Jak dráty do Hustopečí převrátily dopravu naruby

6.2.2021 8:00 Milan Vojtek

Jak dráty do Hustopečí převrátily dopravu naruby

Prosincová změna jízdního řádu přinesla lidem z Hustopečí nový level při cestách do Brna. Zmizel přestup v Šakvicích, vlak je zaveze z Hustopečí až do Brna a pak zase zpět. Jen tedy slibované zkrácení času na cesty se nekonalo. Původně měli hustopečští v Šakvicích přestup z motoráku do klimatizovaného Interpanteru rychlíku IDS JMK. Teď je od peronu v Hustopečích vezou nepříliš oblíbené Honeckery, navíc místo rychlíku jedou v režimu osobního vlaku.

Dobrá zpráva o cestě přímým vlakem bez přestupu je tak vykoupena několika méně příjemnými. V Šakvicích teď musí přestupovat ti, kdo jedou osobním vlakem od Brna do Břeclavi či naopak.
Loňské zavedení vlaků do Židlochovic a letošní elektrifikace trati do Hustopečí zcela změnily organizaci osobní dopravy mezi Brnem a Břeclaví. Skončilo přímé vedení osobních vlaků mezi oběma městy, spojují je jen rychlíky. Osobní vlaky končí právě v Židlochovicích či Hustopečích. Při jízdě mezi Brnem a Břeclaví tak ale cestujícím přibyl v osobních vlacích přestup v Šakvicích.  
Přímé vlaky z Hustopečí do Brna teď jezdí ve špičce každou půlhodinu, mimo špičku a o víkendech v hodinovém taktu. Cesta trvá obvykle necelých 45 minut. Je to déle, než byla cesta s přestupem. Spolu s elektrifikací tratě Šakvice – Hustopeče počítal Jihomoravský kraj s nasazením nových vlaků. Moderní elektrická jednotka ale do Hustopečí jela zatím jen v prosincové předpremiéře. Každodenní provoz zajišťují klasické soupravy. Správa železnic zvládla rekonstrukci lokálky dříve, než se představitelé Jihomoravského kraje shodli a schválili nákup nových vlaků. Ty se teprve začaly vyrábět a první z nových vlaků má být dokončený v polovině roku. Do dodání potřebných souprav zůstanou v provozu stávající vlaky.
Vzhledem k uspořádání stanice bez možnosti objíždět, je režim takový, že lokomotiva, která vlak do Hustopečí přivezla, zůstává v kusé koleji. Vlak zpět veze jiná lokomotiva, která při vjezdu soupravy čekala na vedlejší koleji. Po odjezdu zůstala zase v Hustopečích lokomotiva, připravení nastoupit na konec dalšího přijíždějícího spoje.   

Podívejme se, jaké byly vize před spuštěním provozu a poté na zkušenost jednoho konkrétního cestujícího.

 

Jak Jihomoravský kraj komentoval nový jízdní řád?

Zprovoznění nově elektrizované tratě Šakvice – Hustopeče
Od 13. 12. 2020 začnou jezdit dlouhodobě připravované přímé vlaky mezi Hustopečemi a Brnem. Tato změna přináší možnost přesměrovat kapacitní vlaky do tras s vyšší poptávkou a současně na trasy s nižší poptávkou nasadit vlaky s odpovídající kapacitou.
Nové ukončení vlaků v Hustopečích má pozitivní dopady nejen na oblast kolem Hustopečí, ale díky úsporám a změnám v organizaci dopravy se podařilo vyřešit více souvisejících potřeb v regionu. Nové řešení tak v principu přinese ekonomicky efektivnější a úspornější řešení.
Zásadní změny na linkách S3, S51 v trase Brno – Hustopeče (- Břeclav)
Nové přímé spojení Brno – Hustopeče, ekonomičtější využití vlaků, více spojení pro Rakvice.
•             Vlaky linky S3 budou ve směru na jih od Brna ukončeny střídavě v Židlochovicích a Hustopečích. Nepojedou již do Břeclavi, kde je nahradí nová vlaková linka S51. Ta v úseku Šakvice – Břeclav pojede od přípojů linky R13 (případně i S3).    
•             Aby byla zkrácena doba jízdy Hustopeče – Brno, budou vlaky S3 z Hustopečí projíždět méně vytížené zastávky Popovice u Rajhradu a Vojkovice nad Svratkou. Tyto zastávky obslouží vlaky linky S3 ze Židlochovic. Část vlaků projede i zastávky Pouzdřany a Popice, ale četnost spojení bude v pracovní dny zachována a o víkendu vzroste.
•             Hustopeče neztrácejí stávající spojení rychlíky R13 ze Šakvic do Brna, k těmto vlakům pojedou přípoje linky 543.
•             Zlepšuje se dlouhodobě žádané spojení do vlakové zastávky Rakvice. Na vlacích linky R13 objednávaných Jihomoravským krajem se podařilo prosadit nové zastavení v Rakvicích. Linka S51 Šakvice – Břeclav pojede v nových časech, Rakvice také obslouží a umožní přestup na linku R13 obvykle v Zaječí a na linku S3 v Šakvicích.
•             Na Hustopečsku dochází rovněž k úpravě návazných autobusových linek. Linka 541 bude ukončena v Hustopečích (nebude již vedena k nádraží v Šakvicích). V Hustopečích bude ve špičkách pracovních dní zajištěna návaznost na vlaky linky S3. Autobusy linky 543 pojedou z Hustopečí a z obce Šakvice k nádraží v Šakvicích, kde bude zajištěna návaznost na vlaky R13 směr Brno a S51 (příp. R13) směr Břeclav a opačně.
Radní pro dopravu Jihomoravského kraje Jiří Crha doplňuje: „Jsme rádi, že se po úsilí trvajícím téměř 15 let podařilo završit strategické plány Jihomoravského kraje na zlepšení spojení Židlochovic a Hustopečí s Brnem. Nové dopravní řešení od letošního prosince znamená zásadní změnu nejen pro Hustopeče, ale i pro řadu okolních obcí.“
Ředitel společnosti KORDIS JMK Jiří Horský sdělil: „V letošním roce byla příprava nových jízdních řádů složitější vzhledem k aktuálním omezením. Kromě toho, že se jízdní řády v průběhu letošního roku několikrát měnily v reakci na vládní nařízení, byly ztíženy i možnosti projednávání připravovaných změn jízdních řádů. Například před rokem, když se zahajoval provoz vlaků do Židlochovic, uspořádal KORDIS v Židlochovicích setkání s občany, kde byly cestujícím vysvětlovány změny dopravního řešení. Letos bohužel vzhledem k aktuální situaci takové projednání nebylo možné. I přes tuto skutečnost věřím, že se cestující v nových jízdních řádech rychle zorientují a najdou si nejvýhodnější spojení, případně jim pracovníci KORDIS mohou pomoci na infolince nebo na mailu info@kordis-jmk.cz .“
Změny na lince R13 Brno – Břeclav – Hodonín (- Olomouc)
Nová zastavení v Rakvicích, zlepšení spojení ráno a večer Brno – Břeclav - Hodonín.

•             Nové vedení přímých vlaků Brno – Hustopeče má vliv i na linku R13. Bude zachováno cestujícími hodně využívané rychlé spojení z  Hodonína (4:16) - Břeclavi (4:36) – do Brna (5:28). Proti lince R13 navíc zastaví v Rakvicích, Vranovicích, Hrušovanech u Brna a Modřicích. Toto spojení se stane zásadním pro dojíždějící na 6. hodinu ráno do Modřické průmyslové oblasti i do Brna.
•             Zachování ranního vlaku umožní zajistit hodně požadovaný rychlý odvoz pracujících ve směru Břeclavsko a Hodonínsko linkou R13 z Brna (22:36) – Břeclav (23:15) – Hodonín (23:39). Tento vlak zastaví navíc v Rakvicích.
•             Předpokládaná výluková činnost, která omezí provoz turistického vlaku Expres Pálava-Podyjí umožní vyřešit kritickou situaci o víkendech ráno po 9. hodině a odpoledne, kdy dochází k přeplňování vlaků ve směru od Brna do Břeclavi a zpět. Díky úsporám bylo možné zavést nový sezónní víkendový vlak R13 s odjezdem z Brna do Břeclavi v 9:36 a proti němu odpolední v 17:36.
•             Nově bude omezeno zastavování v Modřicích, a naopak přibude zastavení odpoledních vlaků v 13:36, 15:34, 17:36, 19:36, 22:36 z Brna v Rakvicích

Očekávané výluky Modřice – Hrušovany u Brna:
V jízdním řádu 2021 se kromě výluk na linkách S4, S41 očekávají rozsáhlé výluky se značnými dopady na regionální dopravu:
•             jednokolejný provoz v úseku Modřice – Hrušovany u Brna v květnu, červenci a srpnu z důvodu výstavby odbočky Rajhrad. Důsledkem bude nahrazení podstatné části vlaků linky S3 jižně od Modřic náhradní autobusovou dopravou a vedení ostatních vlaků linky S3 dle výlukového jízdního řádu.

Tolik tisková mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková k jízdnímu řádu s dopadem na provoz mezi Brnem a Břeclaví.


A realita?

