Kedy sa po zrekonštruovanej ozubnicovej trati v Tatrách prevezú prví cestujúci?

25.10.2021 8:00 Miroslav Sekela Zdroj: SITA

Kedy sa po zrekonštruovanej ozubnicovej trati v Tatrách prevezú prví cestujúci?

Železnice Slovenskej republiky už ukončili rekonštrukciu ozubnicovej trate v úseku medzi Štrbou a Štrbským Plesom, na ktorú išlo 18,58 milióna eur. Agentúru SITA o tom informovala ich hovorkyňa Ria Feik Achbergerová, podľa ktorej sa tak stalo ešte v septembri.

Železnice však nevedia, kedy sa po tejto trati povezú aj prví cestujúci. Ako vysvetlila hovorkyňa, v súčasnosti tam Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) realizuje skúšky. Spustenie trasy je tak podľa jej slov závislé od ich vykonania a potrebných povolení, o ktoré bude žiadať ZSSK.

S obnovou trate sa začalo začiatkom júla minulého roka, pôvodne mala trvať do 6. februára. Termín ukončenia nakoniec posunuli, práce komplikovalo počasie aj náročný terén.

Okrem trate prešla rekonštrukciou železničná stanica ozubnicovej železnice Štrba, Štrbské Pleso a zastávka Tatranský Lieskovec. Obnovené bolo aj osvetlenie nástupíšť, podlaha v hale stanice Štrba, priechody pre chodcov či oporné múry. Práce pre ŽSR zabezpečovalo Združenie ozubnica Štrba – Štrbské Pleso, ktoré tvoria firmy Strabag a Swietelsky-Slovakia.

Po obnovenej trati bude po skončení skúšok premávať aj nová električkozubačka Bradavica. Celkovo päť takýchto vlakov spolu s multifunkčným rušňom zakúpila ZSSK za 38,8 milióna eur v rámci projektu Európskej únie zameraného na modernizáciu vozidlového parku ZSSK pre východné Slovensko.

„Koncom októbra sa budú doručovať podklady na Dopravný úrad, pričom nasadenie zubačiek do prevádzky na tejto trati odhadujeme v nasledujúcich mesiacoch, novembri až decembri,“ uviedol Tomáš Kováč pre SITA v polovici októbra.

Takéto je znenie tlačovej správy, ktorú v sobotu 23.októbra vydala agentúra SITA.

V júni 2021 minister dopravy a výstavby Andrej Doležal pre médiá uviedol, že novú tatranskú električkozubačku Bradavica by sa malo podariť zaradiť do premávky už počas nasledujúcej letnej sezóny.

V auguste 2021 uvádzal hovorca ZSSK, že nové zubačky vo Vysokých Tatrách by mohli začať prvé jazdy s cestujúcimi na Tatranských elektrických železniciach v septembri a na ozubnicovej železnici v októbri.

V polovičke októbra 2021 odhadoval hovorca ZSSK termín nasadenia nových zubačiek na začiatok novembra. Presný termín podľa neho bude závisieť od „určitých technických záležitostí“. Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal pre médiá ešte v júni uviedol, že jednu z nových tatranských zubačiek by sa malo podariť zaradiť do premávky už počas letnej sezóny. Neskôr sa hovorilo septembri a októbri.

Ako vidíte odpoveď na otázku v titulke článku?
Ako vnímate spôsob informovania a komunikácie dotknutých inštitúcií?

Titulná fotografia: autor STRABAG, zdroj FB ŽSR

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy