Úzkorozchodná muzeálna železnica v Sasku-Anhaltsku

2.2.2021 8:00 Helmut Böhme

Úzkorozchodná muzeálna železnica v Sasku-Anhaltsku

V roku 1896 začínala južne od mesta Brandenburg vo vtedajším okrese Jerichow-vidiek výstavba rozľahlého systému úzkorozchodných dráh s rozchodom 750 mm s celkovou dĺžkou 102 km. Osobitosť bola 12 km dlhá splitka v úseku Groß Lübars – Loburg trate Biederitz – Altengrabow.Ale už od roku 1934 na tratiach začínala zaniknúť osobná doprava, naposled išli osobné vlaky v úsekoch Magdeburgerforth - Ziesar a Magdeburgerforth - Altengrabow 25.9.1965.

Až v roku 2000 bol založený spolok, ktorý sa kladne za cieľ obnoviť aspoň malý úsek vychádzajúc z mestečka Magedeburgerforth smerom na Altengrabow (viz mapa https://de.mapy.cz/turisticka?x=12.1923234&y=52.2311742&z=16&source=osm&id=41545801).

Tu dráhu som navštevoval v septembri 2020, kedy uvoľnenie protiepidemických opatrenia dočasne dovolilo premávanie vlakov.


Odstavený vlak v stanici Burg

Vlakom som išiel až do stanice Burg, odkiaľ kedysi aj išla úzkorozchodná dráha, ktorá ale zmizla skoro bez stop: http://stillgelegt.de/kji02/kji02-1.htm

Na prestup do „autobusu na zavolanie“ som mal 7 min. Namiesto autobusovej stanici som ale narazil na stavenisko, tak som sa pýtal mladíka, ktorý mi ukázal náhradné stanoviska vo vedľajšej ulici. Znervóznil som, pretože čas odchodu už uplynulo. Za chvíľou sa ale otočil z druhej strany taxík a vodička povedala, že ma odvezie do Magdeburgerforthu. Ten premyslený systém sa mi páči: Treba zavolať najneskôr 60 min pred cestou. Keď je veľký záujem, vypravia autobus, inač taxík a keď záujem vôbec nie je, usporia  si aspoň pohonné hmoty.


Magdeburgerforth, trafostanica s upútavkou na železnicu a pamätihodnosti mestečka

Z autobusovej stanici bolo treba ísť ešte trochu pešo.


Na ceste som v podniku zbadal tu normalnorozchodnú súpravu, ktorá ale nebola mojím cieľom


Autobusová zastávka, kde ovšem žiadne autobusy nezastavujú


Pamätné chránená staničná budova

Po zaplatenia vstupného som si najprv v staničnej budove pozeral modelovou železnicu a v hostinci dal kávu a koláč.


Mali aj záhradnú železnicu


Bistrovozeň

Potom som nastúpil do posledného vlaku toho dňa, v ktorom sa dá dokonca občerstviť. Technológia je tak, že vlak najprv sune do zastávky Lipová ulica, ktorá ovšem až do zastavenia prevádzky neexistovala.


Lindenstrasse

Tam je foto-zastávka, potom vlak sa vráti na stanicu a pokračuje do zastávky „handrová stanica“ a ta sa volá tak preto, že tu z trate do Ziesaru odbočovala vlečka do dnes už zaniknutého podniku, ktorý z handier vyrábal lepenky.


Lumpenbahnhof


Parný rušeň

Pre zatraktívnenie plánujú pre budúcnosť nasadenie parného rušňa. Kotol bol v dobe mojej návštevy poslaný do mesta Marienberg pre tlakovú skúšku, ktorá prebiehala úspešne. Pre kompletizáciu rušňa potrebovali ale náhradné diely a preto ti blázni sa vydali na „služobnú cestu“ autom až do Rumunska, kde ich odkázali na pána Georga Hocevara, ktorý im oznámil, že potrebné diele síce má, ale potrebuje pre vlastné účeli. Keď som sa o tom dozvedel na https://www.ardmediathek.de/mdr/sammlung/doku-reihe-zug-um-zug/1qV8w0Z7MRd5z82nmmRV8b/, písal som im, že by sa mohli radšej obrátiť na múzeum v Žamberku a odpovedali, že tam tiež majú kontakty.


Obnovenie smer Altengrabow pokračuje

Po ukončenia jazdy som ešte preskúmal plánované obnovenie trate. V tom roku chcú položiť koľaje až do bývalej stanici Magdeburgerforth stred na ceste L52.

Ďalšie fotky nájdete na https://abload.de/gallery.php?key=jo1f4S8r.

Pre cestu späť do Burgu mi prišla zasa ta istá taxikárka. V Lipsku som stihol prestup počas jednej minúty z nástupištia 18 do 21 a tak som bol dokonca o hodinu skôr doma ako mi DB chcela nahovoriť.

Odkaz na domovskú stranu spolku : https://www.kj-1.de/

a na aktuálny stav trate : http://stillgelegt.de/kji03/kji03-1.htm

Všechny fotografie © Helmut Böhme

Úvodná snímka: konečná Lindenstrasse

Súvisiace odkazy