Naše téma: Není šprochu ...

1.6.2020 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: Není šprochu ...

Média své konzumenty denně krmí zprávami, které nejsou vždy založeny na realitě, ale na domněnkách, „únicích informací“ nebo dohadech „dobře informovaných zdrojů“. Výjimkou není ani svět železnice, kde se takovéto zpravodajství nejčastěji týká údajně chystaných změn ve vlastnických poměrech dopravců nebo firem železničního průmyslu. Někdy se takové zvěsti potvrdí, jindy nikoliv. Kolik pravdy je na „šprochu“ o zájmu Českých drah pohltit Leo Express?

Nahlédneme-li do archivů, zjistíme, že poprvé se takovýto záměr začal propírat v médiích dne 18. června 2018, kdy Lidovky.cz napsaly: Ambiciózní české firmě se rýsuje zajímavý spojenec. Leo Express, známý především jako vlakový dopravce, začal před časem oficiálně pátrat po silném investorovi. A podle informací LN jím může být opravdu těžká váha – největší výrobce železničních strojů na světě, společnost China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) společně s J&T Bankou. O případném vstupu do Leo Expressu se také diskutuje ve vedení Českých drah (ČD). Stejné médium, ale jen ve své tištěné podobě, pak dne 26. června 2018 upoutalo pozornost čtenářů titulkem České dráhy zvažují, že koupí konkurenci. Poté se tato novinka objevila i na internetu a vyvolala také reakci nejvyššího představitele národního dopravce.


Interaktivní mapa linek společnosti Leo Express
(kliknutí do náhledu otevře zdroj)

Předseda představenstva a generální ředitel ČD Pavel Krtek k tomu řekl: „V tuto chvíli se zajímáme o podmínky, za jakých by bylo možné některou, nebo obě firmy koupit, pokud jsou skutečně na prodej. To ale neznamená, že to uděláme. Pouze se k nám z veřejně dostupných zdrojů dostaly informace o tom, že Leo Express hledá strategického partnera. Je logické, že nás takové zprávy zaujaly a chceme o této transakci vědět víc. To je v tuto chvíli vše.“ Tolik k tomu uvedl firemní časopis Českých drah na svém webu. Že z tohoto mraku nakonec nezapršelo, to víme všichni. Později se tu a tam objevily zprávy o tom, že Leo Express hledá strategického partnera, které zintenzívněly po tom, co ke konci loňského roku došlo k zásadní změně v čele společnosti – na nejvyšším postu nahradil otec svého syna, jak psal třeba deník E15.


Leoš Novotný mladší (24.5. 2012, ZC VUZ Velim) © PhDr. Zbyněk Zlinský

V rámci vlastnické struktury Leo Express byli vyplaceni minoritní akcionáři a rodina Novotných nyní vlastní více než 90 % akcií firmy. Zbytek náleží managementu. Za rodinu Novotných bude na firmu z pozice předsedy představenstva dohlížet Leoš Novotný starší. Do Leo Express se zároveň finalizuje vstup strategického partnera, který se očekává do konce prvního kvartálu 2020. Jedná se nadnárodní společnost působící v železničním prostředí. Partner nepřevezme majoritu, ale přinese významný kapitál, který bude využit pro nákup dalších vlaků, dověděli jsme se současně z jiného zdroje. Začátkem letošního ledna došlo k další významné změně ve vedení firmy: Po takřka pěti a půl letech v čele soukromého dopravce končí dlouholetý výkonný ředitel Leo Expressu Peter Köhler, sdělovala zpráva ze 7. ledna 2020.


Peter Köhler (28.7.2017),© Leo Express

A ozřejmila také nové poslání jmenovaného, které není bez souvislosti s naším dnešním tématem: Pro Köhlera ale Spilkův nástup do čela (nejen) vlakového dopravce neznamená konec ve firmě. Dosavadní CEO bude v Leo Expressu dále působit jako člen představenstva a druhý největší akcionář odpovědný za další rozvoj firmy. Pod Köhlerovým vedením ostatně firma v loňském roce dosáhla obratu přes 1 miliardu korun a nárůstu konsolidovaného zisku za celou skupinu. […] Peter Köhler bude mít ve své další pracovní etapě v Leo Expressu na starost oblasti strategického plánování a rozvoje byznysu firmy. Do jeho agendy bude vedle samotné železniční expanze spadat také zajištění strategických partnerství či příprava akvizic vozidel pro dálkovou i závazkovou dopravu. Jenže udeřil koronavirus, jak zaznamenaly tiskové zprávy dopravce.


Konkurenti na stejné trase (16.8.2013) © PhDr. Zbyněk Zlinský

V nich také volání o pomoc: Ztráty vlakových a autobusových dopravců se budou počítat v řádech miliard korun. Leo Express ji prozatím vyčíslil na desítky milionů korun a vzhledem k nízké poptávce způsobené současnou krizí a opatřeními vlády toto číslo narůstá každý den. K významným omezením museli přistoupit všichni dopravci. Pro Leo Express to znamenalo dramatické snížení nabídky na vnitrostátních komerčních vlakových spojích o 75 %. Mezinárodní spoje museli dopravci již dříve zrušit z rozhodnutí vlády. Pokud se stát nebude touto situací zabývat, mohlo by to přinést problémy v dopravní obslužnosti, na pracovním trhu a v ekonomice obecně. Negativní dopady by mohly být vidět na snížení počtu spojů, komfortu a zvýšení cen jízdného v případě, že nebude řádně fungovat konkurenční prostředí a liberalizovaný trh.


Nanejvýš symbolický snímek (9.2.2013, Bohumín) © PhDr. Zbyněk Zlinský

A nyní se vracíme k zájmu ČD o Leo Express. mediálně oživenému 23. dubna 2020: Na železničním trhu se schyluje k zásadní změně. Státní akciovka České dráhy chce koupit svého soukromého konkurenta, společnost Leo Express majitele Leoše Novotného. Informaci potvrdily týdeníku Hrot dva na sobě nezávislé zdroje. A potvrdil to i zdroj „závislý“: Po dvou letech se opět otevírají jednání o koupi soukromého dopravce Leo Express státní společností České dráhy. O jednáních se mluví několik posledních dní, dnes pro deník Zdopravy.cz tuto informaci potvrdil ministr dopravy Karel Havlíček. „Jedná se zatím o indikativni jednání mezi oběma subjekty. Dostávám průběžné informace,“ řekl Havlíček. Předseda představenstva Leo Expressu Leoš Novotný st. […] uvedl, že dokud není dohoda podepsaná, není co komentovat.


Kdysi jen kuriozita: šéfové Leo Expressu a osobní dopravy ČD v družném hovoru
(24.5. 2012, ZC VUZ Velim) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Jan Sůra na konci svého článku neskrývá pochybnosti: O koupi Leo Expressu Českými drahami se mluvilo naposledy před dvěma lety, jednání ale nedopadla. Leo Express byl tehdy v jiné situaci: firma ještě vlastnila své elektrické jednotky Stadler Flirt. Teď už vlaky patří bance, dopravce si je pronajímá. Není tak úplně jasné, k čemu by taková koupě Českým drahám byla. Leo Express má smlouvu na závazkovou dopravu v Pardubickém kraji, jezdí ale s pronajatými motorovými vozy. Podobně vyznívají také úvahy Ing. Jana Perničky o smysluplnosti této akvizice národního dopravce, které najdeme (mimo jiné) na stranách 22 a 23 Železničního magazínu 4/2020 pod titulkem Aktuálně z Leo Expresu. Ten její možnost nazývá dokonce úsměvnými dohady, i když na druhou stranu nevylučuje, že se někde taková myšlenka mohla zrodit.


Jednotka „Sirius“ na zkušebním okruhu (7.11. 2019, ZC VUZ Velim)
© Vladimír Fišar; zdroj: www.vladanfoto.cz

Ovšem reálně vzato, lze si dost těžko představit, že by nějaký racionálně a ekonomicky uvažující manažer mohl dospět k závěru, že by výhody z tohoto kroku byly převážily nad nevýhodami. Stačí si jen vzpomenout, že už v době před COVID-19 nebyla ekonomická situace LE zrovna nejlepší a že dopravce má na krku mj. i „balvan“ jednotek Sirius, jejichž termín schválení je už od počátku nejistý. […] Takže proč by měly ČD mít zrovna teď zájem platit za převzetí konkurenta namísto toho, aby nějakou dobu počkaly, až se jeho situace vykrystalizuje sama. A nyní se můžete rozhodnout, zda dáte zapravdu Ing. Perničkovi, nebo hlasům opačným. K tomu se můžete zamyslet nad následujícími otázkami a rozvinout diskusi na naznačené téma.

Myslíte si, že Leo Express nadále nemůže fungovat samostatně?
Byla by jeho koupě Českými drahami pro ně samotné přínosná?
Mají nevelké společnosti v naší železniční dopravějbudoucnost?

Úvodní obrázek: Možná podoba budoucího loga Leo Expressu © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy