Jak jsem pomohl na Zubrnické museální železnici

7.1.2020 8:00 Helmut Böhme

Jak jsem pomohl na Zubrnické museální železnici

Každou první neděli v měsíci se konají na Zubrnické museální železnici brigády. A protože jsem chtěl při té letošní první nejenom pomoci, ale potřeboval jsem také shodit kila z vánoční stravy, vydal jsem se 5. ledna z domovského Weixdorfu v 5:00 hod. tramvají na stanici Dresden-Klotzsche a dál vlakem na drážďanské hlavní nádraží. Tam jsem mohl být nápomocen jedné Češce, jež se chtěla ujistit, že se linkou S1 opravdu dostane do Bad Schandau a po přestupu poté i do Prahy.

Do Děčína jsme dorazili dokonce s náskokem tří minut. Tam jsem stihl zvěčnit mimořádnost: Asi zase vypověděl žralok službu, a tak se do Moldavy v Krušných horách měl vydat orchestrion 810.233. Nejsem si ale jist, zda doopravdy dorazil podle jízdního řadu v 8:13 hod. do Ústí nad Labem a nebrzdil Portu Bohemicu, bývalý EC z Lipska, nyní už jen Ex výchozí v 8:02 hod. z Děčína.


Podivný spěšný vlak z Děčína do Moldavy v Krušných horách

Já jsem z děčínského hlavního nádraží pokračoval spojem RegioJetu směr Ústí nad Labem-Střekov s odjezdem v 8:02 hod. Jeho průvodčí zoufale sháněla cestující, byl jsem ale jediný. Je s podivem, že paralelně ještě jede také nepříliš vytížený autobus v přibližně stejných časech. Kdyby byl aspoň vzájemný proklad, aby autobus by jel v půli dvouhodinového intervalu vlaku.


Vlak RegioJetu do Ústí nad Labem-Střekova

Protože jsme projeli všechny zastávky na znamení, byli jsme v Těchlovicích trochu dřív, což přimělo jistou mladou ženu k hektickém sprintováním, vlak ale stihla. V Malém Březně jsem přestoupil na autobus, ve kterém seděli tři mládenci. Protože jeden z nich měl motorovou pilu, tušil jsem správně, že mají stejný cíl jako já. V Lovečkovicích jsme zamířili na nádraží, kde na trati směrem do Levína brigádnici už pilně odstraňovali náletové dřeviny. Sice uplyne ještě mnoho let, než tam zase pojede vlak, měli jsme ale připravit těleso dráhy tak, aby bylo schůdné pro pochod plánovaný po něm na březen.


Brigádníci v akci

Tak jsem se i já dal do práce, i když svou pilou na živý plot jsem mohl zaútočit jenom na tenké větve. Kromě toho se brzy vybil její akumulátor a na nádraží jsem zjistil, že se mi pokazil napájecí zdroj. Měl jsem ale s sebou také dobrou ruční pilu, tak jsem mohl pokračovat.

Protože v té divočině na začátku nebylo celkem jasné, kde je odbočka do Verneříc, kam se obnova neplánuje, a kde je trať do Úštěka, byl jsem dvakrát dotázán, kde je vlastně třeba mýtit, což jsem mohl jen odhadnout. Postupem času se to vyjasnilo, a tak jsem hrubší stromy a keře nechal chlapům s motorovými pilami a pokračoval jsem k mostu, kde se usadil velký trnitý keř, který by mohl kořeními poškodit stavbu, tak jsem ho s pomoci druhého pracanta odstranil.


Zarůstající most

Potom už přišel posel se zprávou, že starosta s manželkou připravili pro nás jelení guláš, kávu, čaj a nealkoholické pivo. Dostal jsem jednu z posledních porcí divočiny a kdo přišel po mně, musel se už spokojit s buřty, které si mohl opéci na táboráku, který z pokácených dřevin udělali. Pak se zase pracovalo a já přitom objevil opěry dalšího mostku, s letopočtem 1937.


Z další mostní stavby zbyly jen opěry

Na tom místě jsem robotu ukončil, protože o víkendech jedou autobusy z Lovečkovic jenom každé dvě hodiny. Tak jsem se vrátil ve 13:55 hod. do Ústí nad Labem. Ve 14:33 hod. z hlavního nádraží podle nynějšího jízdního řádu odjíždí rychlík do Kolína. Divil jsem se, že fíra zůstal vzadu v lokomotivě, ale pohled na začátek vlaku ukázal, že tam není sysel, tak očividně musel někdo řídit posun vysílačkou. Potom jsem zdokumentoval, jak přijela 151.014 s vlakem z Prahy do Chebu, zatímco vpravo motorák řady 843 objížděl svůj přípojní vůz na vlaku z/do Liberce.


Ruch na ústeckém hlavním nádraží

Ve vlaku jsem si všiml, že tam nějací cestující nechali jízdenku. Ta mi dokázala, jak Ústecký kraj vskutku prosadil, že každý dopravce musí prodávat jízdenky DÚK, pokud u něj ten tarif platí, a už ne své vlastní. Jenom nevím, zda ti cestující pochopili, že oproti jízdence ČD mohou na tuto z teplického nádraží jet také spojem MHD domů.


Jízdní doklad Dopravy ústeckého kraje

Na děčínském hlavním nádraží se nic zajímavého nedělo. Od 15:24 do 16:41 hod. se neukázal žádný nákladní vlak, jenom dva vlaky lokomotivní.


Samostatně jedoucí „špageta“

Tak jsem se, koncem svého výletu trochu zklamán, ale s jeho celkovým průběhem spokojen, vydal na cestu domů. Další fotografie z toho dne najdete ve dvou samostatných veřejných galeriích z Děčína a Ústí nad Labem a ze samotných Lovečkovic (a Zubrnic).

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy