Den s karosami v Praze – rozloučení s legendárními vozy pro fanoušky MHD a veřejnost

23.6.2021 15:00Zdroj: Sdružení dopravních podniků ČR

22.06. 2021

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) se tuto sobotu, 26. června 2021 oficiálně rozloučí s legendárními autobusy z Vysokého Mýta, pro fanoušky MHD či rodiny s dětmi připravil v Praze den s karosami. Historické autobusy si budou moci návštěvníci prohlédnout dopoledne na nádvoří Muzea MHD, následně se svézt centrem Prahy  v speciálním průvodu 8 vozidel reprezentujících část historie této slavné české značky se společným focením na Hradčanském náměstí. Odpoledne bude program pokračovat na Výstavišti v Holešovicích, kde bude možné si např. vyzkoušet autobusový trenažér, zúčastnit se okružních jízd či besedy o historii karos. Akce vyvrcholí večer první projekcí letošního, již 14. ročníku Kinobusu. Jízdenky na autobusový průvod s karosami je možné zakoupit za jednotnou cenu 50 Kč na webu Fanshopu DPP na https://fanshop.dpp.cz/.

„Poslední vysokopodlažní autobusy typu Karosa B 951 jsme sice vyřadili z pravidelného provozu DPP na začátku loňského prosince, vzhledem k protiepidemickým opatřením jsme ale v té době nemohli pro veřejnost a fanoušky MHD uspořádat důstojnou rozlučkovou akci. Plníme náš slib z loňského roku a na tuto sobotu zveme všechny fanoušky dopravy včetně dětí do Muzea MHD, na speciální průvod karos, jejich předchůdců i následovníků centrem Prahy přes Hradčanské náměstí na holešovické Výstaviště, kde bude den s karosami pokračovat,“ řekl Jan Barchánek, vedoucí jednotky Provoz Autobusy DPP.

Autobusový průvod karos a společné focení na Hradčanské náměstí

Speciálního průvodu karos centrem Prahy se zúčastní celkem 8 zástupců vývojové řady městských autobusů vyráběných ve Vysokém Mýtě. Nejstarším vozidlem bude Škoda 706 RO (ev. číslo 206) z přelomu 40. a 50, let, dále Karosa ŠM 11 (ev. číslo 7135) z roku 1981 a 80. léta bude reprezentovat také Karosa B 731 (ev. číslo 3709) z roku 1985 ze sbírek Muzea MHD. Novodobou historii karos v průvodu zastoupí muzejní Renault City Bus 12M (ev. číslo 3251) z roku 2000, dále Karosa B 951E (ev. č 4998) a kloubový vůz Karosa B 961 (ev. číslo 6379) oba z roku 2003, retrobus Irisbus Citelis 12M (ev. číslo 3510) z roku 2006 a Irisbus Citelis 18M (ev. číslo 6599) z roku 2007, které budou v průběhu dopoledne jezdit v rámci retroprovozu na linkách č. 180 a 213. Muzejní vozidla budou pro zájemce vystavena na nádvoří Muzea MHD od 9:00 do 13:30.

Průvod autobusů vyjede ve 14:20 od Muzea MHD ve vozovně Střešovice přes Patočkovu ulici
a Brusnici, po Jelení a Keplerově ulici, přes Pohořelec a Loretánskou ulici na Hradčanské náměstí, kde bude společné focení všech 8 vozidel. V 15:15 se průvod rozjede směrem do Loretánské ulice, přes Pohořelec, Keplerovu a Jelení ulici, Mariánské hradby, Chotkovou ulicí na Klárov, po Nábřeží Edvarda Beneše, přes Čechův most, náměstí Curieových, ulicí 17. listopadu, náměstí Jana Palacha, Mánesův most opět na Klárov, po Nábřeží Edvarda Beneše, Nábřeží Kapitána Jaroše a ulicí Dukelských hrdinů na Výstaviště v Holešovicích, kam by měl dorazit zhruba v 15:30.

Zájemci o jízdu v tomto speciálním rozlučkovém průvodu si mohou zakoupit jízdenku za jednotnou cenu 50 Kč na webových stránkách Fanshopu DPP na https://fanshop.dpp.cz/produkt/jizdenka-autobusovy-pruvod-s-karosami-26-6-2021-14-05-u-nastup-voz-stresovice-778. Počet míst v jednotlivých vozidlech je omezen, v nejstarším autobusu Škoda 706 RO pouze 15, v kloubových vozech po 30 a v ostatních po 20 míst.

Program pokračuje na Výstavišti v Holešovicích

Pro ty fanoušky, na které se nedostane ve speciálním průvodu autobusů ze Střešovic přes Hradčanské náměstí, připravil DPP okružní jízdy jednotlivými typy vozů z Výstaviště po trase U Výstaviště – Bubenská – Hlávkův most – Klimentská – Holbova – Nábřeží Ludvíka Svobody – Nové Mlýny – Lannova – Štefánikův most – Nábřeží kapitána Jaroše – Dukelských hrdinů a zpět na Výstaviště. Doba jízdy je cca 20 minut, kapacita 25 osob na vozidlo. Cena jedné jízdy je 50 Kč, děti do 10 let mají přepravu zdarma. Jízdenky si zájemci budou moci zakoupit přímo na akci ve stanu Infocentra DPP. K dispozici bude opět 8 autobusů, pouze Karosu ŠM 11, která bude na Výstavišti sloužit jako fotokoutek, nahradí nejnovější pokračovatel generace karos, autobus Iveco Crossway LE City, který speciálně na tuto akce zapůjčil výrobce (společnost Iveco Czech Republic z Vysokého Mýta).

Plánované odjezdy okružních jízd z Výstaviště:

16:30 muzejní Karosa B 731 (ev. číslo 3709)

17:00 Irisbus Citelis 18M (ev. číslo 6599)

17:30 Iveco Crossway LE City

18:00 retrobus Irisbus Citelis 12M (ev. číslo 3510)

18:30 muzejní Škoda 706 RO (ev. číslo 206)

19:00 Karosa B 951 (ev. č 4998)

19:30 muzejní Renault Citybus 12M (ev. číslo 3251)

20:00 Karosa B 961 (ev. číslo 6379)

Kromě okružních jízd bude na dni s karosami pro rodiče a děti připraven trenažer DPP, na kterém si mohou vyzkoušet ovládání městského autobusu typu Citybus, workshop s papírovými vystřihovacími modely karos, dále závody modelů karos na vysílačku, skákací hrad, občerstvení, stánek Infocentra DPP, ve kterém si budou moci zakoupit nejnovější publikaci o historii karos v DPP a další propagační předměty. Na akci nebude chybět ani náborový stánek DPP pro všechny, kteří uvažují o povolání řidiče autobusu MHD.

Ve 20:30 začne beseda o zajímavostech karos, zkušenostech s údržbou i jízdními vlastnostmi, vzpomínkách a zážitcích, které se zúčastní pamětníci z DPP, a také zaměstnanci společnosti Iveco Czech Republic z Vysokého Mýta. „Těšíme se na vaši účast, kdy rádi zavzpomínáme na autobusy Karosa řady B 700 a B 900, které se nesmazatelným způsobem zapsaly do dějin DPP. Cestujícím zákazníkům hlavního města sloužily bezmála 40 let a při započtení všech jejich vysokomýtských předchůdců dokonce více než 70 let,“ řekl Jan Lebeda, vedoucí jednotky Správa Vozidel a Autobusy DPP.

Program dne s karosami v Praze vyvrcholí ve 21:45 promítáním krátkých filmů o karosách z archivu výrobce, dále dokumentu Zelená pro Strahov z roku 1985 a nakonec filmu Florenc 13.30, čímž odstartuje letošní, již 14. ročníku Kinobusu. Vstup na akci je zdarma.