Naše téma: Nesmrtelný „orchestrion“

6.7.2020 8:00 Vanda Rajnochová Zdroj: České dráhy - tisková zpráva

Naše téma: Nesmrtelný „orchestrion“

České dráhy 2. června 2020 formou kontrolního dne v závodě své dceřiné společnosti DPOV ve Veselí nad Moravou představily zástupcům Moravskoslezského kraje první modernizovaný vůz původní řady M 152.0 (810), nově označený jako řada 811. Motorové vozy, které budou vozit cestující především na lokálních tratích v regionu, budou nadstandardně plně klimatizovány a celá souprava bude vybavena mimo jiné vylepšenými sedačkami i Wi-Fi připojením.

Vybrané motorové a přívěsné vozy řad 810 a 012 (BDtax782) se v současné době upravují podle zadání Moravskoslezského kraje ve Veselí nad Moravou, v závodě dceřiné společnosti Českých drah DPOV Přerov. „Se zástupci Moravskoslezského kraje v čele s panem náměstkem Unuckou jsme si dnes prohlédli první dokončenou prototypovou soupravu vozu řady 810, které budou po modernizaci označeny nově řadou 811. Hlavním požadavkem hejtmanství bylo více komfortu pro cestující. Vozy tak nabídnou nové pohodlnější sedačky s čalouněnými potahy a větší roztečí. Kapacita vozu se tak změní z původních 55 na 45 míst k sezení, což bude znamenat příjemnější svezení s dostatkem prostoru. Celý vůz bude klimatizovaný, stejně jako kabina strojvedoucího,“ popisuje hlavní novinky upraveného vozu předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Václav Nebeský. Požadavek na modernizaci starších motorových souprav vzešel v roce 2018, kdy se Moravskoslezský kraj rozhodl jít úspornější cestou do doby, než si pořídí zcela nové vlaky.


Původní podoba a označení rekonstruovaného vozu 811.476-1
(20.8.2014, Studénka) © Semolina; zdroj" K-report

„Než za pár let na koleje vyjedou nové supermoderní soupravy, chceme lidem zpříjemnit cestování. Proto jsme se dohodli na modernizaci stávajících vlaků. Zásadní je klimatizace. Všechny motorové osmsetjedenáctky budou klimatizované, takže nabídnou mnohem větší komfort nejen v létě, ale i v zimě, kdy zase býval problém s vytápěním. Dalším vylepšením je nový informační systém. Do vlaků budou nainstalované vnitřní a vnější panely, zastávky a další informace budou hlášené i akusticky. Lidé budou mít v těchto modernizovaných vlacích k dispozici wifinu a USB zásuvky, což jsou věci, po kterých cestující nejvíce volají. Dalším vstřícným krokem jsou pak nové stojany na jízdní kola, které budou v přívěsných vozech. Bylo by fajn, kdyby modernizace vlaků nalákala k cestování po železnici více lidí,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.


První modernizovaná souprava 811 + 012 pro Moravskoslezský kraj
(2.7.2020, PSO Veselí n.M.) © České dráhy

„Vůz po přestavbě nabídne cestujícím naprostou většinu dnes již běžných standardů v osobní železniční přepravě. Nebylo však vůbec jednoduché vymyslet technické řešení, které by splňovalo zadání přestavby vozidel řady 810 pro MSK. Největší výzvou pro nás bylo dosazení plnohodnotné klimatizační jednotky do oddílu pro cestující. To si totiž vyžádalo i dosazení výkonnějšího spalovacího motoru, nových pomocných pohonů a řídícího systému, aby byl zajištěn dostatečný výkon pro klimatizační agregát bez ovlivnění trakčního výkonu vozidla,“ říká člen představenstva DPOV Jakub Vozdek a dodává: „Současně bylo nutné navrhnout zcela nové rozvody vzduchu, které jsou vhodně zabudovány do interiéru vozidla. Pro zajištění správné účinnosti klimatizace bylo poté nezbytné zajistit také výměnu jednoduchých oken za dvojskla a celou skříň izolovat vhodným materiálem. To a mnohé další je očím cestujících skryto, avšak pro samotnou funkci vozidel řady 811 nezbytně nutné.“


Inovovaný interiér motorového vozu 811.476-1
(2.7.2020, PSO Veselí n.M.) © České dráhy

Celkově bude modernizováno čtrnáct motorových a deset přípojných vozů. Modernizace prvních dvou vozidel byla dokončena na konci června a po dnešní oficiální prezentaci bude souprava odvezena na plánované zkoušky do Zkušebního centra VUZ ve Velimi. Hned poté bude souprava motorového vozu řady 811 a přívěsného vozu řady 012 předána do zkušebního provozu cestujícím v Moravskoslezském kraji. Motorové soupravy budou přednostně nasazeny na tratě 325 Studénka – Veřovice a 276 Suchdol nad Odrou – Budišov nad Budišovkou, později i na trať 310 Opava – Krnov – Bruntál – Rýmařov.


Šéf ČD V.Nebeský a náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje J.Unucka
(2.7.2020, PSO Veselí n.M.) © České dráhy

Dovětek redakce VLAKY.NET:

Z předchozích snímků je zřejmé, že po modernizaci se mění jen řadové označení motorového vozu, nikoliv však jeho inventární číslo. Není tak těžké zmapovat historii první osmsetjedenáctky pro Moravskoslezský kraj. Vůz byl vyroben Moravskoslezskou vagónkou, s.p. ve Studénce v roce 1982 pod výrobním číslem 84130 a s označením M 152.0476, po 1.1.1988 změněným na  810.476-2. Byl dodán do lokomotivního depa Veselí nad Moravou, k 1.1.2011 byl dislokován v Olomouci a o tři léta později v Bohumíně, v poslední době už jako neprovozní. Na svou reinkarnaci se vrátil do svého původního domovského depa, časem ovšem proměněného v provozní středisko oprav (PSO) dceřiné společnosti Českých drah DPOV, a.s.


Jeden ze dvou kusů předchozí řady 811 ČD na výstavě ke „Dnu železnice“
(25. 9.2004, PJ Ostrava) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Těm z vás, kdož jsou dobře informovaní nebo netrpí poruchami paměti, jistě vytanula na mysli skutečnost, že náš národní dopravce už ve svém parku vozidel motorové vozy řady 811 měl, konkrétně dva exempláře označené 811.082-7 a 811.494-4. Prvním pokusem o skutečnou modernizaci motorových vozů řady 810 Českých drah byla prototypová rekonstrukce na řadu 811. České dráhy v tomto případě poněkud zaostaly za druhou nástupnickou organizací ČSD, protože „stejnojmenná“ řada ŽSR byla založena už o dva roky dříve. Obě rekonstruované řady 811 však nemají mnoho společného a navíc část slovenských vozů vznikla vlastně jako novostavba, můžeme se dočíst (mimo všechny další údaje) v našem Malém atlasu železničních vozidel.


První modernizace Interiéru „orchestrionu“ ČD – motorový vůz 811.082-7
(25. 9.2004, PJ Ostrava) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Co se v článku pro jeho zastaralost nedočtete, to je skutečnost, že tato řada už zanikla – první z rekonstruovaných „orchestrionů“ byl pro špatný technický stav roku 2016 vyřazen v Rakovníku, druhý se podrobil další rekonstrukci a roku 2012 se proměnil v hnací vozidlo Regionovy, označené 814.198-8. Když si to všechno přečtete, nepochybně vás napadne, že toto téma jsme tu už jednou rozebírali – na počátku minulého roku. Tehdy jsme ovšem diskutovali o záměru jednoho z objednatelů regionální dopravy, který se dnes už stal skutečností. Proto také nebudu opakovat tehdejší návodné otázky, ale postavím před vás jedinou a úplně jinou:

V čem vidíte příčiny zjevné nesmrtelnosti „orchestrionů“?

Úvodní snímek: Modernizovaný vůz 811.476-1 (2.7.2020, PSO Veselí n.M.) © České dráhy

Upravil a redakčním dovětkem i několika snímky doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy