Do pohádkového lesa v Bílině a na masopust v Chotiměři

25.2.2023 8:00 Helmut Böhme

Do pohádkového lesa v Bílině a na masopust v Chotiměři

I když můj výlet 18. února se většinou netýkal železnice, vznikly některé záběry a doufám, že to aspoň některých trochu zajímá. Vyrazil jsem i přes nepříznivé počasí, protože masopust je jenom jednou v roce.

 

 

 

Nočním vlakem Canopus chtělo cestovat mnoho cestujících, a tak jsem tentokrát sdílel kupé s mlčenlivou asijskou rodinou až do Ústí nad Labem hl.n. Tam jsem měl na výběr do Bíliny rychlík v 8:43 h s příjezdem v 9:16 h anebo osobák Regiojetu přes Úpořiny s příjezdem v 9:13 h . Volil jsem druhou možnost, protože jela Pesa Elf a kromě toho jsem chtěl zjistit, zda obyvatelé Koštova používají vlak, když už podepsali petici, protože jim vlaky ve všedních dnech už nezastavují a o víkendu jenom na znamení.

Podle jízdního řádu je totiž v Ústí nad Labem ostrý obrat 6 min, a aby se to stihlo, je prý třeba někde projet, a právě vybrali zastávku s nejmenším výskytem cestujících. Ze záhadných důvodů je ale od června zase možné zastavit i v pracovních dnech. Proč ne ihned, je asi tajemstvím Ústeckého kraje. Všechny zastávky na znamení včetně Koštova jsme projeli a cestovalo jenom 5 osob. Největší čas strávila paní průvodčí s cikánkou debatovat o jízdném.


Bílina

V 9:40 h jsem využil skromnou MHD v Bílině a jel jsem do Litoměřické. Je tam velké sídliště paneláků, asi pro pracující v uhelných dolech v okolí.


Pohádkový les

Nedaleko od zastávky na kopci mě uvítali Ája a maxipes Fík. Sochy tvořil místní mezitím zemřelý občan na vlastní náklady. Poté, co vandalové některé sochy zničili, se o ně nyní stará sponzorské sdružení.


Lokomotiva

Je tam i vztah k železnici.


Konec pohádkového lesa

Kdyby nemrholilo, šel bych po označené cestě i dolů, radši jsem se ale vrátil na autobusovou zastávku a vrátil jsem se na nádraží.


Autobus Arrivy jako MHD na zastávce Litoměřická


Vlaky v Bílině

Zleva: Pesa Elf do Mostu, 123 taky do Mostu, 742 pojede s kontejnerovým vlakem asi do elektrárny Lednice a 111.033 slouží jako postrk.


Další nákladní vlaky

Nejprve strojvůdce postrku stáhl sběrač a šel asi na oběd, zatímco projel vlak BFL Logistics s návěsy LKW Walter. Dění v stanici jsem i natáčel.


Ústí nad Labem hl.n.

12:36 h jsem potom jel rychlíkem do Ústí nad Labem hl.n. Vpravo stojí vlak s 371.003, kterým jsem přijel a vlevo odjede skoro prázdný vlak GWTR do Moldavy v Krušných horách. Opět jsem zase něco natáčel.


Chotiměř

13:42 h jsem jel dalším rychlíkem do Lovosic, protože se mi tam loni moc líbilo, a dál NAD zase do Chotiměře.


Nádraží Chotiměř

Protože jsem měl ještě 40 min času, podíval jsem na nádraží, zda tam náhodou stojí nákladní vozy. Občas se odtud odveze dřevo s místního podniku a od 1.4. pojede o víkendech i zase AŽD do Lovosic.


Náves Chotiměř

V 15:00 h se shromáždili lidé u kapličky, rychtář pronesl krátký projev a hráč na akordeon zarecitoval báseň. Herberk č. 7 naproti je bohužel zavřený, asi kvůli velkým nákladům na energie a nedostatek hostů. Potom se dal průvod do pohybu.


Zabijačka u Macháčkových

Na cestě bylo na dvou místech možné se bezplatně občerstvit. Průvod potom končil u Macháčkových. A kdo se pozorně dívá na video regionální televize, objeví tam i mně :-)


Úpořiny

16:21 h jsem potom jako jediný cestující nastoupil do NAD do Radejčína. Na cestě nás zastavili a darovali řidiči, průvodčímu a mě ještě pečivo. Vlakem z Radejčína jsme projeli zastávky na znamení, jenom v Hradišti v Čechách nastoupila slečna. Regiojet do Ústí měl 10 min zpoždění.


NAD do Dresden

Měl jsem ale časovou rezervu, a tak jsem stihl v pohodě NAD pro EC do Drážďan.hlavního nádraží  V sobotu bylo totiž úplně uzavřeno, protože měnili výhybky a i v Labském údolí něco kutili, aby se mohl od 20. 2. vrátit plný provoz po ukončení výluky.

Autobus přijel do Drážďan o 30 min dřív. Další cesta na nádraží Dresden-Neustadt byl ještě zážitek. Místních poměrů očividně neznalý řidič se plně spolehl na navigaci, a jel tak komplikované, že jsem nad tím kroutil hlavou. Tramvají bych byl sice dřív doma, ale protože silně pršelo, jel jsem vlakem. Stačí mi pak jen otevřít zahradní dveře, abych se dostal ke svému domu.

Fotogalerie je na https://abload.de/gallery.php?key=iWRMJYUg

Súvisiace odkazy