Zanedlouho se na sociální síti IDS JMK vyjádřila Břeclavačka Tina Hanáková na adresu přímých vlaků do Hustopečí. Její debata se zástupci IDS asi nejlépe ukazuje slabiny novinky:

Tina Hanáková:
Díky tomu (myšleny přímé vlaky do HUstopečí) jste zrušili přímé osobní vlaky Břeclav - Brno? Tím pádem všezonovou jízdenku, na kterou jezdim Břeclav - Tišnov, mohu použít pouze v kombinaci s vlakem Moravan, což je před šestou a sedmou ráno a pak až po poledni. Během dopoledne jen za cenu přestupování v Šakvicích. Ten, kdo toto vymyslel, asi vlakem nejezdí. Děkuji pane Horský (šéf Kordisu, provozovatele IDS JMK - pozn. autor). Možná najdete v předvánočním shonu čas a důchodkyni odpovíte. Děkuji.

IDS JMK - oficiální profil:
Vážená paní, ve veřejné dopravě je nutno vycházet z potřeb té skupiny cestujících, kterých je více. Z Vaší obce jezdí do Brna výrazně méně cestujících než z Hustopečí a okolí. Je proto správné, že vlaky jsou ukončeny tam. Břeclav má možnost využít vlaky R13. Například pro Rakvice či Ladnou je spojení zajištěno s přestupem. Přímými vlaky z Břeclavi do Brna jezdilo jen minimum cestujících, bylo proto správné dopravu zefektivnit.

Tina Hanáková:
jezdím na všezónovou jízdenku IDS JMK, která platí pouze na Moravan. Příjezd Moravanu do Brna je x:24 a vlak na Tišnov odjíždí x:23. To je ta integrace? Tím pádem mne v dnešní epidemiologické době donutíte čekat půl hodiny na ne zrovna hygienou oplývajícím nádraží v Brně. Nebo čekat čtvrt hodiny v Šakvicích, kde není zrovna ideální zázemí. Jezdíte vlakem? Já tím vlakem jezdila a nevšimla jsem si, že by v Šakvicích nastupovaly davy lidí. Možná ranní pracovní.
A ještě přejmenujte zastávku Šakvice na Hustopeče - dolní nádraží, či Hustopeče - průmyslová zóna a železniční nehodu u Šakvic z roku 1953 na nehodu u Hustopečí. Tatínek by se v hrobě obracel. U neštěstí pomáhal. Odvolali ho od rodiny. Nu což, čí to byly zájmy víte vy a paní starostka.

IDS JMK - oficiální profil
Vlaky směr Tišnov odjíždí ráno a odpoledne každých 15 minut. Nádražní budova v Brně sice nyní nenabízí luxusní čekání, ale denně v ní čekají tisíce cestujících, bez toho, aby s tím měly jakýkoli problém. Spojení Rakvice – Tišnov využívají jen jedinci a opravdu není možné zařídit, aby byl uspokojen zájem zcela každého.

Tina Hanáková
Nejezdím ani v ranní, ani odpolední špičce. Takže půl hodiny. Spoj na Tišnov odjede minutu před tím, než přijede Moravan.

Závěrem

Jasně. Skutečně se při tvorbě jízdního řádu nedá zavděčit všem. Ale projekt elektrifikace trati do Hustopečí kde sice po zadrátování pětikilometrového ocásku nemusí zajíždět ze Šakvic do Hustopečí motorák (810), si vybral daň na koridoru. Denně tam pendluje motorák 842.
Ekonomové by to spočítali, ekonomickou analýzu tvořit nehodlám, Ovšem stojí za zamyšlení, že donedávna pendloval na sedmikilometrové trase motorák s jedním motorem, vzhledem k traťové rychlosti v podstatě ve velmi úsporném režimu otáček. Dnes místo toho kmitá motorák se dvěma motory stejného typu na vzdálenost 25 km (Břeclav – Šakvice), překáží na koridoru, protože jeho rychlostní maximum je stovka.
 

Sečteno podtrženo, dovolím si na závěr vyslovit svůj osobní názor. Máme tady opravený kus železniční trati, nabízející jakésí výhody. Tedy primárně rychlé a pohodlné spojení Hustopečí a Brna. To, v co se ale v praktickém použití dle aktuálního jízdního řádu tato možnost proměnila, není ani rychlé, ani pohodlné spojení obou měst. Nádavkem to výrazně změnilo dopravu v celém úseku Brno – Břeclav, nejmarkantněji ze Šakvic do Břeclavi. Jak po stránce komfortu cestování, tak i kvality a dostupnosti spojů. O zastávce Ladná, stojící zcela stranou pozornosti ani nemluvě. Uvidíme, co bude dál, zda se postaví obce a vydupou si do dalšího grafikonu nějakou rozumnou změnu.

 

Úvodní foto: Hustopeče, situace po příjezdu vlaku. Vpravo zastavil osobní vlak, vlevo čeká lokomotivy z předchozího spoje, aby nastoupila do čela soupravy. Po odjezdu vlaku zpět zbude ve stanici zase jedna lokomotiva pro další spoj. Foto Milan Vojtek

Súvisiace odkazy