Na skok do Prahy

2.6.2021 8:00 Helmut Böhme

Na skok do Prahy

28.5.2021 jsem se vydal na jednodenní výlet do Prahy. V Dresden-Neustadt hlásili, že Railjet má 20 min zpoždění kvůli „úřednímu příkazu“. Průvodčí ve vlaku nám potom prozradil, že zloději u Elsterwerdy ukradli kabel.

 

 

 

Před zastávkou Schöna jsme zastavili, oproti nám jela U28 do Rumburka. Potom výpravčí rozvíjel kreativitu, poslal nás na levou kolej, čímž jsme předběhli U28 do Děčína, abychom se nemuseli za ní ploužit.

Na německém území displej nepřetržitě ukazoval odjezd v 6:17 h z Berlin-Südkreuz, což německý personál nijak netrápilo, až český to dal do pořádku.

Zpoždění jsme do Holešovic trochu zkrátili. Vydal jsem se metrem do Letňan, a potom autobusem do Čakovic. Na přejezdu právě projížděl nějaký historický vlak s motorovými lokomotivami. Škoda, kdyby Railjet jel včas, bych stihl ho vyfotit.

Na vlečce do bývalého cukrovaru v Praze-Čakovicích je plánovaná osobní doprava. V budoucnu tak má linka S34 jezdit až k čakovickému sídlišti. Něco je ale ještě s úředním povolením, takže městské části objednání vlaku na Mezinárodní den děti nevyšlo.

Do nádraží právě vjel vlak do Mělníka a já jsem potom pokračoval vlakem KŽC do Prahy-Vysočan.

Tam nezůstal kámen na kameni, což jsem zdokumentoval a dalším vlakem pokračoval na Masarykovo nádraží.

Zakoupil jsem si časopis Dráha a pokračoval do Libně.

Vlastně jsem očekával víc nákladní dopravy, tak jsem alespoň fotil osobní vlaky. Samozřejmě musel právě projet nákladní vlak, když jsem si v nádražní hale koupil koblihu a kávu. Po nástupišti běhali dva muži ochranky, co ode mě ale nic nechtěli, nedělal jsem nic nelegálního. Oproti tomu žena s psem, co se právě chystala překročit koleje, rychle uprchla pryč, sotva je spatřila. Potom jsem se vrátil na Masarykovo nádraží a jel metrem na Smíchov.

Radim Jančura si obstaral ojetiny z Německa, na těch omšelých vagonech vlevo je nápis „DB Auto Zug“

Pokračoval jsem „Syslem“ do Prahy-Radotína, abych tam dokumentoval stavební činnost. Další důvod byl, že ranní a odpolední vlaky z/do Řevnic jsou odkloněny přes „most inteligence“, trať Kačerov – Vršovice, a chtěl jsem si trať projet.

Potom se už blížil čas odjezdu prvního vlaku Regiojetu do Splitu, a tak jsem se vydal na tiskovou konferenci, videozáznam je tu: https://www.youtube.com/watch?v=UGnOuCecRgo

193.206 měla tu čest vézt první vlak.

Potom už bylo pomalu čas se vydat metrem do Holešovic, kde jsem trochu dokumentoval nákladní vlaky (https://youtu.be/YeZW-eccrVo), než jsem se Railjetem vrátil domů.

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=kmyNShVl

Další videa:

Všechny snímky 28.5.2021 © Helmut Böhme

Upravil: Jiří Mazal

Úvodní snímek: Praha-Čakovice, „Brejlovec“ s vlakem do Mělníka a 813 202-9 KŽC Doprava linky S 34, 28.5.2021 © Helmut Böhme

Súvisiace odkazy