Deti oslávia svoj deň vo vlaku a v kaštieli

27.5.2021 8:00 Zuzana Lehotská

Deti oslávia svoj deň vo vlaku a v kaštieli

O tom, či mali deti hračky aj v minulosti, čo robili, keď nebol televízor či počítač a ako sa im žilo kedysi v kaštieli sa budú môcť dozvedieť na prvom Veľkom vlakovom výlete z Košíc do Betliara a Dobšinej už túto sobotu 29. mája. Pri príležitosti Dňa detí ho pripravili nadšenci z občianskeho združenia Detská železnica Košice.

O tom, či mali deti hračky aj v minulosti, čo robili, keď nebol televízor či počítač a ako sa im žilo kedysi  v kaštieli sa budú môcť dozvedieť na prvom Veľkom vlakovom výlete z Košíc do Betliara a Dobšinej už túto sobotu 29. mája. Pri príležitosti Dňa detí ho pripravili nadšenci z občianskeho združenia Detská železnica Košice.
Nostalgický vlak vyrazí na trasu Košice – Betliar - Dobšiná – a späť v poslednú májovú sobotu, 29. mája. Počet miest vo výletnom vlaku  je obmedzený, preto by ste s ich rezerváciou nemali čakať na poslednú chvíľu.
Dobrovoľníci z detskej železnice vypravia vlak zostavený z nostalgických červenožltých motorových vozňov Orchestriónov (M 810. 626) už o 7:45 z hlavnej železničnej stanice v Košiciach. „Čaká nás nabitý program, preto si na tento výlet trochu privstaneme. Cestujúci si budú môcť zvoliť dlhší pobyt v Betliari, alebo v jeden deň absolvovať až dve destinácie - Betliar aj Dobšinú,“ pozýva riaditeľ občianskeho združenia Detská železnica Košice a organizátor podujatia Ľubomír Lehotský.
V Betliari je pre všetkých pripravená mimoriadna prehliadka kaštieľa na tému Život detí v kaštieli. Popri histórii rodu Andrássyovcov sa dozvieme aj o neviditeľnom živote najmenších obyvateľov šľachtického sídla. Dostatok pohybu zabezpečí individuálna prechádzka priľahlým historickým parkom so vzácnymi drevinami a umeleckými dielami. V prípade priaznivej epidemickej situácie múzeum v Betliari pripravuje aj zaujímavé tvorivé aktivity pre deti. V Dobšinej zas navštívime banícky evanjelický kostol z 15. storočia so vzácnymi minerálmi na oltári a o živote baníkov sa viac dozvieme v tunajšej banskej izbe.
„Osobná doprava do Dobšinej je od roku 2003 zastavená, preto je vypravenie tohto nostalgického  vlaku výnimočnou udalosťou nielen pre našich cestujúcich ale aj tunajších obyvateľov. Aj touto cestou sa chceme poďakovať Železniciam Slovenskej republiky, ktoré podobné podujatia už dlhodobo podporujú,“ pripomína Ľubomír Lehotský.
V cene výletu je spiatočná jazda historickým vlakom, sprievodca a drobné prekvapenie pre oslávencov. Bezpečnosť počas jazdy bude zabezpečená podľa aktuálne platných pravidiel pri preprave v hromadných dopravných prostriedkoch.
Výlet si môžete zakúpiť v pokladni detskej železnice v Čermeli, v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej 68 v Košiciach a na www.listky.detskazeleznica.sk  Viac informácií nájdete na www.detskazeleznica.sk

Titulná fotografia: M 152.0626 v stanici Dobšiná. Foto: www.detskazeleznica.sk