Osoby invalidní ve třetím stupni mohou od července jezdit za polovinu běžného jízdného

23.6.2022 13:00Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

22.6.2022

Od 1. července 2022 začne platit pro osoby invalidní ve třetím stupni nová sleva. Ve vlacích ve druhé třídě a v linkové autobusové dopravě (mimo MHD) si budou moci kupovat jízdenky za 50 % z obyčejného jízdného. Stačí mít QR kód vydaný Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) a při nákupu jízdenky vybrat nebo nahlásit příslušný tarif pro osoby invalidní ve třetím stupni.

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) se napravuje dluh minulé vlády, která slevy na jízdném zavedla bez této skupiny osob. „Vymlouvali se na to, že neexistuje průkaz o invaliditě, podle kterého řidič nebo průvodčí pozná, zda cestující má, nebo nemá nárok na slevu,“ říká ministr Kupka a doplňuje: „Ukázalo se, že všechno jde, když se chce. Řešení sice zabralo několik měsíců, nyní ale máme jednoduchý způsob, jak cestující svůj nárok prokáže a dopravce jej ověří.“

Slevu může využít cestující, který se prokáže průkazem totožnosti a platným potvrzením s QR kódem. Ten dostane buď na pobočce OSSZ (Okresní správa sociálního zabezpečení, Pražská správa sociálního zabezpečení, Městská správa sociálního zabezpečení Brno) nebo o něj může požádat elektronicky na ePortálu ČSSZ. Na úřad může jít i osoba zmocněná. Informace k invaliditě a invalidním důchodům jsou na webu ČSSZ.

Jsem rád, že se nám společnými silami daří plnit další důležitý slib. Tento krok pomůže řádově desítkám tisíc lidí. Zároveň celý systém děláme tak, aby byl pro všechny uživatelsky co nejpřívětivější. Je to další pomoc státu, kde jsme přinesli komplexní a moderní řešení. Kus práce odvedla v rekordním čase ČSSZ. Děláme prostě konečně to, co tu dlouho nešlo,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Digitalizaci služeb, které jako úřad poskytujeme, považuji za jednu z klíčových priorit ČSSZ. Naším cílem je umožnit klientům díky ePortálu ČSSZ využívat moderní technologie naplno a netrávit čas docházením na úřad osobně,“ doplňuje František Boháček, ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení.

Papírově nebo elektronicky

Nárok na slevu je možné prokázat v papírové podobě či nejlépe elektronicky – PDF dokumentem nebo QR kódem uloženým v nově upravené mobilní aplikaci OneTicket„Do aplikace si QR kód získaný od ČSSZ jednoduše načtete, a pak ho už stačí pouze ukázat spolu s průkazem totožnosti řidiči nebo průvodčímu,“ shrnuje Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který vyvinul technologické řešení pro uplatňování nové slevy.

Pro dopravce vytvořil CENDIS odbavovací aplikaci „CheckTicket – Kontrola dokladu“, která je k dispozici volně ke stažení jak v Google Play pro zařízení s operačním systémem Android, tak v AppStore pro mobilní telefony s iOS.

Pomoc při nesnázích u prokazování slevy i odpovědi na další otázky poskytnou nepřetržitě sedm dní v týdnu pracovníci oddělení zákaznické podpory státního podniku CENDIS. Lidé se na ně mohou obracet telefonicky na čísle +420 222 266 755 nebo mailem na info@oneticket.cz.

Informace pro cestující i pro dopravce jsou také na webových stránkách státního podniku CENDIS - Sleva Osoby invalidní ve třetím stupni.

Vše o OneTicket: www.oneticket.cz