Dočasná obnova osobní dopravy na trati Tornesch – Uetersen

14.3.2020 8:00 Helmut Böhme

Dočasná obnova osobní dopravy na trati Tornesch – Uetersen

Severně od Hamburku z trati Hamburg-Altona – Kiel odbočuje krátká lokálka známá pod názvem Uetersener Eisenbahn. Obyvatelé města Uetersen mohli mít přístup k železnici už ve 40. letech 19. století, ale místní kočí nechtěli přijít o práci, takže myšlenka železniční dopravy zapadla. Až v roce 1873 měšťané Uetersenu uznali, že sousední Tornesch má ze železnice nemalý užitek, a hbitě založili akciovou společnost, která k hlavní trati nejprve postavila koňskou dráhu.

Proměny v parostrojní železnici se Uetersener Eisenbahn dočkala až v roce 1908, od roku 1920 na ní zavládla motorová trakce. Osobní dopravu zastavili 29.5.1965, nákladní doprava funguje až dodnes. Od 1.1.1998 převzala provoz společnost neg, která je od roku 2001 dceřinou společností lucemburského státního dopravce CFL. V roce 2014 vznikl plán prodloužit S-Bahn Hamburk mimo jiné jako linku S4 do Uetersenu. Ale až v roce 2020 neg zavedla na vlastní náklady od 20.února zkušební provoz, původně do 25. února bezplatně. Byl ale prodloužen do 28. února s tím, že se od 26.2. bude za jízdu platit 1 €.


Uetersener Eisenbahn na mapě (kliknutí do náhledu
ji otevře ve zdroji)

Železnice fungovala současně jako stávkokaz, protože autobusoví řidiči z dotčené linky se jali stávkovat. Jak se psalo na internetu, našli se samozřejmě občané, kterým oživení trati vadilo, tak spustili rolety na oknech a před domy umístili plakáty, že nechtějí, aby byl údajně hlučný železniční provoz obnoven. 25. února jsem se tam za velmi příznivou cenu vypravil. Přestupy v Berlíně a v Hamburku vyšly perfektně. Do Torneschu jsem přijel spojem soukromé společnosti Nordbahn. Protože na hlavní trati je kromě osobního i silný nákladní provoz, ve stanici je třeba používat lávku, kromě toho je mezi kolejemi plot, aby si nikdo nezkrátil cestu.


Železniční stanice Tornesch

Motorový vůz do Uetersenu ovšem odjížděl z pěší zóny před výpravní budovou.


Konečná lokálky před nádražím

Vlaky jely podle jízdního řádu v hodinovém taktu. Poněkud kuriózní název jediného mezilehlého „tarifního bodu“ Bierbahnhof („Pivní nádraží“) ve skutečnosti představuje zastávku u pivovaru s podnikovou prodejnou.


Jízdní řád

Tak jsem se vydal 12:38 hod. do Uetersen a cestou filmoval. Železničáři proti tomu nic neměli, dokonce mi nechali otevřené dveře na stanoviště. Kromě toho jsem nebyl jediný fotograf, který tam běhal. K mé velké radosti na konečné posunoval manipulační vlak obsluhující vlečku podniku na výrobu papíru.


Konečná zastávka Uetersen neg

Až na konec lokálky se nejelo. Ten je ve „východním nádraží“, kam stávkující odstavili své autobusy.


Uetersen Ost

Při cestě zpět pracovník dopravce zaregistroval 47 cestujících a prosil je, aby jízdám udělali reklamu mezi svými známými. Před nádražím Tornesch jsme se po 15. hodině setkali opět s už známou posunovací lokomotivou, která zde byla odstavena po ukončení své práce v nákladní dopravě.


Odpolední pohled na stanici Tornesch

Původně jsem chtěl z Torneschu odjet až v 17:45 hod. Kvůli aprílovém počasí se silným větrem a přeháňkami jsem ale po dokumentaci osobního a nákladního provozu ve stanici odjel už o hodinu dřív a v městské části Hamburg-Altona se prošel po pěší zóně. Na tamním nádraží jsem pak zachytil vlak kategorie EC z Prahy. Vedle stál spěšný vlak na ostrov Sylt.


Momentka ze stanice Hamburg-Altona

Zbývající cestování k mému drážďanskému domovu proběhlo standardně a nezajímavě. Další fotografie z výletu najdete jako obvykle v mé veřejné galerii.

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský