Zastaví v Ústí nad Labem, Děčíně a dál bude pokračovat přes Drážďany, Lipsko, Karlsruhe, Freiburg a Basilej do Curychu (9:05). Opačným směrem bude odjíždět z Curychu v 19:59 hod. a do Prahy přijede v 9:35 hod. V trase Praha – Curych nabídne cestování v komfortních lůžkových vozech včetně oddílů Deluxe s vlastním sociálním zařízením a sprchou, lehátkový vůz a místa k sezení a přepravu jízdních kol.

Bohužel podobně jako noční spojení do Curychu přes Rakousko nebo spoje EuroCity z Prahy do Berlína a Hamburku bude provoz tohoto vlaku v některé dny v roce kvůli výlukám a opravám tratí v zahraničí omezen. Přesné období jízdy bude k dispozici v jízdních řádech 2023.

Ve směru na sever dochází k rozšíření spojení o Rostock u Baltského moře. Zajistí ho pár vlaků EC 178 / 179 Berliner. Do Rostocku odjede z Prahy 6:25 hod. a do cílové stanice přijede v 13:19 hod. Spoj EC 179 bude odjíždět z Rostocku v 14:31 hod. a do Prahy přijede ve 21:35 hod. Na palubě nabídne obvyklé služby vlaků Berliner včetně restauračního vozu nebo přepravy jízdních kol.   

Z Prahy na Moravu znovu o něco rychleji

Ukončení několika rozsáhlých výluk na koridoru z Prahy do České Třebové a dále do Brna v letošním a v příštím roce bude znamenat postupný návrat vlaků na 1. a 3. železničním koridoru ke svým původním trasám a k rychlejším cestovním časům.

Slovácký expres a Svitava bude z Prahy odjíždět o 21 minut později a Valašský expres a vlaky EuroCity / InterCity Silesia nebo Cracovia pak o 13 minut později. O 9 minut později se posune odjezd vlaků SuperCity a InterCity Ostravan a Opavan, v Olomouci však budou tyto spoje již v podobných časech jako nyní. Cestovní doba z Prahy na Moravu se tak zkrátí zhruba o 10 až 20 minut, např. vlaky SuperCity Pendolino mají plánovanou dobu jízdy mezi Prahou a Ostravou-Svinovem 3 hod. 3 min. Slovácký expres má plánovanou dobu jízdy z Prahy do Olomouce 2 hod. 27 minut, tedy o 18 minut méně a rychlíky Svitava zvládnou cestu z Prahy do České Třebové o čtvrt hodiny rychleji.  

První denní rychlé spojení z Prahy do Olomouce a Ostravy bude nově vlakem SuperCity Pendolino Košičan s odjezdem z pražského hlavního nádraží v 6:00 hod. a s příjezdem do Ostravy-Svinova v 9:08 hod., což je zhruba o půl hodiny dříve než v letošním roce. To jistě ocení především lidé, kteří pojedou z Prahy nebo Pardubic na jednodenní cestu do Olomouce nebo Ostravy.

V opačném směru z Moravy do Prahy se posouvají časy odjezdů a příjezdů řádově o jednotlivé minuty a krácení cestovních časů se pohybuje obvykle mezi 7 a 17 minutami, např. spoje SuperCity Pendolino pojedou oproti současnému jízdnímu řádu do Prahy o 4 minuty rychleji (3 hod. 13 min.), vlaky EuroCity / InterCity Ostravan, SilesiaCracovia pojedou o 11 minut kratší dobu (3 hod. 23 min.) a Slovácký expres z Olomouce do Prahy cca 14 minut rychleji (2 hod. 34 min.). Vlaky Svitava z České Třebové do Prahy uspoří 14 minut (1 hod. 50 min.).       

Z důvodu absence jedné jednotky Pendolino a kvůli plánované instalaci ETCS do těchto vlaků dojde k úpravám v oběhu jednotek a tedy k úpravě provozu spojů SuperCity mezi Prahou a Ostravou.

Více spojů do Žiliny a snáze do Krakova

Prodloužením vlaků IC 520 / 521 Valašský expres se zlepší nabídka spojení do / ze Žiliny přes Valašsko. Dosavadní vlak IC 521 Valašský expres Praha – Vsetín pojede z Prahy nově jako vlak EC 223 v 17:15 hod. a ze Vsetína bude pokračovat do Horní Lidče, Púchova a Žiliny, kam přijede ve 22:29 hod. V opačném směru odjede ze Žiliny v 5:23 hod. a přes Púchov, Horní Lideč a Vsetín pojede do Prahy, kam dorazí v 10:45 hod.

O další možnost se rozšíří současné přímé spojení Prahy a Krakova zavedením přímých vozů, které pojedou z Prahy na spoji EC 113 Silesia s odjezdem z Prahy hl.n. v 6:15, které budou z Bohumína pokračovat na vlaku 213 Galicja (dosud vlak 301) s příjezdem do Krakova ve 13:16. V opačném směru bude tento spoj odjíždět ve 14:42 hod. (vlak 212 Galicja) a do Prahy přijedou přímé vozy na vlaku EC 112 Silesia ve 21:45 hod.   

Z Prahy do Brna znovu po koridoru od léta 2023

Významná změna v jízdních řádech pak přijde 1. července 2023, kdy budou přesměrovány vlaky railjet Vindobona a EuroCity Metropolitan / Hungaria z Vysočiny na koridor přes Pardubice. Vlaky railjet Vindobona pak budou pravidelně zastavovat mezi Prahou a Brnem pouze ve stanicích Pardubice hl.n. a Česká Třebová, spoje EuroCity Metropolitan / Hungaria pak ve stanicích Kolín a Pardubice hl.n. Cestovní čas z Brna do Prahy se oproti první polovině roku 2023 zkrátí o 24 až 26 minut na 2 hod. 33 min., v opačném směru o 21 minut na 2 hod. 35 min.

Rychlíky linky R19 Svitava se vrátí na svou celou obvyklou trasu Praha – Brno po ukončení výluk na koridoru u Blanska už s novým jízdním řádem od 11. prosince. Trasu Brno hl.n. – Praha hl.n. zvládnou rychlíky s 12 zastávkami za 3 hod. 9 minut, opačným směrem pojedou 2 hod. 59 min.

EuroCity a rychlík z Ostravy do Žiliny každé dvě hodiny

K pravidelnějšímu rozložení tras dálkových vlaků dochází na trati z Ostravy přes Český Těšín a Návsí (Nawsie) do Čadce a Žiliny. Z Ostravy-Svinova budou odjíždět od 5 ráno do 21 večer v intervalu dvě hodiny. Odjezdy z ostravského Svinova jsou plánované v liché hodiny mezi 40. a 50. minutou. Provoz zde zajistí spoje Kysučan (dosud označené jako Fatra) Ostrava – Žilina a zpět a Ostravan Praha – Žilina / Návsí (Nawsie) a zpět. V opačném směru budou vlaky Kysučan a Ostravan odjíždět ze Žiliny každé dvě hodiny od 6:34 do 20:34 hod., první ranní spoj v tomto směru pak pojede v 5:03 z Návsí (Nawsie).

Z důvodu změn na Slovensku budou všechny současné vlaky Fatra zkráceny z / do Žiliny a přejmenovány na spoje Kysučan. Pro další cestu do Banské Bystrice nebo Zvolena bude nutný přestup v Žilině. Z důvodu rekonstrukce železniční stanice Žilina během roku 2023 však bude nutné počítat s dostatečnou dobou na přestup. 

Provoz v Poříčanech obnoven

12.10.2022

Na 1. železničním koridoru došlo 10. října 2022 v odpoledních hodinách k vážné mimořádné události, při které vykolejila souprava nákladního vlaku převážejícího nebezpečnou látku benzen. Nákladní vlak ČD Cargo projel návěst Stůj a nedovoleně vjel do stanice Poříčany. Poškozen byl železniční svršek, trakční vedení a zabezpečovací zařízení.

Děkujeme za trpělivost při odstraňování následků mimořádné události.

Aktualizováno ve 12:45

V Poříčanech byl obnoven provoz po dvou kolejích. Kolem místa mimořádné události je rychlost snížena na 50 km/h. Doprava na 1. koridoru se nyní bude postupně stabilizovat do podoby před nehodou. 

Z místa už odjely také jednotky Hasičského záchranného sboru Správy železnic, které zasahovaly v Poříčanech bezprostředně po mimořádné události.

Aktualizováno v 7:50

Provoz v Poříčanech byl částečně obnoven po jedné koleji.

Aktualizováno v 7:10

Zhruba ve 3:30 byly odvezeny obě vyprázdněné cisterny a začaly práce na likvidaci lokomotivy. Intenzivně pracujeme na obnovení alespoň částečného provozu na koridoru. Předcházet tomu bude oprava a kontrola železničního svršku, zabezpečovacího zařízení a trakčního vedení.

Železniční trať Polička – Žďárec u Skutče slaví 125. výročí, ČD vypraví historické vlaky

12.10.2022 - 9:48

Místní dráha mezi Poličkou a Žďárcem u Skutče bude v sobotu 15. října slavit své 125. výročí. České dráhy při této příležitosti vypraví historické vlaky z České Třebové a Pardubic, které tímto úsekem několikrát během dne projedou. Fanoušci železnice se mohou těšit na jízdy parního vlaku v čele s lokomotivou „Ventilovkou“ (431.032) a historického motoráčku řady M131 „Hurvínek“. Na nádraží v Poličce bude přichystaná menší výstava kolejových vozidel.

Parní vlak bude v sobotu ráno vyjíždět v 6:45 z České Třebové a pojede přes Svitavy do Poličky (příj. v 7:58), odkud bude po přibližně hodinové přestávce pokračovat až do Žďárce u Skutče. Odtud se historická souprava přes poledne vrátí do Poličky, následně vyrazí do Borové u Poličky a během odpoledne odveze cestující přes Poličku a Svitavy zpět do České Třebové (příj. v 17:30).

Historický vlak s parní lokomotivou Ventilovkou (431.032). Foto: Jan Šnábl.

Jubileum tratě připomene také historický motoráček „Hurvínek“, který pojede do Poličky z krajského města. Z pardubického hlavního nádraží bude odjíždět v 8:20 a pojede přes Chrudim a Ždárec u Skutče do Poličky (příj. v 10:33). Přes poledne odveze motoráček zájemce do Žďárce u Skutče a zpět a v 15:53 se vydá z Poličky na zpáteční cestu do Pardubic.

Historický motorový vlak Hurvínek (M131). Foto: Martin Hájek.

Součástí oslav bude také výstava kolejových vozidel v Poličce. Zájemci se také budou moci svézt na otevřeném voze v čele s lokomotivou ř. 701 (Prasátko).

Jízdní řád parního vlaku s parní lokomotivou 431.032 „Ventilovka“

Česká Třebová – Svitavy – Polička – Žďárec u Skutče a zpět

 (sobota 15. 10. 2022)

tam

km

stanice

zpět

06:45

 

0

Česká Třebová

 

17:30

07:05–07:20

 

17

Svitavy

 

16:40–17:10

07:43

 

28

Květná

 

16:20

07:58–08:50

13:40

36

Polička

12:56

15:11–16:00

08:58

13:48

40

Sádek u Poličky

12:48

15:03

09:03

13:53

42

Oldřiš

12:43

14:58

09:07

13:57

43

Borová u Poličky zast.

12:40

14:55

09:12–09:32

14:02

45

Borová u Poličky

12:32–12:35

14:50

09:47

 

51

Pustá Kamenice zast.

12:22

 

09:51

 

52

Pustá Kamenice

12:19

 

09:55–10:23

 

54

Čachnov

12:03–12:15

 

10:30

 

58

Krouna

11:53

 

10:33

 

59

Krouna zast.

11:50

 

10:42

 

64

Předhradí

11:41

 

10:52

 

67

Skuteč

11:35

 

10:59

 

70

Žďárec u Skutče

11:25

 

 

Jízdní řád historického motorového vlaku M131 „Hurvínek“

Pardubice hl.n. – Žďárec u Skutče – Polička a zpět

 (sobota 15. 10. 2022)

tam

km

stanice

zpět

08:20

 

0

Pardubice hl.n.

 

17:53

08:25

 

2

Pardubice-Rosice n. L.

 

17:50

08:42

 

13

Chrudim

 

17:34

08:49

 

17

Slatiňany

 

17:28

09:01

 

25

Chrast u Chrudimi

 

17:18

09:25

13:15

39

Žďárec u Skutče

12:36

16:59

09:33

13:21

42

Skuteč

12:30

16:52

09:38

13:28

45

Předhradí

12:23

16:45

09:46

13:36

50

Krouna zast.

12:15

16:37

09:49

13:39

51

Krouna

12:13

16:35

09:57–09:59

13:47–13:49

55

Čachnov

12:00–12:06

16:27–16:28

10:03

13:53

57

Pustá Kamenice

11:56

16:23

10:06

13:56

58

Pustá Kamenice zast.

11:53

16:20

10:15–10:16

14:05–14:10

64

Borová u Poličky

11:41–11:44

16:09–16:11

10:19

14:13

66

Borová u Poličky zast.

11:38

16:06

10:22

14:16

67

Oldřiš

11:35

16:03

10:27

14:21

69

Sádek u Poličky

11:31

15:59

10:33

14:27

73

Polička

11:25

15:53

Jízdenky na zvláštní vlaky je možné zakoupit v předprodeji ve všech pokladnách ČD nebo přímo ve vlaku. Jízdné bude záviset na projeté vzdálenosti:

Ceník zvláštního jízdného v historických vlacích

během oslav 125. výročí tratě Polička – Žďárec u Skutče

 (sobota 15. 10. 2022)

vzdálenost

dospělí

děti od 6 do 15 let

1 – 10 km

60 Kč

40 Kč

11 – 20 km

80 Kč

40 Kč

21 – 30 km

100 Kč

60 Kč

31 – 40 km

120 Kč

60 Kč

41 – 60 km

160 Kč

80 Kč

61 a více km

200 Kč

100 Kč

Podrobnosti o akci jsou na portálu Vlakem na výlet.

Letošní rok se nese ve znamení nových zakázek pro elektrické systémy a komponenty Škoda Group

10.10.2022

Významných úspěchů na poli dodávek elektrických výzbrojí a pohonů dosáhla Škoda Group. Vedle hlavní výroby pro vlastní vozidla totiž pracuje pro řadu významných zákazníků po celém světě: s klíčovými komponenty ze Škodovky staví globální firma Wabtec (dříve GE) flotilu lokomotiv pro Kazachstán, kompletní pohony včetně motorů se stanou součástí lokomotiv pro údržbu tratí italské firmy Tesmec, komponenty trakčních motorů budou sloužit v lokomotivách či ve vozidlech S-Bahn v německém Hamburku, které vyrábí společnost Alstom. Jen od začátku roku tak Škoda Group uzavřela nové externí zakázky za více než 500 milionů korun.

ROSTE ZÁJEM ZAHRANIČNÍCH ZÁKAZNÍKŮ

Stále větší důležitost mají dodávky do zahraničí pro západní zákazníky. Z nově uzavřených zakázek pro externí zákazníky mimo skupinu Škoda Group patří k těm nejdůležitějším dlouhodobá spolupráce se společností Alstom (dříve Bombardier) na dodávky trakčních motorů a jejich částí pro celé spektrum kolejových vozidel, např. S-Bahn pro Německo či moderní lokomotivy Traxx, kde celkový objem dodávek přesáhne stovky sad komponentů trakčních motorů. Zajímavostí je nový projekt na dodávky kompletních elektrických výzbrojí pro speciální lokomotivy používané hlavně pro účely údržby a diagnostiky železničních tratí, kde je zákazníkem italská společnost Tesmec.

Významnou a neméně důležitou referencí Škoda Group je spolupráce se strojírenským gigantem Wabtec, pro který pracuje nyní na výrobě mechanických pohonů včetně trakčních motorů pro lokomotivy do Kazachstánu. Skupina dodala této americké společnosti vybavení již pro více než 50 lokomotiv. Aktuální kontrakt počítá s dodávkami pro dalších 26 lokomotiv. Škoda Group spolupracuje na dodávkách komponentů trakčních motorů pro lokomotivy i s koncernem Alstom. „Kromě zmíněné činnosti pro vozidla železniční a kolejové dopravy aktivně pracujeme na nabídkách inovativní výzbroje pro e-busy, trolejbusy či vodíkové autobusy,“ upozorňuje Jaromír Šilhánek.

VÝROBA ATAKUJE HRANICI STO ELEKTROVÝZBROJÍ MĚSÍČNĚ

Jen za první pololetí letošního roku vyrobila divize Electric Systems & Components téměř sedm set sad elektrických trakčních výzbrojí a další stovky náhradních dílů a komponent. Ve výrobním portfoliu převládá nejsložitější zařízení určené pro různé varianty příměstských jednotek RegioPanter jak do Česka, tak i do Lotyšska nebo Estonska a dále pro škodovácké tramvaje do Německa (trojměstí Mannheim, Ludwigshafen, Heidelberg nebo město Bonn), do České republiky (Plzeň, Brno a Ostrava) a dalších evropských měst.

Zastavený provoz na koridoru

11.10.2022

Na 1. železničním koridoru došlo 10. října 2022 v odpoledních hodinách k vážné mimořádné události, při které vykolejila souprava nákladního vlaku převážejícího nebezpečnou látku benzen. Aktuálně probíhá vyšetřování nehody, nicméně podle prvotních informací strojvedoucí nákladního vlaku ČD Cargo nerespektoval návěst Stůj a nedovoleně vjel do stanice Poříčany. Poškozen byl železniční svršek, trakční vedení a zabezpečovací zařízení. Předpokládaná škoda na infrastruktuře je prozatím vyčíslena na 1,5 mil. Kč.

Aktualizováno v 19:25

Odčerpávání cisteren je téměř u konce. Do svých domovů se tak mohou vrátit obyvatelé Poříčan, kteří byli evakuováni z důvodu hrozícího nebezpečí. Následky mimořádné události budeme ve spolupráci s dalšími složkami odstraňovat i v příštích hodinách.

Aktualizováno v 14:45

První cisterna byla vyčerpána. Nyní probíhá přesun cisteren a zapěňování. Do Poříčan již míří podval s pásovým jeřábem z Nučic. Ten bude poté vystřídán druhým jeřábem, který na místo události dorazí za doprovodu Hasičského záchranného sboru Správy železnic.

Aktualizováno v 11:15

Lokomotiva bude rozřezána a zlikvidována přímo na místě. Pro další postup prací je nezbytné rozebrání protihlukových stěn a dočasné odstranění trakčního vedení nad vozidly.

Aktualizováno v 10:30

Hasiči pro přečerpání nebezpečných látek využijí 20 láhví dusíku. Vzhledem k bezpečnosti zasahujících hasičů i obyvatel Poříčan musí práce probíhat pozvolna. Připravena je již technika pro vyproštění vagonů a lokomotivy.

Aktualizováno v 9:30

Provoz na koridoru je zcela zastaven. Dálková osobní doprava je mezi Prahou a Kolínem odkloněna přes Lysou nad Labem a Nymburk. Správa železnic operativně zrušila výluky původně plánované na odklonových trasách pro osobní i nákladní dopravu, aby byla pro vlaky dostupná maximální možná kapacita tratí. Cestujícím se za komplikace omlouváme.

V noci bylo z havarovaného vlaku odpojeno a odvezeno 14 cisteren. Na místě zůstávají 2 převrácené vagóny a lokomotiva. Před další manipulací je nutné přečerpat nebezpečné látky. K tomu byla nutná evakuace obyvatel v okolí stanice. Na místě zasahují hasiči Správy železnic a společností Unipetrol a Spolana. K vyproštění lokomotivy byly povolány 2 kolejové jeřáby.

Aktuální stav provozu, polohu vlaků a předběžný čas ukončení omezení provozu naleznete v naší interaktivní mapě.

Informace zveřejňujeme také na twitterovém účtu @datel_informuje.

Vykolejení nákladního vlaku v Poříčanech

10.10.2022

Dnes 10. 10. 2022 v 17:07 hodin v Poříčanech minul nákladní vlak Pn 55098 převážející benzen návěstidlo, vjel na slepou kolej a následně se srazil se zarážedlem. V důsledku srážky vykolejila lokomotiva a dvě cisterny. Při mimořádné události byly zraněny dvě osoby z nákladního vlaku. Prvotně byly škody na místě mimořádné události odhadnuty na 4 miliony korun (1,5 trať, 2,5 vlak). Provoz na trati musel být zastaven. Drážní inspekce zahájila vlastní šetření této mimořádné události včetně zpracování závěrečné zprávy. Šetření mimořádné události je teprve na začátku, ale již v tento okamžik máme potvrzeno, že vlak nedovoleně projel za návěstidlo s návěstí zakazující jízdu. Další příčiny a okolnosti vzniku mimořádné události jsou nadále v šetření Drážní inspekce.

Během rekonstrukce nástupiště ve Velimi se opraví také trakční vedení

VELIM, 10. října 2022

Modernizace traťového úseku z Velimi do Poříčan postoupila do závěrečné fáze – rekonstrukce ostrovního nástupiště ve stanici Velim. Na něm se nacházejí také stožáry pro brány trakčního vedení, které se nově vybudují mimo toto nástupiště. Součástí prací bude navíc částečná obnova trakčních bran a stožárů na kolejovém rozvětvení ve směru na Kolín. To si vyžádá konání výluk, jež se budou odehrávat zpravidla v nočních hodinách a budou mít minimální dopad na osobní dopravu. V případě konání denních výluk budou některé vlaky využívat odklonové trasy.

Rozsáhlá modernizace traťového úseku z Velimi do Poříčan probíhá od poloviny roku 2020. Díky nasazení nejmodernějších stavebních strojů se podařilo zkrátit dobu výluk o plných 200 dní. Jediným omezením pro vlaky jsou tak v současnosti už jen práce ve stanici Velim. „Na právě rekonstruovaném ostrovním nástupišti jsou také umístěny stožáry pro brány trakčního vedení, které se budou nově nacházet mimo nástupiště. Tím dojde k uvolnění prostoru pro vybudování přístřešku. Současně budou vyměněny i navazující trakční brány a dva trakční stožáry na kolejovém rozvětvení ve směru na Kolín,“ popisuje ředitel pražského oblastního ředitelství Správy železnic Vladimír Filip. Jak dodává, trakční brány slouží v provozu již přibližně 30 let a s ohledem na vysokou frekvenci dopravy se blíží konci jejich životnost.

Pro výše uvedené úpravy se využijí výluky nezbytné pro rekonstrukci ostrovního nástupiště. Práce, které si vyžádají další omezení, budou prováděny v maximální možné míře v nočních hodinách, a to od poloviny října. Výjimku budou tvořit pouze činnosti, které z technologických důvodů není možné provádět v noci a budou s co nejmenším omezením realizovány i během denních výluk. Jde zejména o seřizování trakčního vedení, například výměnu nosného lana s jeho následnou regulací.

První z výluk se uskuteční od 4. do 7. listopadu, další budou následovat ve dnech 14. a 15. listopadu, dále od 17. do 21. listopadu a od 14. do 18. prosince. Některé dálkové spoje budou v těchto termínech odkloněny přes Nymburk, osobní vlaky na trasách Pečky – Kolín a Poříčany – Nymburk nahradí autobusy.

Zmiňovaná omezení provozu se mimo jiné využijí i na odstranění následků krádeže zesilovacího vedení u obou traťových kolejí v celkové délce 2 km v úseku mezi zastávkou Nová Ves u Kolína a Kolínem, ke které došlo letos 7. září.

„Za případné komplikace způsobené přidanými výlukami se cestujícím předem omlouvám. Ve spolupráci s dopravci jsme učinili vše pro to, aby měly co nejmenší dopad na pravidelnost vlaků. Noční výluky se dotknou jen minima vlaků, které budou nahrazeny autobusy. Při omezeních přes den pojedou vybrané spoje po odklonových trasách,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. 

Z tratí Správy železnic zmizely další desítky přejezdů

7.10.2022

Správa železnic úspěšně pokračuje ve snižování počtu přejezdů na své síti. Od počátku roku 2022 bylo zrušeno již bezmála sedm desítek úrovňových křížení železnice s dalšími komunikacemi. Vedle úprav vedoucích k vyšší úrovni zabezpečení železničních přejezdů představuje právě redukce jejich počtu další významnou cestu ke zvyšování bezpečnosti jak drážního, tak silničního provozu a jejich plynulosti. Nejbezpečnější přejezd je totiž takový, který vůbec neexistuje.

Zatímco před dvěma lety ubylo 37 a loni 52 přejezdů, letos tempo dále zrychlilo. Ze 7 734 na začátku roku 2022 se počet přejezdů na tratích Správy železnic snížil již o 69. Projevuje se tak zjednodušení celého procesu rušení železničních přejezdů díky novelizované legislativě účinné od roku 2021. Ta usnadňuje řešení v případech, kdy se cesta přes jiný přejezd s minimálně stejným stupněm zabezpečení neprodlouží o více než pět kilometrů. Po individuálním posouzení a dohodě se samosprávami a dalšími dotčenými subjekty jsou rušeny především málo využívané přejezdy na polních a lesních cestách, kde Správa železnic často řeší také náhradní přístup k dotčeným pozemkům. Jde ale i o přejezdy naopak s vysokou intenzitou dopravy, které jsou nahrazovány mimoúrovňovým křížením.

Z letos dosud zrušených přejezdů šlo v 34 případech o úrovňová křížení zabezpečená výstražným křížem, dalších 22 bylo osazeno mechanickým přejezdovým zabezpečovacím zařízením. Zanikly ale i přejezdy s výstražnými světly či závorami, často v souvislosti s modernizací tratí. Například díky přeložkám v rámci modernizace 4. železničního koridoru.

Plné dvě desítky zaniklých přejezdů se nacházely na území Středočeského kraje, po deseti ubylo v kraji Jihočeském a také Moravskoslezském. Naopak v Plzeňském kraji nebo například na Vysočině bylo letos zatím zrušeno pouze po jednom přejezdu. V drtivé většině zanikla křížení dráhy s místními a účelovými komunikacemi, pouze osm přejezdů se nacházelo na silnicích vyšších tříd. Obdobným tempem jako letos by mělo rušení přejezdů pokračovat i v následujícím roce.

Kvalitní hlasové i datové služby ve vlacích zajistí opakovače mobilního signálu

7.10.2022 - 13:04

Cestující ve vlacích Českých drah se mohou těšit na kvalitní pokrytí mobilním signálem po celou dobu jízdy. ČD - Telematika vybavila vybranou soupravu railjet opakovačem mobilního signálu, který umožní využívat kvalitní hlasové i datové služby po celé trase. Takto vybavená jednotka národního dopravce vstoupila do šestiměsíčního testovacího provozu. Symbolického startu testování se zúčastnil ministr dopravy Martin Kupka, vedení ČD a ČD – Telematiky.

„Cestující se ve vlacích setkávají na některých místech s výpadky datových služeb a mobilních hovorů. Důvodem jsou samotné železniční vozy, které tlumí šíření signálu. Pilotní projekt instalace opakovače mobilního signálu je prvním krokem, který tuto situaci ve vlacích výrazně zlepší,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

„České dráhy jsou v Česku lídrem v zavádění nových technologií na železnici a zahájení zkušebního provozu repeateru ke zlepšení dostupnosti mobilního signálu přímo uvnitř vlaků to jen potvrzuje. Věřím, že zkušební provoz bude úspěšný a v dohledné době se nám podaří zajistit financování pro sériovou zástavbu opakovačů do dalších ucelených jednotek dálkové dopravy. Po Německu a Rakousku tak budeme třetí zemí ve střední Evropě, kde se stane dobrá dostupnost mobilního signálu pro telefonování a přenos dat uvnitř vlaků samozřejmostí. To také posílí konkurenční výhodu Českých drah a železnice proti individuálnímu motorismu,“ popisuje předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

„Tímto konkrétním projektem přispíváme ke zvýšení komfortu cestujících na železnici, což je vedle zvyšování bezpečnosti naším dalším dlouhodobým cílem v oblasti drážní dopravy,“ uvádí Jan Hobza, předseda představenstva ČD – Telematiky. „Pilotní testovací provoz této soupravy poslouží především k ověření kvality mobilního signálu při využití technologie opakovače a k získání zpětné vazby od cestujících,“ dodává Jan Hobza.

Aktuální projekt je v souladu s Národním plánem obnovy i samotným programovým prohlášením vlády. ČD – Telematika zajišťuje vlastní instalaci, kompletní konfiguraci a oživení a bezproblémový provoz dodaných technologií. Společnost tak zúročuje své dlouholeté zkušeností s nasazováním, údržbou a provozem obdobných technologií v rámci drážního prostředí, jako je instalace palubní části evropského vlakového zabezpečovače ETCS, montáž technologie pro bezdrátovou komunikaci v evropském drážním standardu GSM-R, kabinových rádií pro strojvedoucí, informačních systémů a dalších.

„Technické parametry opakovačů musí být pro podmínky každého vozidla optimalizovány, aby nedocházelo k nežádoucím interferencím s vnějším okolím, a instalace vyžaduje individuální technické řešení pro každý typ nebo provedení železničního vozidla a samostatné typové schválení Drážním úřadem,“ zdůrazňuje Tomáš Businský, člen představenstva ČD – Telematiky. „Jeden opakovač může zajistit pokrytí signálem až čtyř jednotlivých spřažených vozů,“ pokračuje Tomáš Businský.

Vlakový opakovač je technické zařízení schopné přenášet signál mobilních operátorů do vlaku, respektive jednotlivých vagónů, výstupní výkon signálu případně zesílit. Míra zesílení se dynamicky nastavuje podle aktuálního pokrytí. Samozřejmostí je alokace stejného výstupního výkonu jednotlivým operátorům bez rozdílu.   

Použitá technologie podporuje široké pásmo frekvencí využívaných mobilními operátory na území ČR i v zahraničí, a to nejenom v aktuálně nasazovaných 5G frekvencích. Celé řešení sestává z externí širokopásmové antény (700–5000 Mhz) podporující přenos GPS informací, samotného opakovače, který v rámci testu bude pracovat ve frekvenčních pásmech 800, 900, 1800, 2100 a 2600 MHz, útlumového filtru GSM-R pro zajištění bezproblémového provozu zabezpečovacího systému na železnici (GSM-R/ETCS) a interní infrastruktury na palubě vlaku zajišťující distribuci signálu. V případě testovaného vlaku railjet Českých drah je využita technologie tzv. vyzařovacích kabelů, nicméně samotné řešení umožňuje i případné využití interních antén. Taková konfigurace je vhodná především pro vlaky a vlakové soupravy, jejichž vnitřní vybavení či použitý materiál neumožňuje distribuci signálu pomocí vyzařovacího kabelu.

Jednotku railjet vybavenou opakovačem mobilního signálu budou České dráhy nasazovat na vytížené dálkové lince Ex3 z Prahy přes Brno a Břeclav dále do Vídně a Grazu. Soupravu s instalovaným opakovačem poznají cestující díky informačním plakátům uvnitř vozu.

ČD – Telematika a.s. je významným poskytovatelem v oblasti drážních technologií pro zabezpečení a komunikace a dodavatelem velkoobchodních telekomunikačních služeb a služeb v oblasti správy, údržby i výstavby optických infrastruktur. Provozuje vlastní optickou síť v ČR, která je součástí klíčové infrastruktury státu. Portfolio svých činností doplňuje službami s přidanou hodnotou v oblastech jako je silniční telematika.

Praha je dnes hlavním městem evropské železnice, sešli se tu generální ředitelé osobních dopravců

6.10.2022 - 14:22

Oblast ticketingu a odbavení zákazníků při cestování napříč Evropou, pomoc Ukrajině, vysoké ceny energií a konkurenceschopnost železniční osobní dopravy především ve vztahu k individuální automobilové dopravě nebo letecké přepravě cestujících jsou hlavní témata setkání „High-Level Passenger Meeting“, které se dnes koná v Praze. Společně na něm diskutují generální ředitelé evropských železničních dopravců, členové Mezinárodní železniční unie UIC a Společenství evropských železničních společností CER.

„Železniční osobní dopravci v celé Evropě čelí v posledních třech letech výzvám, které tu nebyly celá desetiletí. Jsou to dopady pandemie COVID-19, válka na Ukrajině a extrémní nárůst cen energií i dalších nákladů v důsledku neobvykle vysoké inflace. Zároveň pokračují ambiciózní projekty v oblasti otevírání železničního trhu, výstavby evropské vysokorychlostní sítě, renesance noční dopravy, nebo zjednodušení odbavení při cestování napříč Evropou. Toto setkání generálních ředitelů pod záštitou UIC a CER a výměnu zkušeností tak vnímám jako významnou událost pro prosazení železnice na evropském dopravím trhu. Konání akce v Praze je pak oceněním naší práce v UIC, CER i v rámci dvou- a vícestranné spolupráce při rozvoji služeb v mezistátní železniční dopravě,“ zdůrazňuje Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

High-Level Passenger Meeting 2022 v Praze se účastní výkonný ředitel CER Alberto Mazzola, generální ředitel UIC François Davenne a generální ředitelé více než 30 evropských osobních železničních dopravců. Akci slavnostně zahájil ministr dopravy ČR Martin Kupka.

České dráhy jsou aktivní člen mezinárodních železničních organizací, jako jsou UIC nebo CER, a pracují také v rámci dvou- a vícestranných mezistátních úmluv v oblasti železniční dopravy. Jsou zapojeny do provozu Eurotaktu, který zajišťuje spojení Prahy a dalších českých měst se středoevropskými metropolemi Berlínem, Vídní, Bratislavou, Budapeští a Varšavou a řadou dalších významných evropských hospodářských a politických center. V kooperaci se zahraničními partnery rozvíjejí moderní přepravní koncepty, jako jsou spoje railjet nebo noční doprava.

ČD vypraví parní vlak na Den na železnici v Tišnově

6.10.2022 - 13:53

V sobotu 8. října vypraví České dráhy parní vlak v čele s lokomotivou 433.001 „Skaličák“ z Brna do Tišnova a zpět. V Tišnově se bude konat Den na železnici se spoustou atrakcí pro malé i velké příznivce světa na kolejích. Na vlakovém nádraží si návštěvníci prohlédnou výstavu drážní techniky včetně nových vlaků „Moravia“ Jihomoravského kraje a také vizualizaci plánované rekonstrukce zdejší stanice. Program bude pokračovat v neděli 9. října, kdy do Tišnova vyrazí z moravské metropole motorový vlak spolku Hrbatá Máňa.

Parní lokomotiva 433.001 "Skaličák" (foto: Josef Vendolský)

Historický vlak v čele s parní lokomotivou „Skaličák“ (433.001) pojede z brněnského dolního nádraží a během soboty uskuteční dvě jízdy oběma směry. Z Brna dol.n. bude odjíždět v 9:00 a 14:00 a do Tišnova přijede v 9:50 a 14:55. Odjezdy zpět z Tišnova do Brna pak budou v 11:00 a 16:00. Vlaky zastaví oběma směry také ve stanicích Brno-Židenice, Brno-Lesná, Brno-Královo Pole a Kuřim.

V prodeji budou pouze jednosměrné jízdenky. Za jízdenku Brno – Tišnov nebo naopak zaplatí dospělí cestující 120 Kč, děti od 6 do 15 let 80 Kč. Jízdenka Kuřim – Tišnov nebo naopak bude stát 80 Kč, zlevněná pro děti od 6 do 15 let pak 50 Kč. Jízdenky se prodávají ve všech pokladnách ČD. Dětské kočárky lze v parním vlaku přepravit ve služebním voze do vyčerpání kapacity.

Na nádraží v Tišnově se bude o víkendu 8. a 9. října od 10 do 16 hodin konat akce Den na železnici. Návštěvníci se mohou v sobotu těšit na přehlídku drážní techniky a historických i moderních vozidel s možností prohlídky. Vystavená bude nová jednotka „Moravia“, které pořídil Jihomoravský kraj pro páteřní tratě na svém území, historická motorová lokomotiva T478.1001 "Bardotka", dále historická vozidla spolku Hrbatá Máňa a stroje pro opravu a údržbu tratí a trakčního vedení MUV 74.2 a MVTV2 Správy železnic. Návštěvníci se budou moci zastavit také u informačních stánků KORDIS JMK, Správy železnic a společnosti Subterra. Stánek na nádraží bude mít také kavárna Coffein.

Nedělní program bude zahrnovat jízdu historickým motorovým vlakem spolku Hrbatá Máňa z Brna dol.n. do Tišnova a zpět, výstavu historických vozidel tohoto spolku a možnost jízdy na stanovišti strojvedoucího lokomotivy T211.0. Návštěvníci se mohou zastavit u stánku Subterry nebo si pochutnat na kávě u stánku kavárny Coffein.

Jízdní řád zvláštních vlaků Brno dol.n. – Tišnov a zpět

sobota 8.10.2022: historický vlak ČD s parní lokomotivou 433.001 „Skaličák“

neděle 9.10.2022: historický motorový vlak spolku Hrbatá Máňa

tam

stanice

zpět

09:00

14:00

Brno dol.n.

11:53

16:49

09:05–09:07

14:05–14:07

Brno-Židenice

11:47–11:49

16:42–16:44

09:15–09:16

14:15–14:16

Brno-Lesná

11:39–11:40

16:35–16:36

09:20–09:22

14:20–14:24

Brno-Královo Pole

11:31–11:35

16:29–16:31

09:35–09:37

14:38–14:42

Kuřim

11:14–11:19

16:15–16:17

09:50

14:55

Tišnov

11:00

16:00

Parní lokomotivy řady 433.0 („Skaličák“)

Univerzální lokomotivy pro místní dráhy. Celá série byla vyrobena v roce 1948 jako pokračování nejmodernější verze jejich předchůdkyň, lokomotiv řady 423.0. Na rovině utáhly vlak těžký 1 500 tun rychlostí 41 km/h. Jezdily na Moravě i na Slovensku a závěr provozu prožily na bývalé Moravské západní dráze. Odtud pochází jejich krajová přezdívka „Skaličák“. Poslední byly zrušeny v roce 1980.

Podrobnosti o akci jsou na portálu Vlakem na výlet a na stránkách Městského kulturního centra Tišnov.

České dráhy vydaly své první zelené dluhopisy

5.10.2022 - 17:05

České dráhy realizovaly úspěšnou emisi dluhopisů v hodnotě 500 milionů eur se splatností 5 let a pevným úrokem 5,625 %. Poprvé v historii společnosti se jedná o tzv. zelené bondy. Manažerem dluhopisů byly Erste Group Bank, ING Bank, Societe Generale Group a UniCredit Bank. Národní dopravce získané prostředky využije k financování nákupu nových vlaků a jiných zelených projektů.  Část výnosů z dluhopisů bude použita ke splacení některých dalších závazků.

„Potenciál pro růst Českých drah vidím hlavně v mezistátní dálkové dopravě a ve zvyšování obsazenosti spojů. Nutnou podmínkou je právě modernizace vozidlového parku. Tam, kde nasadíme nové vlaky, nám přibývají zákazníci. Typickým příkladem je linka Praha – Plzeň – Cheb, kde jezdí aktuálně nejmodernější dálkové vozy ve střední Evropě,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel ČD, a pokračuje: „Jako podnikatelský subjekt nedostáváme na nákup vlaků prostředky ze státního rozpočtu. Financování si musíme zajistit sami na komerční bázi. Proto hledáme ty nejvýhodnější možnosti, jako jsou finanční zdroje od Eurofimy nebo právě emitované ESG bondy.“

České dráhy investují do obnovy své flotily dlouhodobě. S ohledem na možnosti krajů a Ministerstva dopravy objednat v rámci veřejné dopravy úplně nové vlaky, probíhá výměna postupně. Nejnovější vozidla nyní jezdí v Plzeňském a Jihočeském kraji a další budou dodána například do Olomouckého nebo Moravskoslezského kraje. Nové soupravy jsou ale ve výrobě i pro další regiony a také pro dálkové expresní linky.

„V současnosti máme objednáno dalších více než 230 moderních jednotek a lokomotiv, to je dohromady zhruba 750 jednotlivých vozidel. Pro dálkové spoje pořizujeme soupravy ComfortJet, pro regiony další RegioPantery nebo motorové jednotky typu RegioShark. S některými kraji se už bavíme také o nasazení hybridních vlaků, které budou ještě šetrnější k životnímu prostředí,“ dodává k využití prostředků z emitovaných dluhopisů Michal Krapinec.

České dráhy jako jedna z prvních velkých společností u nás využily možnost emise tzv. zelených dluhopisů. Ty reflektují skutečnost, že jsou České dráhy aktivní v oblasti ESG (Enviromental, Social and Governance). „Investoři počítají s tím, že firma podniká trvale udržitelným způsobem, a díky tomu si můžeme půjčit za výhodnějších podmínek. Železniční doprava je ekologická a energeticky úsporná už ze své podstaty. Tento aspekt však hodláme dále rozvíjet a posouvat. Stejně tak jako všechny další aktivity v oblasti ESG, ať jde o rovnoprávnost různých společenských a sociálních skupin nebo o péči o naše zaměstnance,“ doplňuje Lukáš Svoboda, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro ekonomiku a nákup.

„Zároveň jsme se tento týden připojili k projektu RETHINK. Tato otevřená platforma sdružuje velké společnosti, které působí v Česku a které se rozhodly vzájemně spolupracovat a předávat si zkušenosti při podpoře dosažení dlouhodobé klimatické neutrality. Jako národní dopravce chceme být v rámci prosazování environmentální zodpovědnosti aktivní,“ uzavírá Lukáš Svoboda.

V rámci OPD 3 je připraveno 85 miliard korun, první výzvy byly vyhlášeny

6.10.2022

Ve středu 5. října byly vyhlášeny první čtyři průběžné nesoutěžní výzvy Programu Doprava 2021–2027 (OPD3). Otevřeny jsou pro Správu železnic a Ředitelství silnic a dálnic ČR a to až do 30. června 2029. Souhrnný příspěvek EU v rámci prvních čtyř výzev je zhruba 85 miliard korun (57,9 miliardy pro ŘSD a 27,1 miliardy pro Správu železnic). Příjem žádostí začne 10. října. Současně začaly oficiálně fungovat i nové webové stránky OPD3.

Podpora bude směřovat do několika oblastí. Jednak je to modernizace a rekonstrukce železniční infrastruktury zařazené do páteřní celoevropské sítě TEN-T a zavádění nových technologií pro řízení provozu a zajištění jeho větší bezpečnosti. Další oblastí je zajištění udržitelné regionální, příměstské i městské dopravy a zlepšení kvality železniční infrastruktury s ohledem na její kapacitu, bezpečnost a také lepší návaznost dopravy z regionálních tratí na páteřní síť. Sem spadá například modernizace stanic a zastávek s cílem zlepšit komfort i poskytované služby na železnici.   

Podpořeny budou také projekty zaměřené na dobudování páteřní silniční sítě a zvýšení kapacity nejvýznamnějších tahů. Podpory se dočká rovněž výstavba obchvatů, což zlepší kvalitu ovzduší v centrech měst a obcí a omezí vliv tranzitní dopravy na zdraví lidí v obytné zástavbě.
V Programu Doprava 2021–2027 budou v průběhu října a listopadu tohoto roku vyhlašovány také další výzvy. Podrobné informace naleznete v sekci Harmonogram výzev OP. Přehled aktuálně vyhlášených výzev, včetně podrobné dokumentace, je zveřejněn zde. Nové webové stránky OPD3 jsou zde.

Program Doprava 2021–2027 (OPD3) navazuje na Operační program Doprava 2014–2020 (OPD2) a jeho cílem je přispět k zvýšení konkurenceschopnosti České republiky prostřednictvím zlepšení dopravní dostupnosti. Na splnění tohoto cíle bylo Evropskou unií v programovém období 2021–2027 vyčleněno pro ČR 4,9 miliardy eur, což dělí z OPD3 největší český operační program.

Věcné zaměření OPD3 se soustřeďuje zejména na podporu v oblasti dopravní infrastruktury v majetku státu – projekty Správy železnic a Ředitelství silnic a dálnic ČR –, která bude doplněna podporou zaměřenou na dobíječky/plničky alternativních paliv, inteligentní dopravní systémy (ve městech i na hlavních silničních tazích mimo města), interoperabilitu v železniční dopravě či na tramvajové a trolejbusové tratě. Projekty měst jsou začleněny do širšího strategického rámce, takzvaného ITI (integrované teritoriální investice), což přináší lepší koordinaci i s projekty podporovanými z jiných operačních programů.

OPD3 se člení do třech věcných priorit (doplněných o čtvrtou prioritu zaměřenou na technickou pomoc). První priorita obsahuje zejména železnici a silniční síť TEN-T doplněné o projekty z oblasti interoperability či inteligentních dopravních systémů (ITS). Druhá priorita cílí na silniční projekty mimo síť TEN-T a třetí na projekty v oblasti městské dopravy (tramvajové a trolejbusové tratě) a infrastruktury alternativních paliv.

Muzeum ČD v Lužné u Rakovníka o víkendu nabídne unikátní setkání Sergejů

5.10.2022 - 11:24

Atraktivní program připravilo na víkend 8. a 9. října ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Areál našeho největšího železničního muzea se stane místem setkání historických motorových lokomotiv řady T 679.1, kterým se přezdívá „Sergej“. Na točně budou během dne připravené dvě komentované přehlídky lokomotiv, v sobotu večer pak bude přichystané pro zájemce z řad železničních fanoušků noční fotografování. Po oba dny pojede do Lužné zvláštní vlak z hlavního nádraží v Praze.

V železničním muzeu budou k vidění nejen „Sergeje“ Českých drah (T 679.1600, T 679.1529), ale také dalších majitelů – společností KDS Kladno (T 679.1592), IVK Kladno (T 679.1578), Železničního muzea Slovenské republiky (T 679.1312, v péči Podvihorlatského železničního spolku v Humenném) a společnosti Erfuter Bahnservice („Sergej“ s označením V200.507).

Jako speciální hosty pozvalo ČD Muzeum také další zajímavé lokomotivy. Ze Slovenska přijede „Pomeranč“ (T 678.0012), který patří Železničnímu muzeu Slovenské republiky a pečuje o něj Klub historické techniky při lokomotivním depu Zvolen. Z Maďarska přijede „Nohabka“ (M61.019) a zajímavé lokomotivy doplní moderní nákladní lokomotiva 783.001 (Voith Maxima 30 CC), kterou zapůjčí společnost IDS Cargo. Větší pozornosti u točny se dočká i unikátní elektrická lokomotiva E 669.0001 z místního muzea Českých drah.

Po oba víkendové dny se bude v areálu muzea dvakrát denně konat komentovaná přehlídka těchto lokomotiv na točně, a to ve 12 a v 15 hod. V sobotu 9. října od 19 do 22 hodin bude navíc pro železniční fandy připraveno noční focení vystavovaných lokomotiv (vstupné 520 Kč).

Zvláštní vlak z Prahy do Lužné u Rakovníka a zpět

Zájemci se budou moci o víkendu 8. – 9. října svézt do Lužné u Rakovníka zvláštním vlakem, který pojede v 9:16 z pražského hlavního nádraží. Příjezd do Lužné u Rakovníka je naplánovaný na 11:12. Zpět do Prahy pak pojede tento vlak ve 14:55. V čele vlaku se objeví v sobotu ráno z Prahy do Lužné jeden ze „Sergejů“ a v neděli „Pomeranč“ T678.0012. V sobotu odpoledne z Lužné do Prahy pojede „Brejlovec“ 754.044 a v neděli „Bardotka“ T478.1008.  Soupravu budou tvořit vozy z tzv. Ostravanu.

Jednotná jednosměrná jízdenka bude stát dospělé cestující 150 Kč, děti od 6 do 15 let pojedou za 120 Kč. Děti do 6 let cestují zdarma bez nároku na místo k sezení. Jízdenky na tyto vlaky je možné zakoupit v pokladnách ČD a v e-shopu ČD. Cestující s jízdenkou ze zvláštního vlaku budou mít zlevněné vstupné do muzea.

Jízdní řád historického vlaku se soupravou tzv. Ostravanu

Praha hl.n. – Lužná u Rakovníka a zpět

(sobota a neděle 8. a 9. října 2022)

tam

stanice

zpět

příj.

odj.

příj.

odj.

 

09:16

Praha hl.n.

16:47

 

09:42

09:46

Praha-Zličín

16:14

16:20

09:52

09:53

Hostivice

16:03

16:06

10:13

10:16

Kladno

15:42

15:44

10:36

10:45

Stochov

15:25

15:26

11:12

 

Lužná u Rakovníka

 

14:55

Motorové lokomotivy řady T 679.1 (Sergej)

Šlo o nejsilnější motorové lokomotivy ve službě ČSD, které se vyráběly v letech 1966 až 1979 v SSSR. Těmto lokomotivám s dvoutaktním 12válcovým motorem se pro jejich dunivý hlasitý zvuk také říkalo Buben tajgy. Zpravidla tahaly ty nejtěžší nákladní vlaky a jezdily po kolejích i v Polsku, Maďarsku nebo ve východním Německu.

Podrobnosti o setkání Sergejů v ČD Muzeu jsou na portálu Vlakem na výlet. Informace o dalších akcích v rámci ČD Nostalgie jsou na stránkách www.cdnostalgie.cz.

ETCS: Společnost AŽD vybaví vlaky Leo Express evropským zabezpečovačem

6.10.2022

Společnost AŽD uzavřela smlouvu s českým dopravcem Leo Express na dodávku a instalaci mobilní části jednotného evropského zabezpečovače ETCS pro všech pět elektrických jednotek FLIRT (ř. 480), které Leo Express provozuje. Jde o zakázku v celkové hodnotě 119,4 mil Kč. Vlaky Leo Express tak budou ještě bezpečnější a zároveň budou připravené pro termín stanovený Ministerstvem dopravy. 

Práce na instalaci mobilní části ETCS Level 2 (Baseline 3) začnou v březnu roku 2023 a budou dokončeny do prosince roku 2024. Společnost Leo Express tak dodrží přísné podmínky Národního implementačního plánu ERTMS/ETCS, který schválilo Ministerstvo dopravy, podle nějž začne od 1. ledna 2025 na všech tratích vybavených ETCS výhradní provoz. To znamená, že hnací vozidla a jednotky bez ETCS od roku 2025 nebudou moci vyjet na tratě s jednotným evropským zabezpečovačem. 

Aby společnost AŽD získala zakázku, musela splnit náročné podmínky dopravce Leo Express. Ten trval na dokončení instalace a zprovoznění do konce roku 2024, aby byly jeho jednotky vybaveny v souladu s Národním implementačním plánem, při minimálních odstávkách silně vytížených jednotek FLIRT. Dodavatel navíc musí instalovanou mobilní část ETCS schválit pro provoz v sousedním Polsku. 

„Je to pro nás jedna z nejsložitějších zakázek, kterou realizujeme, ale termíny výhradního provozu podle Národního implementačního plánu, který je přenesen do Prohlášení o dráze, jsou pro nás závazné a nepřekročitelné. Všechny námi realizované zakázky související s ETCS, které máme s dopravci zasmluvněny, budou termínově dokončeny tak, aby byl Národní implementační plán dodržen a nemusel se termínově posouvat,“ říká generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle. 

AŽD je společnost, která o technologii ne jenom mluví, ale zejména ji tvoří. Díky tomu budou vlaky Leo Express ještě bezpečnější než doposud,uvádí generální ředitel Leo Express Peter Köhler. 

“Jsme rádi, že se nám podařilo dojednat a uzavřít smlouvu na instalaci ETCS s českým dodavatelem, AŽD, který nám zaručí včasné dodání na všechny jednotky a splní také požadované homologace a kvalitu. Tímto krokem jdeme jako dopravce směrem k zajištění vyšší bezpečnosti na železnici,” dodává Martin Bala, ředitel Leo Express pro Českou a Slovenskou republiku.  

Leo Express zároveň zveřejnil jako první dopravce jízdní řád na příští rok. Zrychlil spoje mezi Prahou a Ostravskem o 16 minut a drží nejvýhodnější cenu při včasném nákupu na 99 Kč. Cestující si již nyní mohou s předstihem zakoupit výhodné jízdenky na Vánoce či do adventního Krakova nebo Salzburgu.

Správa železnic se zapojila do akce Milostivé léto II

6.10.2022

Také Správa železnic je zapojená v akci Milostivé léto II, která umožňuje splatit dluhy bez poplatků a sankci. Pokud máte u naší státní organizace dluh vymáhaný soudní exekucí, můžete nyní využít jedinečné možnosti zbavit se tohoto závazku.

Akce trvá od 1. září do 30. listopadu 2022 a vztahuje se na exekuce zahájené před 28. říjnem 2021. Pro vypořádání závazků nyní stačí uhradit základní dlužnou částku (bez úroků z prodlení, poplatků advokátům, soudních poplatků atd.).

 

Veškeré informace a postupy naleznete na webu www.exekuceinfo.cz. Máte-li dotaz na Váš konkrétní dluh u Správy železnic, napište nám na upominky@spravazeleznic.cz.