Nákladní vlak na lázeňské dráze a jiné úkazy

16.10.2020 8:00 Helmut Böhme

Nákladní vlak na lázeňské dráze a jiné úkazy

Železniční trať Bad Doberan - Kühlungsborn, známá také jako „Bäderbahn Molli“ [Lázeňská dráha Molli], je 15 kilometrů dlouhá úzkorozchodná trať ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko. Vede ze stanice Bad Doberan na normálněrozchodné trati Wismar - Rostock do Kühlungsbornu na pobřeží Baltského moře. Vlaky jsou dodnes taženy parními lokomotivami, jednou z nich je i 99 2324 vyrobená v roce 2009 v opravárenských dílnách v Meiningenu. Tolik píše o cíli mého výletu česká Wikipedie.

Z našeho internetového magazínu už známou úzkorozchodnou dráhu Molli jsem navštívil 3. října tohoto roku, protože se na ni měl zcela mimořádně vydat nákladní vlak, tedy souprava, která po ní od 31. května 1969 nejezdí. Informace o této mimořádné události se objevila na oficiálním webu dráhy a rozhodně vypadala zajímavě. Ostatně Bäderbahn Molli je zajímavá a svým způsobem unikátní i bez takovéto atrakce. Kdo ji nezná, tomu nabízím její stručný popis v češtině, mnohem obsáhlejší informace v němčině a také přehlednou mapku:


Poloha a trasa „Bäderbahn Molli“; zdroj: www.molli-bahn.de

Má vcelku pohodová jízda z Drážďan skončila ve stanici Rostock Hbf, málem nadobro. Deutsche Bahn mi tam nastavila pastičku, která stojí za bližší popis. Optický i akustický informační systém sděloval, že můj návazný vlak směr Bad Doberan a Wismar odjede mimořádně od 5. nástupiště, což mi bylo divné, protože šlo o kusou kolej vedoucí východním, tedy opačným směrem. I když úvraťovou jízdou by se spoj mohl vydat i na západ a navíc na nástupišti čekali i jiní cestující. U nástupiště stálo Desiro s nápisem „Nenastupovat“, ale to pak odjelo k 11. peronu na spoj do Tessinu.


Nesprávný vlak u nesprávného nástupiště roztockého hlavního nádraží

Potom se u 5. nástupiště objevila elektrická lokomotiva, hodila červená koncová světla a zůstala stát před červenou návěstí. V čase plánovaného odjezdu mého vlaku, tedy šest minut po deváté, se vydali ostatní cestující nadávajíce pryč, asi na autobusové nádraží.


Od 5. nástupiště můj vlak nakonec neodjel

Jak jsem zjistil později, jel totiž v 9:20 autobus do Bad Doberan a oni asi měli jízdenky IDS Verkehrsverbund Warnow, tak jim bylo jedno, čím jedou. Šel jsem si stěžovat do informací. Žena tam jenom breptala, že vlak do Wismaru vždy odjíždí od 10. nástupiště a prý tak v 9:06 také učinil. Tak mi nezbylo nic jiného než čekat na další vlak v 10:06. Tím jsem svého cíle sice dosáhl, ale o hodinu později, než jsem potřeboval. Původně jsem chtěl jet vláčkem do stanice Heiligendamm, kde bych nezastihl jenom křižování osobních vlaků, ale i ten nákladní na 3. koleji. Takto jsem vyrazil po svých a zachytil příjezd osobáčku do zastávky Bad Doberan Stadtmitte (střed města).


Stroj 99.2321-0 s devítivozovou soupravou

Potom jsem pokračoval na okraj města a filmoval jsem průjezd nákladního vlaku a při další pěší cestě do Heiligendammu osobní vlaky, které jely kolem.


Nákladní fotovlak

Další křižování v Heiligendamm jsem sice nestihl, ale mohl jsem na nádraží filmovat vracející se fotovlak.


Nákladní vlak opouští stanici Heiligendamm

Cestou do Kühlungsbornu přes zastávku na znamení Steilküste, kde bylo odstaveno mnoho obytných vozů, jsem zase filmoval průjezd osobních vlaků, jezdících v hodinovém taktu. Nedaleko pobřeží jsem se přidružil ke skupině fotografů, kteří dokumentovali průjezd fotovlaku.


Kühlungsborn

Přes nádraží Kühlungsborn Ost (východ) jsem ještě šel fotografovat a filmovat na zastávku Kühlungsborn Mitte (střed).


Kühlungsborn Mitte

Dál na konečnou Kühlungsborn West (západ) bych to už nestihl, tak jsem při návratu naposled zdokumentovaného osobního vlaku do něj nastoupil a vrátil jsem se do stanice Bad Doberan, tentokrát už bez tělesné námahy. Druhého dně jsem sice měl z té čtrnáctikilometrové pěší cesty pořádnou svalovou horečku, ale s jejími obrazovými výsledky jsem byl spokojený a zároveň jsem něco udělal pro zhubnutí.

DB mne chtěla potom zase zmást skrze SMS, že můj IC do Drážďan prý „kvůli technické závadě na soupravě“ nejede a že mám volit alternativní trasu přes Wismar. Tak bych ovšem přijel do Berlína ve 21:44 hod. a odtud bych mohl pokračovat až po dlouhém nočním pobytu. Naštěstí mne napadlo hledat jiný spoj a ejhle, mezitím mi internet oznámil, že pojede náhradní souprava, která sice nebyla patrová, ale místo k sezení jsem našel. Do Dresden-Neustadt jsme dokonce dorazili se sedmiminutovým náskokem, takže jsem chytil dřívější vlak i tramvaj a byl jsem doma o hodinu dřív.

Další statické snímky z té mé anabáze najdete v obvyklé galerii. Těch pohyblivých jsem přivezl tolik, že jsem je musel rozdělit do čtyř videí:

I když na mne německý národní dopravce líčil pastičky a ne vše pak dopadlo podle mého plánu, považuji ten výlet málem přes celé Německo za úspěšný. Snad jeho virtuální podoba uspokojí i vás.

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy