První obnovená mezistátní železniční linka zamíří do Berlína

24.5.2020 8:00 Vanda Rajnochová Zdroj: České dráhy - tisková zpráva

První obnovená mezistátní železniční linka zamíří do Berlína

České dráhy v kooperaci se svým německým partnerem Deutsche Bahn AG a ve spolupráci se státními orgány obnoví v pondělí 25. května 2020 první mezistátní linku. Na svou první cestu po koronavirové pandemii se vydají spoje „Berliner“ z Prahy do Drážďan a Berlína. V první fázi půjde o tři páry spojů mezi oběma hlavními městy. Další spoje „Berliner“ a jejich prodloužení do Hamburku a Kielu, stejně jako obnovení provozu dalších mezistátních linek, se uskuteční v průběhu června.

Prvními třemi páry obnovených mezistátních vlaků budou ve směru z Prahy do Německa spoje:

  • EC 178 Berliner Praha hl.n. (6:26) – Berlin Hbf (tief) (10:42),

  • EC 174 Berliner Praha hl.n. (10:26) – Berlin Hbf (tief) (14:42),

  • EC 170 Berliner Praha hl.n. (16:26) – Berlin Hbf (tief) (20:42)

a ve směru z Německa do Prahy půjde o vlaky:

  • EC 171 Berliner Berlin Hbf (tief) (6:56) – Praha hl.n. (11:36) – v provozu od úterý 26. května,

  • EC 175 Berliner Berlin Hbf (tief) (12:56) – Praha hl.n. (17:36),

  • EC 179 Berliner Berlin Hbf (tief) (16:56) – Praha hl.n. (21:36).

„V první etapě obnovení mezistátní dopravy pojedou vlaky „Berliner“ pouze třikrát denně mezi Prahou a Berlínem podle platných jízdních řádů. Na hranicích však budou zatím až do ukončení příslušných opatření probíhat namátkové kontroly cizineckou policií. Vlaky pak budou pokračovat za hranice až po této proceduře, proto žádáme cestující o pochopení a upozorňujeme je, aby při plánování svých cest počítali s určitou časovou rezervou při příjezdu do své cílové nebo přestupní stanice,“ vysvětluje okolnosti provozu ředitel odboru dálkové dopravy Českých drah Petr Vondráček. Běžný pobyt vlaků na hranicích je pouze několik málo minut, které v současné mimořádné situaci nemusí stačit k provedení předpokládaných kontrol.


Schéma linek dálkových vlaků ČD k datu 25.5.2020

Vlaky budou zatím v provozu bez restauračních vozů. S jejich zařazením zpět do vlaků se počítá hned, jak to umožní epidemiologická opatření v Česku i v Německu. Ostatní služby na palubě vlaků, jako je například palubní Wi-Fi síť, oddíl pro cestující s dětmi, místa pro cestování osob na vozíku nebo pro přepravu jízdních kol, budou již standardně k dispozici. Podmínky pro překročení státní hranice jsou stanoveny příslušnými státními orgány ČR, resp. SRN. S případnými dotazy se proto, prosím, obracejte přímo na příslušné státní instituce, případně je možné využít odkazů na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR respektive Ministerstva zdravotnictví ČR.

„S partnery v zahraničí jednáme o dalším rozšiřování mezistátní vlakové dopravy, jak to umožní epidemiologická situace v příslušných státech a procedury na hranicích. V červnu předpokládáme obnovení provozu také dalších vlaků Berliner a prodloužení jejich plánovaných tras do Hamburku a Kielu. S kolegy z rakouských ÖBB bychom mohli obnovit provoz railjetů „Vindobona“ z Prahy a Brna do Vídně a Štýrského Hradce a „Jižních expresů“ z Prahy a Českých Budějovic do Lince, odkud jsou přípojnými vlaky snadno dostupné Čechy vyhledávané turistické oblasti ve středním a západním Rakousku,“ říká Petr Vondráček. České dráhy se také připravují na červnové obnovení regionální přeshraniční dopravy.

České dráhy budou o všech připravených novinkách při obnovení své mezistátní dopravy průběžně informovat. V dálkových linkách by měla následovat „Vindobona“ z Prahy a Brna do Vídně a Štýrského Hradce.

Úvodní ilustrační snímek: Vlak EC „Berliner“ ve stanici Praha-Holešovice (15.12.2018); zdroj: Petan_Vlaky

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy