Otevření tramvajového muzea v Drážďanech 1. - 2. 4. 2023

5.4.2023 8:00 Helmut Böhme

Otevření tramvajového muzea v Drážďanech 1. - 2. 4. 2023

Radši bych sice sledoval zahájeni sezony na turistických linkách v Ústeckém kraji, kvůli mizernému počasí jsem ale zůstal v rodném městě. A jako bývalého řidiče tramvají mě zaujala akce tramvajového muzea na začátku dubna.

 

 

 

O tom informoval i leták, co mi přinesla manželka. Byl ale dostupný i na internetu.


Bischofsplatz

1. 4. jsem jel odpoledne linkou 7 na křižovatku Königsbrücker Straße/Bischofsweg a vydal jsem se pěšky k zastávce Bischofsplatz, kde právě odjel S-Bahn směr Schöna. Jak vidno na tramvajové troleji, je tu pro tramvaj omezená rychlost na 10 km/h. Protože jsem měl ještě dost času, šel jsem dál k zastávce Friedensstraße a fotil jsem tam okružní linku 16.


Zastávka Friedensstraße

Jak je vidno v pozadí, hned nato přijela linka 13, s kterou jsem se vrátil na křižovatku Bischofsweg, kde se objevila dětská tramvaj Lottchen. Linkou 8 jsem potom jel severním směrem do zastávky Stauffenbergallee, kde jsem trochu filmoval, ale nepovažoval jsem to nakonec jako vhodné místo na focení, protože mi furt běhali chodci a auta do záběrů.

Proto jsem jel dál do zastávky Industriegelände, filmoval jsem průjezd T6A2 do Weixdorfu a vrátil jsem se do města na zastávku Prager Straße. Video můžete sledovat tu. Tam jsem filmoval průjezd tramvají, a potom jsem šel do zastávky Postplatz a jel jsem sice přeplněnou novou tramvají linky 2 do zastávky Dresden-Mitte, ale stání 2 zastávky se dá vydržet.


Nové tramvaje linky 2 typu NGT DX DD na zastávce Dresden-Mitte

Na výstavišti probíhal veletrh s námětem Velikonoc, a proto tam jela dočasná linka 20, s kterou jsem jel do zastávky Alberthafen.


Alberthafen

Tam jsem šplhal nahoru na umělou horu, pod kterou se zakryjí trosky po bombardování v roce 1945.


Výstaviště

I když spolu s linkou 10 do výstaviště byl spoj každých 5 min, je vidno, že zaryté automobilisty to nijak neovlivnilo. Estakáda vlevo je ostatně proto, aby se v případě povodně mohla valit voda z Labe.


Waltherstraße

Nedaleko odtud 22. 3. bagr poškodil plynovod. Došlo k explozi a velkému požáru, což i poškodilo trolej a asfalt na cestě. Proto je celá cesta dosud uzavřena a autobus linky 68 musí jet odklonem. Naštěstí nedošlo k zranění osob.


Bývalá vozovna Waltherstraße

V této ulici je i bývalá vozovna, kde jsou už jen odstavená silniční vozidla dopravního podniku. Koleje tam ale zůstaly a v případě odklonů se tam mohou ještě otočit tramvaje. Vrátil jsem se na poštovní náměstí a odtud jel linkou 16 do tramvajového muzea, které jsem ale nenavštívil, protože jsem tam už byl.


Altpieschen

Na zastávce linek 4 a 9 Altpieschen jsem vystoupil, protože linka 16 se musela otočit na smyčce Dreyßigplatz a potom se vrátila do Altpieschen, ovšem na zastávku linky 13, kde se objevila skupina českých šotoušů :-)


Trachenberger Platz

Čekal jsem ještě na návrat tramvaje T6A2 z Weixdorfu a potom jsem už jel vlakem domů.


Mezi zastávkami Fuchsberg a Weixdorf Bad

2.4. jsem čekal T6A2 okolo 11:30 h u bývalého strážního domu. Kdysi tu totiž jezdila úzkorozchodná dráha do Königsbrücku, která byla později přerozchodovaná na normální rozchod a přeložena. Dvě staré báby se divily, proč na cestě stojí lidé s fotoaparáty, tak jsem je informoval, a šly si i fotit tramvaj mobilem.


Konečná Weixdorf

Rychle jsem se přesunul jízdním kolem na konečnou, kde jsem mohl fotit historické a nynější vozidlo vedle sebe. Kvůli mizernému počasí jsem toho dne už víc nepodnikal.

Další videa jsou tu a tu a fotogalerie tu.