Jak se malý spolek snaží obnovit lokálku Torgau – Pretzsch

14.10.2022 8:00 Helmut Böhme

Jak se malý spolek snaží obnovit lokálku Torgau – Pretzsch

Pro víkend 8./9.10.2022 byl v severosaském městečku Dommitzsch avizován provoz parní drezíny, kterou si sám postavil pan Lothar Lochau z Lipska. Za nádherného podzimního počasím jsem se tam vypravil 9. října.

Nejprve něco o historii tratě. Leží zde v spolkových zemích Sasko a Sasko-Anhaltsko. Provoz zahájila pruská státní dráha dne 13. 7. 1890. Osobní doprava byla zrušena roku 1997, což dokumentoval můj známý Niels Kunick zde. Proč právě 6. 6. 1997, když změna letního jízdního řádu byla 30. 5. 1997? Od 1. 6. měla totiž jezdit autobusová linka, ale autobusy stále nebyly k dispozici. Tak osobní vlaky jezdily ještě několik dní navíc. Nákladní doprava skončila 30. 11. 2000 a úředně byla trat’ zrušena 31. 12. 2000.

Roku 2005 sice převzala trat’ Deutsche Regionaleisenbahn, která často čelí kritice, že sice tratě zachraňuje před snesením, ale dále nic nedělá. To bylo i v tomto případu. Když se chtěli části tratě Torgau – Elsnig zase zbavit, pronajal si trat’ spolek Elblandbahn, který se snaží trat’ postupně obnovit. Největšími problémy jsou snesený přejezd v Torgau na ulici Döberner Straße a ukradení asi 150 m kolejí neznámým pachatelem.

Na cestu jsem vyrazil v 8:13 h spěšným vlakem z Dresden-Neustadt do Oschatzu, kde jsem musel uklidnit zoufalého staršího cestujícího, který si přečetl na displeji destinaci "Dahlen" a chtěl jet do Lipska. Kvůli stavebním pracím byla z Dahlenu zavedena náhradní autobusová doprava.


Oschatz, stavědlo úzkokolejky

O víkendu na úzkokolejce do Mügelnu pojedou vlaky už jen ve vybraných dnech.


Autobus linky 781 do Torgau

Z Oschatzu do Torgau jedou o víkendu přes vesnice jen 4 páry spojů. Ve spoji s odjezdem v 9:52 h jsem byl většinou sám, jen mezi Dahlenem a Schmannewitzem přistoupila žena. To je tragika veřejné dopravy – časy venkovanům nevyhovují a i kdyby jelo víc spojů, podstatně víc cestujících se asi nenašlo. V Sasku-Anhaltsku to mají líp promyšleno: Kde je málo cestujících, lze se aspoň hodinu před cestou telefonicky přihlásit a potom rozhodne dispečer, zda pojede autobus anebo taxík anebo když není zájem, že linka nevyjede vůbec.


Dommitzsch, mikrobus linky 759 na zastávce Nádražní ulice

Lepší to už bylo na lince do Dommitzschu, kde jel jenom mikrobus.


Nádraží Dommitzsch

Prohlédl jsem si přijímací budovu a potom jsem se svezl na parní drezíně, kterou postavil pan Lothar Lochau z Lipska. Jelo se asi kilometr směr Vogelsang. Cestu zpět jsem natočil.


Stavební práce

Předvedli i snesení už nepotřebné koleje.


Drezína

Měli i dvě drezíny, kterými se dalo bezplatně svézt po nádražním areálu.


Místnost výpravčího

Návěstidla jsou snesená, ale je tu malá vzpomínka na kolejové stavědlo.


Místo krádeže

Potom jsem se vydal severním směrem, až jsem narazil na místo, kde jim ukradli koleje.


Bývalá „strategická dráha“

Na některých místech byla trat’ už tak zarostlá, že jsem se jí musel vyhýbat po poli. Vzadu je vidno část trojúhelníku vojenské dráhy kterou postavili v roce 1969 a měla v případě války sloužit k přemostění Labe a pokračování po trati Prettin – Annaburg. Dokumentováno je to zde.


Snesená dráha

V roce 1992 byla snesena. Z časových důvodů jsem prošel trasu jenom částečně.


Torgau

Mikrobusem jsem se o15:00 h vrátil do Torgau a prošel kousek tratě. Trat’ směr Pretzsch je celkem vlevo, vpravo jsou koleje do bývalých podniků.


Vjezd do stanice Torgau

I když je trat’ uzavřena, nikoho nenapadlo vypnout návěstidlo.


Přejezdník

Aspoň přejezdník je vypnutý.


V trnitém křoví bylo ale skoro nemožné se probojovat


Už neexistující přejezd


Zbytečná předzvěst

I když tu zaručeně nemůže nic jezdit, německý pořádek musí být, a tak předzvěst svítí zbytečně. Potom jsem jel autobusem v podobné obsazenosti do Oschatzu a vlakem domů. Fotogalerie je na https://abload.de/gallery.php?key=fvChZzHR