Detská železnica vypraví vlak za medzevským drakom

21.6.2021 13:00Zdroj: Detská železnica

Košice, 21.6.2021

Nadšenci železničnej nostalgie z občianskeho združenia Detská železnica Košice vďaka dlhoročnej spolupráci s dobrovoľným hasičským zborom v Medzeve sa v sobotu 26. júna vydajú na ďalší poznávací výlet z Košíc. Namierené majú do Medzeva, kde odhalia tajomstvo krvilačného draka, navštívia kinematografické múzeum, hámor, hvezdáreň, kostol a ochutnajú tunajšiu špecialitu. Na záver dňa je pripravené zábavné popoludnie s hasičmi. Novinkou v netradičnej nostalgickej súprave bude retro reštauračný vozeň. Výlet je potrebné zakúpiť vopred.

Odchod výletného vlaku z hlavnej železničnej stanice v Košiciach je naplánovaný na sobotu 26. júna o 8:20. Návštevníkov čaká bohatý program, ktorý začína už počas jazdy. „Mimoriadne sme do tejto súpravy zaradili retro reštauračný vozeň, v ktorom si cestujúci budú môcť zaspomínať na časy nedávno minulé, ale žiaľ tentoraz ešte bez typického vyprážaného syra či rezňa. V Medzeve bude cestujúcich čakať tamojší drak aj s legendou v pôvodnom nárečí mantáčtine. Prítomný bude aj tlmočník, takže porozumieť by mali všetci,“ pozýva Ľubomír Lehotský, predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Vďaka podpore Slovenského technického múzea sú v cene výletu zahrnuté všetky vstupy do expozícií a múzeí: Múzeum kinematografie, hvezdáreň, hámor. Popoludní pokračuje program na futbalovom ihrisku, kde sa o zábavu a osvieženie vodou v sparnom lete postarajú medzevskí dobrovoľní hasiči. Kúpalisko bude zatvorené, ale vodychtivím návštevníkom sa zaiste zídu v tento deň aj plavky. Domáci nás pohostia typickou špecialitou, z vajca, šunky, slaniny, upečenou v špeciálnych kliešťach. „Pre miestnych obyvateľov sme opäť pripravili možnosť povoziť sa na kyvadlových jazdách medzi Medzevom, Jasovom a Moldavou n. Bodvou,“ dopĺňa Ľ, Lehotský.

Podrobný program a cestovný poriadok vlaku aj kyvadlových jázd nájdete na www.detskazeleznica.sk. Výlet je potrebné zakúpiť vopred v pokladni detskej železnice v Čermeli, v Regionálnom informačnom bode alebo na www.listky.detskazeleznica.sk