České dráhy v roce 2020 na kolejích Moravskoslezského kraje

9.12.2019 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský a Karel Furiš

České dráhy v roce 2020 na kolejích Moravskoslezského kraje

V pátek 6. prosince 2019 se konalo sice každoroční, ale letos velice netradiční setkání představitelů našeho národního železničního dopravce a zástupců moravskoslezského krajského úřadu se žurnalisty k novinkám v jízdním řádu regionální osobní dopravy na následující období. Ačkoliv datum by to mohlo naznačovat, ona netradičnost neměla zhola nic společného s Mikulášem, anděly a čerty. Tedy pokud za jednoho z nich nechcete považovat našeho ostravského reportéra.

Ten tentokrát uvítal přeposlanou pozvánku bez čertění, protože právě ukončil svou předchozí brigádnickou činnost u ostravského dopravního podniku, změny v dopravě na zčásti nově trasovaných severomoravských a slezských tratích jej osobně zajímaly a navíc program celého toho podniku byl docela zajímavý – zejména pro člověka s jeho zaměřením a naturelem. Takže se nijak nezdráhal a uvedeného dne se v patřičný čas dostavil na páté nástupiště ostravského hlavního nádraží, jak mu velela už zmíněná pozvánka. Ta sama o sobě byla také docela netradiční, i když její podoba byla všeobecně známá. Kupodivu zrovna mému reportérskému kolegovi asi ne do té míry, jako jiným cestujícím, protože je už dlouhá léta poživatelem režijních výhod. O to víc jej asi zaujala. Ostatně posuďte sami:


Netradiční pozvánka na netradiční akci

U zmíněného nástupiště stála souprava motorového vozu 842.010-1 a přípojného vozu 50 54 20-29 222-7 Bdtn757, nepřehlédnutelná díky speciálnímu polepu obsahujícímu název Štramberský expres. Tento vlak tvořil nejen pozadí první části a hostitelské prostředí pokračování tiskové konference, ale také je jí hlavní novinku: Mezi největší změny patří zavedení čtyř párů přímých spěšných vlaků z Ostravy hl.n. přes Studénku, Příbor a Kopřivnici do Štramberku a zpět s dobou jízdy z Ostravy hl.n. do Štramberku cca 50 minut. Nyní cestující musí minimálně jednou přesedat a cesta tak trvá zhruba 60 minut. Soupravu spěšných vlaků bude tvořit modernizovaný motorový vůz 842 spolu s přípojným vozem Bdtn757, který umožňuje přepravu jízdních kol a kočárků, píše o tom Vanda Rajnochová v následně vydané tiskové zprávě.


Mnohoslibné zátiší © Karel Furiš

A pokračuje: U spěšných vlaků z Ostravy je zabezpečena návaznost ze Štramberku směr Veřovice. Od nového spěšného vlaku 1641 (Štramberk odj. 5:56, Studénka příj. 6:19) je v pracovní dny a sobotu ve Studénce zajištěn okamžitý přípoj na vlak Ex 548 „Ostravan“ (odj. 6:22), do Prahy, podobně pak večer zpět v pracovní dny a neděli přípoj od Ex 549 „Ostravan“ z Prahy (příj. 21:36) na nový osobní vlak 23138 (Studénka odj. 21:42, Štramberk příj. 22:05). Náš reportér měl před zahájením vlastního programu dostatek času na to, aby soupravu obhlédl a zachytil formou obrázků nehybných i pohyblivých. Později se o ní dověděl, že jde o vozidla, která se stala nadbytečnými v regionální dopravě Zlínského kraje, odkud je vystrnadil „soukromý“ dopravce. A nahlédl i do přípojného vozu, který má zajímavou reklamní podlahu.


Trasa „Štramberského expresu“ na nezvyklém místě © Karel Furiš

Vlastní tiskovou konferenci zahájila regionální tisková mluvčí ČD Vanda Rajnochová, která uvítala všechny přítomné a publiku představila řečníky. Byli jimi ředitel odboru regionální dopravy ČD Jiří Ješeta, náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Unucka a jednatel společnosti KODIS Aleš Stejskal. Co řekl ten či onen, je zbytečné na tomto místě vypisovat, protože prezentovaná fakta najdete v už citované tiskové zprávě a dalších informačních zdrojích, uvedených níže v odstavci Prameny a odkazy. (Náš ostravský reportér navíc velice rád fotografuje a filmuje, o vedení družných rozhovorů s kýmkoliv kdekoliv nemluvě, ale hrozně nerad píše. Což mu jistě nelze vytýkat, každý má vlohy pro něco jiného). Jako v některých předchozích reportážích jsme pro vás připravili jakýsi rozcestník k jednotlivým tratím:

trať
čís.

trasa změnami v jízdním řádu dotčených vlaků a popis trati
(kliknutí na text otevře příslušné heslo Wikipedie)

změ-
ny


2020

001

Bohumín – Přerov – Česká Třebová – Praha

PDF

PDF

271

Bohumín – Studénka – Mošnov/Suchdol n.O. – Přerov (– Olomouc)

PDF

PDF

276

Suchdol nad Odrou - Budišov nad Budišovkou

PDF

PDF

310

Opava – Olomouc, [+] Valšov – Rýmařov

PDF

PDF

317

Opava – Hlučín, [+] Kravaře ve Slezsku – Chuchelná

PDF

PDF

320

Ostrava – Bohumín – Čadca, [+] Dětmarovice – Petrovice u Karviné

PDF

PDF

323

Ostrava – Valašské Meziříčí, [+] Frýdlant nad Ostravicí – Ostravice

PDF

PDF


Je obsahově poněkud chudší, než ty dříve zveřejněné, což je dáno jak dostupnými podklady, tak značným podílem přečíslovaných tratí. Pro větší přehlednost a zjednodušení dochází v některých případech ke sloučení a přečíslování tratí 001 vlaky dálkové dopravy Bohumín – Přerov – Česká Třebová – Praha, 271 Bohumín – Studénka – Mošnov, Ostrava Airport / Suchdol nad Odrou – Přerov (– Olomouc) – vlaky regionální i dálkové dopravy, 310 Opava – Olomouc, Valšov – Rýmařov, 317 Opava – Hlučín, Kravaře ve Slezsku – Chuchelná, 320 Ostrava – Bohumín – Čadca, Dětmarovice – Petrovice u Karviné a 323 Ostrava – Valašské Meziříčí, Frýdlant nad Ostravicí – