Drážní úřad pořádá soutěž pro milovníky drážní dopravy

18.6.2021 8:00 Mgr. Jiří Mazal

Drážní úřad pořádá soutěž pro milovníky drážní dopravy

Drážní úřad vyhlašuje další ročník oblíbené fotografické soutěže pro fanoušky drážní dopravy. Soutěž spočívá v pořízení fotografie na území České republiky zachycující drážní dopravu a dění na drahách nebo pomalování kamínku drážní tematikou. Ze zaslaných fotografií budou Drážním úřadem vybrány motivy do nástěnného kalendáře Drážního úřadu pro rok 2022. Majitel každé vybrané fotografie umístěné v nástěnném kalendáři Drážního úřadu pro rok 2022 obdrží jeden výtisk kalendáře. Soutěž probíhá v termínu od 8. 6. do 31. 7. 2021.

Soutěžící si mohou tentokrát vybrat ze dvou témat:

1. téma: Moderní technologie a moderní vozidla v drážní dopravě

Soutěžící mohou zasílat fotografie zachycující vlaky, tramvaje, trolejbusy nebo lanovky a jejich tratě, které prošly nebo procházejí modernizací. Pohled může být celkový nebo může zachycovat zajímavé detaily. Vzhledem k poslání Drážního úřadu jako úřadu pro bezpečnost drážní dopravy lze zasílat i záběry související s moderním zabezpečením drah.

2. téma: Malujeme drážní motivy na kamínky

Téma vychází z fenoménu dnešní doby. Malování na putovní kamínky a sdílení jejich fotografií na sociálních sítích se snaží propojit všechny, kteří byli ovlivněni omezeními spojenými s pandemií. Netradiční je nejen téma, ale i způsob zapojení do soutěže. Soutěžící pořídí profesionální fotografie svých výtvorů a umístí je vedle předlohy, podle které malovali. Jelikož ne každý má možnost kamínek vyfotit tak, aby se fotka dala vytisknout na větší plochu a vypadala krásně, stačí zaslat jakoukoli fotografii namalovaného kamínku a předlohu. Pokud bude Váš kamínek vybrán a fotografie přitom nebyla dostatečně kvalitní, budete požádání o doručení kamínku s obrázkem na adresu Drážního úřadu, který si již pořídí fotografii v požadované kvalitě.

Jak se přihlásit do soutěže

Fotografie k oběma tématům lze zaslat po celou dobu konání soutěže až do 31. 7. 2021. Stačí zaslat fotografie na e-mail: foto@ducr.cz.

U fotografií je nutné uvést následující údaje:

  • Název souboru;
  • Jméno a příjmení soutěžícího, bydliště;
  • Místo a datum (alespoň kalendářní rok) pořízení fotografie;
  • Krátký popisek k zaslané fotografii (příklad: Mezinárodní vlak 2650 čeká na svůj odjezd ze stanice Tanvald).

Kompletní podmínky soutěže naleznete zde.

Zdroj: Stránky Drážního úřadu – soutěž 2021

Úvodní snímek: setkání Regionov 814.166 a 137 v Poličce, 9.5.2021 © Jiří Mazal