Výlet do Kadaně

11.11.2022 8:00 Helmut Böhme

Výlet do Kadaně

3.11. jsem se vydal do Kadaně (trat’ 132), protože se v oblasti očekává od nového jízdního řádu změna v dopravním konceptu a nasazení vozidel. Kromě toho pro nedostatek vozidel si Regiojet ÚK půjčil vozidlo 811.021.

Po příjezdu Railjetem do Ústí nad Labem jsem měl dost času si koupit celodenní jízdenku pro integrovanou dopravu v Ústeckém kraji a dokumentoval provoz.


Ústí nad Labem hl.n.

9:58 přijel Regiopanter do Kadaně-Prunéřova. Vpravo stojí přípoj do Prahy.


Odstavená vozidla na západním nádraží

Mezi hlavním a západním nádražím čeká Vectron na převzetí rychlíku do Chebu a je odstaveno vozidlo Regiojetu. Mezi Krupkou-Bohosudovem a Teplicemi je jednokolejný provoz, protože se obnovují mosty, trakční vedení a kolejiště. Proto jsme museli 12 min čekat na protijedoucí vlaky. Zpoždění jsme do Mostu dohnali.

Asi nemají dost Panterů, a proto jsme se v Mostu setkali se soupravou s 162+2x Bdt. Strojvůdce využil několikaminutový pobyt a donesl si z nádraží nějaké jídlo. Vzpomněl jsem si na zprávu na Internetu, kdy strojvůdce v Německu byl pokárán od kontrolního orgánu za to, že si v přestávce mezí vlakovými výkony koupil něco v pekařství.

V Kadaně-Prunéřově bylo třeba přestoupit do Regionovy směr Kadaň. Trat’ je oproti trati z Ústí do Chebu elektrifikovaná už se střídavou soustavou 25 kV, protože se v příštích letech počítá s konverzí stejnosměrné soustavy i na trati do Chebu. Proto bylo zapotřebí přestavit Regiopantery na dvousystémová vozidla, která budou od 10.12. jezdit až do Kadaně bez přestupu. Kromě toho se Ústecký kraj hádal se Správou železnic, zda elektrifikovat i úsek Kadaň – Kadaň-předměstí, což nakonec prosadil. Kromě toho má vzniknout i nová zastávka Kadaň-sídliště.


Kadaň-Bystřice, v pozadí je elektrárna Prunéřov

Na zastávce na znamení Kadaň-Bystřice jsem vystoupil a dokumentoval jsem průjezd 811.021 do Prunéřova. 811.021 je původem ze Slovenska, provozována pak KPT Rail a posléze převzata Railway Capital.


Nevyužívaný reproduktor

Než jsem se vrátil, dokumentoval jsem vybavení zastávky. K čemu tam instalovali reproduktor, který se nepoužívá, je mi ovšem záhadou. Za to je ve vyvěšeném jízdním řadu uvedené telefonní číslo výpravčího stanice Kadaň, kterého můžete „otravovat“ při nepravidelnostech v dopravě. Další fotky najdete ve fotogalerii.


Kadaň

Abyste věděli, toto je nové nádraží.


Interiér nádraží

Fotil jsem příjezdy a odjezdy vlaků. Přání, že by se objevil vlak s uhlím do elektrárny Tušimice na nákladní trati vedoucí paralelně k osobní, se bohužel nesplnilo, i když stav kolejiště ukázal, že tam musí byt poměrně silný provoz.


Vozidlo SŽ

Protože 13:45 h jede jeden z mála vlaků na předměstí, MUVka uvolnila trat’ a zaměstnanci zmizeli v budově asi na oběd.


Elektrárna Tušimice

14:07 h jsem jel autobusem linky 572 do Března u Chomutova, který slouží k odvozu pracovníků ze směny z elektrárny, co ovšem využilo jenom 11 osob, jinak byla na parkovišti spousta aut.


Březno u Chomutova

Na nádraží v Březně jsem dokumentoval posun lokomotivy řady 130 Severočeských dolů, která přinesla prázdné vozy z elektrárny a následně převzala vlak s uhlím.


Chomutov, Interjet do Chebu

Sice by stačilo jet vlakem v 16:24 přes Žatec a Most, rozhodl jsem se ale jet už v 15:28 h přes Chomutov, což se ukázalo jako vhodné, protože mezi Teplicemi a Krupkou-Bohosudovem vypukla nějaká mimořádnost a vlaky přijely s až 35minutovým zpožděním. Do Ústí jsme přijeli s 10minutovým zpožděním, přípoj Arrivy do Liberce čekal, tak jsem mohl v Děčíně ještě dokumentovat večerní provoz.


NAD Regiojetu do Ústí nad Labem-Střekova

Pro trat’ 073 byla zavedená NAD. Asi se Regiojetu už nevyplatí opravovat pokažené vozy , protože s novým jízdním řadu se předpokládá nasazení nových vozidel Pesa Link .


Děčín hl.n.

Posunovací lokomotiva řady 742 odveze z rychlíku 4 nepotřebné vozy, zatímco Pepín 371.005 objede vlak a chystá se na další cestu do Prahy. Railjetem jsem potom jel domů, přičemž mezi Bad Schandau a Dresden prošla policejní hlídka, která hledala nelegální migranty a kontrolovala, zda každý má nasazenou roušku.