Chotěboř oslaví 150. výročí železnice

17.6.2021 8:00 Spolek přátel železnice v Chotěboři

Chotěboř oslaví 150. výročí železnice

Dne 1. června 1871 byl zahájen pravidelný provoz na trati Německý (dnes Havlíčkův) Brod – Rosice nad Labem (dnes stanice Pardubice-Rosice nad Labem). Na této trati leží také Chotěboř, která k uvedenému datu rovněž získala železniční spojení, a letos tedy slaví 150. výročí železnice. Celodenní oslavy tohoto významného výročí proběhnou v sobotu 19. června 2021.

Zájemci se mohou těšit především na jízdu parního vlaku, dopravce České dráhy, s  lokomotivou 433.001 „Skaličák“ a soupravou historických vozů „Rybák“, která během dne dvakrát pojede z Havlíčkova Brodu přes Chotěboř do Ždírce nad Doubravou a zpět, a to s kostýmovaným doprovodem. Milovníci velkých dieselových lokomotiv se zase mohou svézt v „retrovlaku“ vedeném lokomotivou 751.335, legendární „Zamračenou“, která dopoledne nabídne jízdu z Chotěboře do Havlíčkova Brodu a zpět a odpoledne jízdu z Chotěboře do Ždírce nad Doubravou a zpět. V soupravě vozů z 80. let budou přichystány též aktivity pro děti.

Z železniční stanice Chotěboře vycházejí také zajímavé vlečky, např. vlečka vojenská či vlečky společnosti Cerea. Po nich vás v pravidelných intervalech (minimálně jednou za hodinu) povozí historický motorový vůz řady M 131.1 „Hurvínek“. Kolejiště chotěbořské stanice nabídne výstavu současné a historické techniky Správy železnic, užívané k údržbě tratí, i prezentaci dalších zajímavých kolejových vozidel (např. moderní dieselové lokomotivy řady 744 společnosti ČD Cargo). Kromě železničních vozidel si na chotěbořském nádraží budete moci prohlédnout i vozidla hasičská, konkrétně vozidla hasičů Správy železnic i dobrovolných hasičů z regionu.


Autor fotografie: Mgr. Tomáš Scholz

Všechny milovníky modelových vláčků určitě potěší výstava velkého interaktivního modulového kolejiště kroužku železničních modelářů při chotěbořském domu dětí a mládeže Junior v areálu chotěbořského pivovaru, kam se budete moci dostat mimo jiné historickým autobusem Škoda 706 RTO, který bude po celý den nabízet projížďky po zvláštní lince na území města Chotěboře.


Foto: Muzeum technických zajímavostí Choceň

K oslavám budou vydány dvě pamětní pohlednice a dva druhy pamětních lepenkových jízdenek. Zajištěno bude i občerstvení, jak na nádraží, tak v areálu pivovaru.

Akci pořádá město Chotěboř ve spolupráci s celou řadou železničních i neželezničních subjektů, organizací a spolků. Bližší informace k oslavám, včetně jízdních řádů, naleznete na stránkách Informačního centra Chotěboř – www.icchotebor.cz.

Po kliknutí na obrázok sa v novom okne otvorí plagát v pôvodnej veľkosti.

Těšíme se na všechny malé i velké milovníky železnice a dopravy!

Titulná fotografia: parná lokomotíva 433.001; 14.9.2019; autor: Milan Vojtek

Súvisiace odkazy