Za uhelnými vlaky firmy LEAG

21.8.2021 8:00 Helmut Böhme

Za uhelnými vlaky firmy LEAG

Když jsem psal reportáž „Mužakovská lesná železnica má novú trať“, vzbudil mou pozornost vlak s uhlím. Už tehdy jsem si předsevzal, že sít’ uhelných drah na Lužicku prozkoumám.

Když náš IDS VVO vyhlásil akci, že se během letních školních prázdnin v Sasku dá s měsíčním lístkem pro jednou tarifní zónu cestovat na celém území VVO, hned jsem se pro tuto cestu rozhodl.

Celá akce má být poděkováním za to, že lidé v době COVID-19 a home office nezrušili své předplatní jízdenky. Od dopravního svazu je to beze sporu nejlepší nápad, který z něj v poslední době vyšel. Jinak neumí nic jiného, než zvyšovat tarif.


Přestupní terminál Königsbrück

Vyrazil jsem 12.8. v 8:05 h opačným směrem jako obvykle, tehdy ne do středu města, ale na druhý konec tratě do Königsbrücku. Dál koleje už nevedou, protože „podnikatel“ trat’ koupil a neměl nic lepšího na práci, než snést koleje a prodat je do šrotu. Právě když jsme autobusem projeli průmyslovou zónou Schwepnitz, napadlo mě, jestli by tam ještě fungovala nákladní doprava, kdyby trať nesnesli. Sice jsem zaznamenal čilý stavební ruch, ale jenom kamionovou dopravu.

Do stále existujícího nádraží Straßgräbchen-Bernsdorf jsem byl jediný cestující a řidič mi řekl, že dokud budu sám, můžu si tu blbou FFP2-masku klidně sundat.


Hoyerswerda

11. až 12.8. u nás stávkovali strojvůdci odborového svazu GDL (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer) společnosti DB, soukromnici ale jezdili. Využil jsem služeb Mitteldeutsche Regiobahn (MRB) a v Hoyerswerdě se díky stávce společnosti Metrans a Akiem těšily na dodatečné volné trasy pro jejich nákladní vlaky z Polska.

V zkrácené trase jel dokonce osobní vlak DB do Coswigu u Drážďan. Někteří strojvůdci totiž se stávkou nesouhlasili, jiní mají z dob Deutsche Bundesbahn úřední status, a proto nesmějí stávkovat.

Na začátku cesty dalším autobusem jsem byl zase sám. Na zastávce na náměstí Lausitzer Platz v Hoyerswerdě zastavil hodný řidič u ženy a ptal se, zdali náhodou necestuje směrem na Weißwasser. Ve městě totiž byla objížďka, a proto autobus jel z opačné strany jako obvykle. Žena nadšeně přikývla a řekla, že si už myslela, že autobus nejede, a chtěla zavolat taxík.

V obci Burgneudorf jsem vystoupil a musel jsem asi 2 km pokračovat pěšky. U železničního mostu jsem potom odbočil doprava a přezkoumal, zda se dá někde legálně fotit. Asi tu často lezou šotouši nahoru, a proto postavila firma LEAG cedule, že vstup do kolejiště je životu nebezpečný, a proto přísně zakázán.


Prázdný uhelný vlak míří z elektrárny Schwarze Pumpe pro nakládku do dolu Nochten

Po překročení lávky přes potok Malá Spréva jsem takové místo našel. Divil jsem se, že koleje dvoukolejné tratě se tam rozcházejí, ale když jsem kráčel trochu dál, zjistil jsem, že vedou pouze jinak v oblouku, a potom se zase spojí.


Horní trať

Všiml jsem si, že opodál je most a šel jsem prozkoumat, co tam je. Viděl jsem jenom odstavené vagony, a jelikož jsem si všiml, že tam mají kamery, radši jsem prostor opustil, aby na mě nepřišly bezpečnostní služba anebo policie.

Bohužel kdybych tam zůstal o několik minut déle, mohl jsem zdokumentovat, jak se na dolní trati míjí dva vlaky. Jelikož mají i zdejší strojvůdci polední přestávku, zjistil jsem, že v době od 12:10 h do 14:10 h žádné vlaky nejezdí. Zato na horní trati posunovaly motorové lokomotivy. Po 14. hodině jely z elektrárny hned 3 soupravy.

Pokračoval jsem severním směrem se záměrem, zdali se dá i fotit vjezd souprav do elektrárny. Mylně jsem předpokládal, že vlaky jedou přímo po dvoukolejné trati, ale ty odbočily za mostem nad Spremberger Straße doprava, a potom jely přes most do jižní části elektrárny

Vlaky jsem také zaznamenal na videu: https://youtu.be/rwloq-3AwlY

Vrátil jsem se k železničnímu mostu u Spremberger Straße, odkud mi jel v 15:30 h autobus do Hoyerswerdy. Zase jsem byl jediný cestující. V nákupním centru jsem se potom občerstvil kávou a koláčem než jsem se vrátil domů stejnou cestou jak jsem přijel.

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=kKpcg5ro

Pokud někoho zajímají informace o firmě LEAG: https://www.leag.de/de/ (německy) nebo https://www.leag.de/en/ (anglicky).

U LEAG také pracuje žena jako strojvůdce: https://www.leag.de/de/seitenblickblog/artikel/eisenbahnerin-im-lausitzer-revier/

Všechny fotografie 12.8.2021 © Helmut Böhme

Upravil: Jiří Mazal

Úvodní snímek: Prázdný uhelný vlak míří z elektrárny Schwarze Pumpe pro nakládku do dolu Nochten

Súvisiace odkazy