Malmö Citytunneln alebo Filiálka po švédsky

5.8.2021 8:00 Jaro Vybo

Malmö Citytunneln alebo Filiálka po švédsky

Pred pár rokmi pri mojej návšteve švédskeho mesta Malmö som mal možnosť vyskúšať si aké je to pravidelne cestovať z okraja mesta do centra MHD a vlakom a nestratiť pritom zbytočne desiatky minút.


Jednotka Pågatågu odstavená na Malmö C © Vybo


Ráno vystupujeme z autobusu MHD priamo na nadjazde ponad stanicu Hylie, ktorá sa nachádza na južnom okraji Malmö. Je to posledná stanica pred mostom cez úžinu Öresund do Dánska. Hneď po vystúpení z dverí autobusu máme výhľad na elektronickú tabuľu oznamujúcu o koľko minút nám ide vlak do centra. Verejnú hromadnú dopravu v najjužnejšom švédskom kraji Skåne, kde leží aj Malmö organizuje spoločnosť Skånetrafiken. Traťovým úsekom medzi Hylie a hlavnou stanicou (Malmö Central alebo jednoducho Malmö C) prechádzajú počas dňa v 20 minútovom intervale vlaky Öresundståg prechádzajúce úžinou do Dánska, dopĺňané osobnými vlakmi (Pågatåg), ktoré smerujú väčšinou ešte na úplný juh Švédska. Niektoré Pågatågy ale končia tu na stanici Hylie a za Malmö Central zase pokračujú na sever. No a do toho občas prefrčí X2000 na IC medzi Dánskom a Štokholmom. Ten samozrejme stojí iba na Malmö Central. Premávka je tu teda taká rušná, že podobne ako pri nosných linkách MHD neriešite cestovný poriadok a keď prídete na stanicu, tak jednoducho o chvíľu niečo pôjde. Vedľa elektronickej tabule na ktorej si pozrieme, že nám o 4 minúty vychádza z Hylie osobák do centra je schodisko priamo na nástupište vlakov. Prestup je teda veľmi rýchly a komfortný. Niekedy však predsa len má jeden háčik. Nástupište na Hylie je dlhočizné a náš osobák, ktorý tu začína stojí na jeho vzdialenom konci. A tak napokon ešte pre istotu aj pobehneme aby nám neušiel pred nosom.



Vodárenská veža dominuje okoliu stanice Hylie © Vybo


Trať z Hylie vedúca na sever do centra Malmö sa okamžite za stanicou Hylie ocitá v tuneli. Dlhý je šesť kilometrov a otvorený bol v roku 2010 ako súčasť celej trate Citytunneln. Pågatågy som si na našich cestách do centra obľúbil viac ako Öresundstågy nakoľko sú na nich vypravované novšie jednotky X61 Coradia od Alstomu, ktoré okrem iného na informačnom systéme zobrazujú aj aktuálnu rýchlosť. Len ich svetlofialovej farbe neviem prísť na chuť. V mestskom tuneli na niekoľko desiatok sekúnd svištíme aj 160kou kým zastavíme v podzemnej stanici Triangeln. Práve pri sledovaní displeju s rýchlosťou 160 km/h v mestskom tuneli si spomínam na diskusie o tom, či sa na slovenských koridoroch oplatí 160ka kvôli nie veľkej vzdialenosti našich miest.



Öresundståg v Citytunneln © Vybo


Trať cez Citytunneln následne robí oblúk, aby vlaky mohli zastaviť v podzemí presne pod budovou hlavnej stanice a odtiaľ pokračovať na severovýchod krajiny. Samotná staničná budova Malmö Central predstavuje typický mix pôvodnej škandinávskej architektúry z tehál, v ktorej sa však už väčšinou nachádzajú iba obchodné a gastro prevádzky a sklenenej prístavby, ktorá slúži v súčasnosti ako hlavná staničná hala. Napravo od nej sa na povrchu nachádzajú slepé koľaje trate smerujúcej na severovýchod krajiny.



Budova Malmö C © Vybo

Triangeln


Keďže si rád všímam architektúru a detaily staníc, pri jednej z jázd medzi Malmö Central a Hylie si ešte robím aj medzizastávku na Triangeln. Podzemná stanica je dlhočizná, impozantná. Obložená betónovými panelmi, medzi ktorými som postrehol netradičný asi digitálno-umelecký prvok, keď v špárach medzi panelmi „pobehovali“ led svetielka. Podobne ako Hylie, aj tu sa občas naskytne problém, keď prichádzajúci Öresundståg je tvorený iba jednou jednotkou a ja hoci nečakám ani na úplnom konci nástupišťa, tak predsa len musím aj pobehnúť, aby mi kratšia súprava stojaca na opačnom konci nástupišťa neodfrčala pred nosom.



Dlhočizné nástupište v stanici Triangeln © Vybo


Öresund


Počas môjho pobytu v Malmö si jazdu Öresundstågom napokon užijem aj cez samotnú úžinu Öresund. Most Öresund otvorený v roku 2000 je spolu s netradičnou a jedinou výškovou budovou v meste „Turning Torso“ hlavným symbolom mesta. Impozantné technické dielo – most, nesúci cestu a na spodnom podlaží aj železnicu vybudovaný v rokoch 1995 až 1999 skončí na umelom ostrove a vlak do Dánska sa tak po vyhliadkovej jazde cez most ponad more ocitá opäť v podzemí, aby za pár minút zastavil najprv pod hlavným Kodaňským letiskom Kastrup a následne na Kodaňskej hlavnej stanici. Pri tomto výlete sme dokonca narazili na dosť plný vlak a skončili tak na stojáka, resp. „na opierku“ vo väčšom vozňovom priestore slúžiacim na prepravu cyklistov, či cestujúcich s detskými kočíkmi. Práve tu som si uvedomil, že aj pri iných cestách v autobusoch MHD po Malmö neustále stretávam cestujúcich s kočíkmi a teraz som si rovno pripadal ako v pojazdných jasliach, lebo ich tu s nami bolo asi 10. A ďalší vlak ide za 20 minút. Zdá sa, že v Škandinávii narodenie dieťaťa neznamená hneď nutnosť 100% ciest uskutočňovať autom.



Most cez úžinu Öresund © Vybo


Lund


A keďže vlaky premávajúce cez Citytunneln do centra a jeden vlakový výlet do Kodane mi nestačí, tak si dávame ešte jednu aj keď kratšiu vlakovú cestu mimo mesta – na severovýchod do študentského mestečka Lund. Napokon toho vlaku som si až tak neužil, lebo už asi po dvadsiatich minútach nás fialový Pågatåg po veľmi svižnej no zároveň hladkej a tichej jazde vykladá na stanici v Lunde. V mestečku sídli univerzita a študentský duch je cítiť aj pri doprave v uliciach – napríklad hneď pri stanici je obrovské parkovisko bicyklov.



Parkovisko pred stanicou v Lunde © Vybo

Okrem vlakov sme v Malmö využívali aj služby miestnej MHD, pričom za zmienku stojí najmä okružná linka č. 5, na ktorej premávajú dvojčlánkové elektrické autobusy vyzerajúce prakticky ako električka. Tento dojem ešte umocňujú aj zastávky - nástupištia v strede ciest, podobne ako u električiek na Bratislavských radiálach a tiež to, že to bola jediná linka, kde nástup bol povolený všetkými dverami.



Autobus na okružnej linke 5


My sme si však dostatočne užili aj ten zvláštny pocit, keď hocikedy aj cez víkendový večer sme jednoducho pri ceste na pivo do centra (a ešte neskôr naspäť) mohli bez problémov naslepo využiť jeden z množstva vlakov na pre mňa netradičnej výborne fungujúcej mestskej železnici. Spomenul som si tak aj na to množstvo článkov o mestskej bratislavskej železnici premávajúcej cez mestský tunel od Filiálky cez Mlynské Nivy, ktoré ešte pred pár rokmi zapĺňali (web)stránky novín. Rýchlovlaky z Paríža po TEN-T koridore nedorazili a zaujímavú dopravnú stavbu Citytunneln si tak radšej môžete vychutnať v Malmö.



Citytunneln naznačený medzi Hylie až po koľajisko Malmö C na severe © Mapy.cz

 

Galéria

Súvisiace odkazy