Naše téma: 810 - a co dál?

1.3.2021 8:00 Milan Vojtek

Naše téma: 810 - a co dál?

Všichni to znáte. Stojíte kdesi na zastávce lokálky, hledíte na koleje a z dálky se blíží vlak. No, vlak… Skleník, Orchestrion, Šukafon, prostě motorový vůz řady 810. Vlní se na křivých kolejích, poskakuje na stycích a vy si uvědomíte, že tak je tomu bez větších změn už bezmála půlstoletí.

Přesněji, ve výrobě jsou oficiálně od roku 1973 (reálně v provozu od cca 1975), tedy letos osmačtyřicet let. Pouze absence hvězdy na čele a jiné číslo říká, že ze dveří nevyskočí nějací pionýři z Husákovy éry, ale nasupení obyvatelé doby rouškové a respirátorové.   
Předchůdci sto dvaapadesátek, Hurvínci řady M 131.1 promlouvali do provozu na tratích zhruba v letech 1948 – 1984. Tedy nějakých šestatřicet let. Nástupce je v délce provozování letos již o třetinu této doby překonává. Sice jsou některé kusy ukryté v kabátku Regionovy, ale stále v tom – z pohledu jízdního komfortu vozidla – hlavním parametru se stále jedná o dvounápravové vozy, byť se skříní na jednonápravových podvozcích. A nemálo dalších jezdí v původní podobě, jen tedy s pohodlnějším interiérem místo původních lavic.  
Faktem je, že v podstatě stejné datum provází další stroje, které stále ještě zasahují do vozby, tentokráte nejrychlejších vlaků od rychlíků až po vlaky Eurocity – tedy legendární stroje ES 499.0/350. Řada 350 je ovšem na ústupu ze slávy, kdežto „autobusy na kolejích“ ještě své poslední slovo neřekly.
Nicméně vžijte se do role šéfa železnice (s omezenými prostředky na obměnu vozového parku). Co uděláte? Zvolíte cestu secondhandu vozidel? Nebo nová? A existuje podle vás optimální – tedy lepší, ale ne moc drahá náhrada za řadu 810?

Titulní foto 810.536 na trati Moravské Budějovice – Jemnice. © Milan Vojtek