Prezentace TGV v Jihlavě

28.6.2022 8:00 Helmut Böhme

Prezentace TGV v Jihlavě

Vlastně bych to měl do Ústí nad Labem pro prezentaci TGV blíž, vyrazil jsem ale už 10.6. do Jihlavy, protože jsem se chtěl o víkendu zúčastnit jiných akci v Německu.

 

 

 

Zase cesta neproběhla tak, jak jsem plánoval. Nejprve na nádraží Dresden-Neustadt zmátli cestující s tvrzením, že Railjet 257 má 25 min zpoždění, v skutečnosti přijel jen s +8 minutami, a protože má na hlavním nádraží plánovaný delší pobyt, odjeli jsme včas.

V Dobříně jsou závory mimo provoz, a tak se tam jelo jenom krokem a za hlasitého houkání. V Praze-Holešovicích jsme se objevili až o 10:00 h, Arriva odjela už v 9:54 h směr Libeň, takže zase nic nebylo s přípojem tam v 10:06 h. Rychlík z Děčína měl zpoždění 20 min, jel jsem s ním na hlavní nádraží, a potom rychlíkem směr Luhačovice do Kolína.


Praha hl.n.

Regiojetem přímo do Havličkova Brodu by to sice bylo rychlejší, ale měl jsem celodenní jízdenku ČD za 350 věrnostních bodů zadarmo a nechtěl jsem ještě za to vydat peníze.

Osobní vlak v Kolíně směr Žďár nad Sázavou zase čekal kvůli chaosu u Otrokovic 15 min na přípoje. A protože v Havlíčkově Brodě asi není zvykem čekat víc jako 5 min na zpožděné vlaky, mohl jsem tam strávit další hodinu čekáním na další vlak do Jihlavy.


Havličkův Brod

Čas jsem zabil focením a filmováním: https://youtu.be/1nH_3A950c8


Jihlava

14:22 h jsem konečně dorazil a zařadil jsem se do fronty na prohlížení TGV.


Světlá budoucnost vysokorychlostních trati v ČR

Správa železnic asi chtěla vysvětlit, jaké výhody mají vysokorychlostní tratě. Oproti tomu se rozčílili odpůrci, že nechtějí hluk při stavbě a potom z provozu vysokorychlostních vlaků, že se zničí zemědělská půda a trat’ prý má negativní vliv na vodní zdroje, rostliny a zvířata.


Omšelý interiér vlaku

V železničních fórech se ptají, proč vyhodili milióny za dovoz a prezentaci zastaralé TGV, když na druhé straně bědují, že musejí přesunout stavební práce, protože nemají dost peněz, a takový dojem mám i já.

Přece jen byl zájem velký a bezpečnostní služba musela odmítnout lidi, co si chtěli vlak prohlédnout ještě po 15. hodině. Jak je vidno na výše uvedeném videu od minuty 6:21, přišel na prohlídku dokonce zajíc.

Cestu z Jihlavy do Havlíčkova Brodu jsem potom ještě filmoval na https://youtu.be/WdGlpnz1ytE

Vlak z Havlíčkova Brodu do Prahy měl 20 min zpoždění, protože před ním ještě projely zpožděné dálkové vlaky. V Praze jsem stihl vlak v 18:25 h do Děčína. V kupé jsme měli kmeta, který se neinformoval, kde vlak staví. Chtěl v Lovosicích přestoupit do Stvolinek, tam jsme ale projeli. Průvodčí mu poradil, jak se dostane z Ústí nad Labem zpět do Lovosic a neinkasoval doplatek pro 2x projížděný úsek.


Děčín hl.n.

V Děčíně jsem ještě fotil a v 20:41 h odjel linkou U28 do Bad Schandau. Tam jedou S-Bahny jenom v hodinovém taktu. Nejen, že se tam čeká podle jízdního řadu 30 min, přípoj měl ještě 30 min zpoždění „kvůli obratu zpožděného vlaku“. Tak mi výlet začínal ráno 6:20 h a končil 0:04 h po půlnoci. Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=kZXCBOXV

Fotografie: 10.6.2022 © Helmut Böhme