Neratovice dostaly novou železniční zastávku

22.5.2020 8:00 Jiří Řechka

Neratovice dostaly novou železniční zastávku

Uvolňování karanténních opatření na naší železnici pomalu pokračuje, na tratě se postupně vracejí dočasně zrušené spoje a cestujících den ode dne přibývá. Avšak normalizace se netýká jen běžného provozu, ale také jeho odrazu v médiích. Včera se po dlouhé době opět uskutečnila tisková konference Správy železnic, a to u příležitosti slavnostního ukončení stavby zastávky Neratovice sídliště, která byla zřízena na trati č. 070 Praha – Turnov a zprovozněna dne 28. dubna tohoto roku.

Když jsem obdržel prostřednictvím redakce internetového magazínu VLAKY.NET pozvánku do Neratovic, rád jsem ji akceptoval. Pro mne to byla první reportážní akce po koronavirové krizi. Cestu jsem absolvoval vlakem z Prahy-Čakovic, při jehož jízdě jsem zaregistroval také další nové zastávkové objekty, např. v Kojeticích u Prahy. Nová zastávka Neratovice sídliště stála 34,7 milionu korun. Nástupiště měří 120 metrů a má normovou výšku 550 mm nad temenem kolejnice. Zároveň zde byl zřízen nový přechod přes kolejiště pro pěší, zabezpečený závoramií. Tento přechod rezonoval v příspěvcích představitelů města, zdůrazňujících, že obyvatelé mohou konečně legálně přes kolejiště. U zastávky je vybudován také přístřešek pro jízdní kola.


Zastávka nepostrádá informační systém © Jiří Řechka

Slavnostního otevření zastávky se zúčastnil starosta Neratovic Roman Kroužecký, místostarosta Marek Lenc a místostarostka Lenka Mrzílková. Správu železnic reprezentoval Petr Hofhanzl, ředitel Stavební správy západ, zhotovitele, jímž byla společnost Remex, její obchodní ředitel Richard Filip. Přítomni byli i další pozvaní hosté a zástupci médií. Malou slavnost zahájila tisková mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Po krátkém úvodu předala slovo Petru Hofhanzlovi. Ten poděkoval všem, kteří se podíleli na této stavební akci. Celá příprava z jeho pohledu trvala čtyři nebo možná pět let. U nás nejde příprava staveb moc rychle, takže velké poděkování patří lidem, kteří vše dotáhli do realizace. Jak řekl, stavba je moc pěkná, je na ní použita kvalitní dlažba i mobiliář, nechybí „ledkový“ informační systém.


Výbava zastávky trvalá i příležitostná © Jiří Řechka

A snad nová zastávka vydrží v tomto komfortu i této kvalitě, aniž by byla zdevastovaná vandaly. Tolik ve stručnosti ředitel Stavební správy západ. Druhým řečníkem byl starosta Neratovic Roman Kroužecký. Ve svém proslovu řekl, že on není ten pravý pro hodnocení této akce, nicméně z jeho pohledu vše započalo asi před deseti lety. Bylo to i v souvislosti s nelegálním přecházením kolejiště v tomto místě. Řekl, že nikoho nenapadlo, že zastávka bude tak hezká, ale také tak dlouhá. V původním plánu byla ještě delší. Je rád, že to takto dopadlo, že bude cestujícími využívána, protože nádraží je pro zdejší obyvatele poněkud z ruky. Na závěr poděkoval jak Správě železnic, tak firmě Remex. Dalším řečníkem byla místostarostka Neratovic Lenka Mrzílková.


Roman Kroužecký, starosta Neratovic © Jiří Řechka

Jak řekla, mnohé již zaznělo, nicméně má radost, že u toho mohla být, že je dnes zde. Původně se vlastně začalo jednat jen o přechodu. Díky této zastávce se nejen zlepšila dopravní obslužnost, ale také bezpečnost. Kromě dlouhé přípravy nebyly jinak žádné komplikace. Po paní místostarostce promluvil její kolega, místostarosta Marek Lenc. I od něj zaznělo velké poděkování všem, kteří se na této realizaci podíleli. Řekl, že je zaskočilo, když při výběru zhotovitele došlo k prodloužení doby ukončení této stavby, je ale rád, že k tomu došlo, protože jsou zde použity moderní technologie a materiály. Město se určitě nemá za co stydět. I on je rád, že je zde bezpečný přechod pro obyvatele. Za zhotovitele, společnost Remex, promluvil její obchodní ředitel Richard Filip.


Začalo to přechodem a skončilo terminálem © Jiří Řechka

Společnost je ráda, že tuto zakázku získala, ne pro její objem, ale pro nemalou užitnou hodnotu. Vznikl dopravní terminál včetně parkoviště P+R. Společnost spolupracovala s příslušnými složkami SŽDC, nyní Správy železnic, a městem. Spolupráce se povedla a výsledek zde již byl zmíněn. Poděkoval všem a vyjádřil přesvědčení, že se snad v budoucnu budou moci podílet na dalších stavbách. Po ukončení projevů došlo k tradičnímu přestřižení pásky. Nechyběl ani přípitek, ovšem bublinky tentokrát obsahovala balená voda. Tím akce skončila a mne čekala zpáteční jízda domů. Jízdenku jsem měl opět na vlak, ale nakonec jsem odjel z nového terminálu autobusem, jedoucím rovnou k našemu domu, a tak jsem mohl začít pracovat o hodinu dříve na reportáži, jejíž nedílnou součástí jsou níže odkazované zdroje.


Skromné publikum v době koronavirové © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. Cestující budou moci využívat desítku nových zastávek a jednu stanici – tisková zpráva Správy železnic ze dne 2.4.2020 (formát PDF)
  2. Neratovice sídliště – Wikipedie – souhrnné informace o zastávce
  3. Neratovice sídliště (zast) • Středočeský kraj (CZ) © Atlas drah Polska, Česka a Slovenska
  4. Od 28. dubna 2020 je zprovozněna nová železniční zastávka Neratovice sídliště - Pražská integrovaná doprava
  5. Nová žel. zastávka Neratovice sídliště – informační leták PID (formát PDF)
  6. Neratovice mají novou železniční zastávku - ŽelPage – zpráva ze dne 8.5.2020
  7. Nová zastávka Neratovice sídliště slouží cestujícím - tisková zpráva Správy železnic ze dne 21.5.2020 (formát JPG)
  8. Zvukový záznam tiskové konference (formát MP3, 21,4 MB)
  9. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Nová zastávka z uliční strany © Jiří Řechka

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy