Masopust v Chotiměři

2.3.2022 8:00 Helmut Böhme

Masopust v Chotiměři

26. února jsem podniknul výlet, který měl jako cíl něco jiného než železnici, a to masopust. Cestou jsem ale přece jen vlaky fotil.

Po příjezdu do Děčína Railjetem, jako obvykle o 11 dřív, jsem stihl vybrat z bankomatu, koupit celodenní jízdenku DÚK, podívat se do prodejny Relay kvůli novinám a zase nastoupit do vlaku s odjezdem 8:31 h. V Ústí nad Labem jsem zase vystoupil a jel autobusem na nádraží Střekov.


Ústí nad Labem-Střekov

Tam právě odjela SETG (Salzburger Eisenbahn Transport Logistik) s motorovou lokomotivou firmy Chládek & Tintěra Litoměřice. Vzadu stojí Vectron firmy IDS a nahoře je vidno hrad Střekov. Něco v pohybu: https://youtu.be/KnRlGS48e88


Něco bylo odstaveno i u Správy železnic


Syslovlak a 731

Syslovlak z Lysé nad Labem míří na západní nádraží a když se v 10:06 vrátil, jel jsem s ním do Libochovan. Při focení na lávce mě pobavil cikán, který přítelkyni nahlas nadával, a když dorazili na druhou stranu, objímali se a všechno bylo zase dobře. Syslovlak měl jenom dva vozy, ale vzhledem k počtu cestujících to bohatě stačilo. V Libochovanech přiběhl na poslední chvíli starší místní muž a už chtěl na nástup rezignovat, ale průvodčí ho spatřil, a tak mohl ještě nastoupit.

Jsem si právě vzpomněl, že minulý týden rozčilený německý cestující psal stížnost, že v Bad Schandau sice z U28 z Děčína doběhl k S-Bahnu a dokonce mohl ještě tlačit tlačítko, dveře ale už byly blokované, a vlak mu ujel. To je v Německu bohužel už několik let zvykem, hlavně odjet včas bez ohledu na cestující. I když i v Čechách není všechno perfektní, je tu přístup k cestujícím vlídnější.


Hriště Libochovany

Libochovanští sportovci si vybrali dopravce IDS jako sponzora. Mířil jsem nahoru do Porta Bohemica, bohužel se spustil několikrát déšť, než se vyjasnilo.


Levobřežní vlak s cisternami míří do Lovosic

Nahoře u Tří křížů je pohled z ptačí perspektivy na železniční tratě na levém a pravém brehu Labe. Co jsem tam zachytil, můžete si prohlédnout na: https://youtu.be/DjtjZk5Z30Q a https://youtu.be/M1LLZztD-gM


Velké Žernoseky

Ústecký kraj už dlouho požaduje, aby v obci Velké Žernoseky byla zastávka. Sice mají nádraží, je ale daleko od středu obce a leží už v katastru obce Žalhostice. A protože o víkendu momentálně ani nejede autobus, nezbývalo mi než v 12:30 h sestoupit z hory a jít 5,3 km pěšky na nádraží Žalhostice.


Jakýsi železniční pomník

V bývalém kamenolomu někdo postavil mechanické návěstidlo a starý vagon. 5 min před odjezdem Stadleru RS1 jsem dorazil na nádraží Žalhostice a jel do Lovosic. Tam ještě fungují mechanické závory. Letos je ale naplánována rekonstrukce, takže dva železničáři si budou muset hledat nové zaměstnání.

Protože se obnova tratě Lovosice – Úpořiny kvůli sesuvu půdy v úseku Dobkovičky – Radejčín plánuje až od roku 2023, jede z Lovosic NAD. Horlivá mladá průvodčí v něm nekontrolovala jenom jízdenky, ale i občanské průkazy. Asi nevypadám v mém věku ještě dost starý. V městě nastoupila řada cestujících částečně v masopustních kostýmech, kteří očividně měli stejný cíl jako já.


Nádraží Chotiměř

Protože NAD přijel ke školce v Chotiměři v 14:21 h a průvod měl začínat až o 15 h, zamířil jsem na nádraží. Sezonní osobní doprava firmy AŽD sice začíná až od 2.4., ale místní dřevařský podnik využívá železnici pro dovoz dřeva a odvoz výrobků a lesklé koleje svědčily o tom, že nezřídka. Obsluha je dokumentována například v K-Reportu: https://www.k-report.net/discus/obrazky/52/48/1415248.jpg


Plakát

Předpokládal jsem, že se na akci vybírá vstupné, co bych určitě rád zaplatil. Vše však bylo zadarmo. Muž v masopustním oblečení mi daroval pohár piva, a kdybych chtěl, měli i maso ze zabijačky, Becherovku, vodku, vaječný likér … na stolech ovoce, školačky roznášely pečivo.


Chystá se masopustní průvod

Šedivý muž s hůlkou po humoristickém projevu poprosil i o minutu ticha pro válečné oběti na Ukrajině. Potom se dal průvod s dvěma muzikanty v čele do pohybu do středu obce: https://youtu.be/-r44HQhsVQE


NAD se vrátí do Lovosic

Když projíždělo nějaké vozidlo, prostě se šlo stranou.


Stačí tak!

Němečtí byrokraté by tu určitě nařídili uzavření cesty, ba možná dokonce zakázali akci. Omikron! Bez roušek a odstupů! Vypukne katastrofa! Jak se mi libí, že se na to dívá v Čechách trochu jinak.


NAD dorazil do Radejčína

16:21 h jsem odjel NAD do Radejčína, kde jsme přestoupili na vlak, kromě mě jenom průvodčí a starší manželský pár. Průvodčí sice řekl strojvedoucímu, že může na zastávkách na znamení projet, to mu ale „pokazili“ cestující, s výjimkou Hradiště, i když jenom v malém množství, na těch zastávkách na vlak čekali.


Úpořiny

V Úpořinách je setkání vlaků: vlevo Teplice – Radejčín, vpravo Radejčín – Teplice a vzadu se blíží Regiojet do Mostu. Dál jsem jel Regiojetem do Ústí nad Labem. Radim Jančura asi nařídil velmi milé vystupování k cestujícím – snad protože počet cestujících není moc velký. Paní průvodčí každého uvítala u dveří s úsměvem a pozdravila, a když jsem nenašel hned jízdenku, řekla, že jde nejprve dozadu prodávat jízdenky, že mě kontroluje později. V Ústí jsem potom měl hned přípoj na EC na cestu domů.
Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=jtJboDtQ

Všechny fotografie 26.2.2022 © Helmut Böhme

Upravil: Jiří Mazal

Súvisiace odkazy