Vánoční vlaky

25.12.2020 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Vánoční vlaky

Vlaky jezdí také během vánočních svátků, i když ne všechny. Na druhou stranu před svátky a po nich jsou vypravovány posilové spoje k zajištění migrace nemalé části národa za rodinou nebo na zimní dovolenou a zase zpět. Tedy za normálních okolností, jež však letos výrazně narušila opatření vzešlá z boje proti koronaviru. To vše by mohlo být vhodným námětem pro vánoční článek. Ale my jsme si vybrali téma jiné, druhu spíš zábavného – vlak ve vánočních televizních reklamách.

Tomuto způsobu ovlivňování lidstva nemá šanci žádný televizní divák uniknout, tak jste si všichni nepochybně povšimli zvláštního jevu posledních let, pronikání vlaků do reklamy ekonomických subjektů, které z principu nemají s železničním prostředím prakticky nic společného. Jako by obchodní řetězce, banky či mobilní operátoři byli placeni za to, aby krom svých produktů propagovali také železniční dopravu, zhusta v podání národních dopravců. Děje se tak po celý rok, ale my se pochopitelně soustředíme především na takové reklamy, jež se týkají období vánočních svátků, A začneme tou, kterou do veřejného prostoru letos vypustila síť obchodů Lidl. Videoklip mohli diváci poprvé zhlédnout v pátek 13. listopadu, sjednocující vánoční linka se bude prolínat také dalšími TV spoty Lidlu, lze se dočíst na webu Vitalia.cz.


Lidl reklama - Půlnoční s Václavem Neckářem

Dále se tam o tomto spotu píše: Populární píseň provází také vánoční kampaň Lidlu. Je jí Půlnoční od Václava Neckáře a skupiny Umakart. Ústřední song byl pro kampaň znovu nahrán s více než 250 účinkujícími. Nazpíval ho opět Václav Neckář, který je také hlavní postavou spotu, v roli dirigenta se představil jeho bratr Jan. Společné zapojení bratrů má předat i poselství, že „nejlepší dárek jsou společné Vánoce“ a i v aktuální době je podstatné být spolu. Nepíše se tam však nic o tom, že někdejší idol dívčích srdcí (a mimo jiné také železniční elév z oskarového filmu) vyzpěvuje svůj song ve vánočně vyzdobeném parním vlaku. Což však už všichni víme, protože jsme reklamu shlédli. A možná přitom zkritizovali její pompéznost amerického střihu, inspirovanou patrně někdejšími nájezdy rudých kamionů:


Coca-Cola - Vánoční kamion - vánoční reklama z roku 2003

Mnohem decentněji vyznívá reklama světoznámého plzeňského pivovaru, v němž hraje významnou roli vlak Českých drah coby prostředek k tomu, aby rodina „byla spolu“. Ten minipříběh obsahuje dokonce značně dramatický náboj, protože rodiče i syn se vzdor původnímu ujednání vydají vstříc sobě, takže by se mohli snadno minout. Ale šťastnou náhodou se setkají na nádraží hned po synově příjezdu. Tak trochu naivní, či snad dokonce pohádkové, ale nakonec pohádky s dobrým koncem k vánočním svátkům (alespoň podle televizních dramaturgů) k vánočním svátkům neodmyslitelně patří. Pokud si reklamu pozorně prohlédnete, tak zjistíte, že propagovaný produkt se v ní sice vyskytuje, ale tak nějak v druhém plánu, až za vlakem našeho národního dopravce jako výhodným způsobem setkání členů rodiny


Pilsner Urquell - Ty pravé Vánoce jsou, když jsme spolu

Vánoční reklama Pilsner Urquell je opět o setkávání se s blízkými o svátcích. Tentokrát to není tak výrazné jako v předchozích letech (2018, 2016), své příznivce si zřejmě najde. Ještě aby byla vůbec nějaká možnost se o Vánocích setkat, můžeme se o této reklamě dočíst na webu TVspoty.cz. A když si otevřete v citaci odkaz na rok 2016, tak zjistíte, že i tehdy byl jedním z „herců“ vlak Českých drah, byť jen orchestrion. Náš národní dopravce samotný vypravil na koleje reklamy také svůj vlak, ale to bylo už před třemi lety. České dráhy přejí krásné svátky prostřednictvím dvojice cestujících ve vlaku (Kamila Janovičová a Petr Stach), kterým sekunduje průvodčí Martin Písařík. Ve vlaku se tentokrát rozbalují dárky, můžeme se dočíst na už výše citovaném webu k tomuto dílu tehdejší kampaně Českých drah.


České dráhy - Krásné svátky ve vlaku vánoční reklama z roku 2017

Na závěr tohoto kratičkého přehledu reklamních vánočních vlaků (který můžete v následující diskusi rozhojnit dalšími odkazy na zdroje domácí i zahraniční) přidáme zmínku o vánočním vlaku skutečném. 8.12.2020 byl rozsvícen Vánoční vlak na lince R25 Plzeň - Most. Už jste ho potkali? To se můžete dočíst a příslušné video si prohlédnout na facebookovém profilu dopravce soukromého. Akciová společnost GW Train Regio se zjevně inspirovala vánočními (případně mikulášskými) tramvajemi, trolejbusy a dalšími prostředky městské hromadné dopravy, které v posledních letech dotvářejí sváteční atmosféru řady našich i cizích měst. O těch jako specifickém fenoménu bude pojednávat poslední z trojice vánočních článků, které jsme pro vás letos připravili. Na tomto místě se objeví zítra úderem osmé hodiny ranní.

Úvodní obrázek: Úvodní záběr z reklamy řetězce Lidl „Půlnoční s Václavem Neckářem“

Súvisiace odkazy