Obmedzí sa bezplatná preprava?

10.6.2021 8:00 Miroslav Sekela

Obmedzí sa bezplatná preprava?

TASR vydala 9. júna správu pod názvom ''Železničná spoločnosť Slovensko navrhuje obmedzenie vlakov zadarmo''. Ide o jedno z opatrení na vylepšenie efektivity, ktoré ZSSK navrhuje pre politikov, na udržanie pozitívneho hospodárskeho trendu.

V správe sa ďalej uvádza:

Bezplatné cestovanie vlakmi by sa mohlo obmedziť. Navrhuje to Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ako jedno z opatrení na zefektívnenie hospodárenia. Poukazuje na to, že rozpočtové zdroje sú po pandémii obmedzené ešte viac ako v minulosti. Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR považuje otvorenie tejto témy za legitímne, nad zrušením vlakov zadarmo momentálne neuvažuje.

ZSSK na udržanie pozitívneho hospodárskeho trendu navrhuje politikom viaceré opatrenia na vylepšenie efektivity. "Medzi ne patria aj obmedzenia bezplatného cestovania, napríklad viazaním bezplatnej prepravy študentov len na cestu z miesta bydliska do školy či jednorazovým spoplatnením vydávania preukazov na 'bezplatné cestovanie'. Všetky naše návrhy sú dnes predmetom diskusií medzi nami, ministerstvom dopravy a ministerstvom financií a bolo by priskoro zachádzať do väčších detailov," priblížil pre TASR hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Zároveň podotkol, že o podmienkach vlakov zadarmo rozhodujú politici, nie dopravcovia. Úprava bezplatného cestovania v sebe podľa Kováča zahŕňa nekonečný rad možností, ktorých spoločným menovateľom sú peniaze, ktoré dopravcovia dostávajú ako kompenzáciu za ušlé tržby, či zvýšenie kapacít. "Plnú sumu za cestovné vo vlaku, okrem IC vlakov, ktoré sú z bezplatnej prepravy vyňaté, neplatí nikto," dodal hovorca ZSSK.

Rezort dopravy zdôrazňuje, že v tejto chvíli neuvažuje nad zrušením vlakov zadarmo. "Treba však otvorene povedať, že bezplatná doprava pre študentov a dôchodcov nie je doslova zadarmo, pre ZSSK to znamená výpadok tržieb v sume 30 miliónov eur ročne," uviedol pre TASR hovorca MDV Ivan Rudolf. Preto je podľa neho dôležité pri diskusiách o hospodárnosti ZSSK a príprave rozpočtu hovoriť o tom, či toto opatrenie bude štát kompenzovať alebo na to bude pri téme hospodárenia ZSSK prihliadať.

ZSSK zabezpečuje bezplatnú prepravu pre vybrané skupiny obyvateľstva na základe rozhodnutia vlády od novembra 2014. Objednávateľom je rezort dopravy. Zavedenie bezplatnej prepravy považuje ZSSK za obrovský impulz investícií do najekologickejšej formy dopravy po rokoch preferovania diaľnic. Cestovanie vlakom sa podľa Kováča vďaka tomu priblížilo širokým skupinám obyvateľstva. "Zavedenie bezplatnej prepravy navyše spôsobilo väčší dopyt po miestenkách a po cestovaní prvou triedou, a tým aj zvýšenie tržieb. Hodnotíme ho preto pozitívne," skonštatoval.

Odkaz na správu TASR.

Podľa výročnej správy ZSSK za rok 2019, bolo v roku 2019 prepravených 77 357 tis. osôb, čo predstavovalo oproti roku 2018 medziročný nárast o 4,81 %. Medziročný nárast cestujúcich vo vnútroštátnej preprave najvýraznejšie ovplyvnil 8,3 % nárast bezplatných cestujúcich, 5,6 % nárast nepravidelných cestujúcich na obyčajné cestovné a taktiež 9,5 % nárast vo využívaní uzavretých tarifných systémov (IDS BK, ŽRIDS, TEŽ, OŽ).


Zdroj: Výročná správa ZSSK za rok 2019, strana 12


Zdroj: Blog Filipa Hlubockého "Prečo je ZSSK už dva roky v zisku a IC nie sú v strate?"; Denník N 12.3.2020

Ako vnímate vyjadrenia hovorcu ZSSK, že " Plnú sumu za cestovné vo vlaku, okrem IC vlakov, ktoré sú z bezplatnej prepravy vyňaté, neplatí nikto." a " Zavedenie bezplatnej prepravy navyše spôsobilo väčší dopyt po miestenkách a po cestovaní prvou triedou, a tým aj zvýšenie tržieb. Hodnotíme ho preto pozitívne."?

Boli podľa vás akcie ZSSK na prilákanie platiacich cestujúcich dostatočné? Bolo postačujúce znížiť cenový rozdiel medzi prvou a druhou triedou, ale zároveň zaviesť povinné miestenky do prvej triedy a nenavýšiť napr. počet vozňov prvej triedy na úkor vozňov druhej triedy?

Ak by ste boli politikmi, ako by ste riešili dilemu medzi strachom zo zrušenia bezplatnej prepravy, čo by mohlo viesť k úbytku voličov a potrebou financií na zaplatenie produktu pre voličov, do názvu ktorého ste vložili slovo bezplatne?

Titulná fotografia: Ak by sa obmedzila bezplatná preprava, jazdili by takéto prázdne vlaky? Autor fotografie: Miroslav Sekela

Súvisiace odkazy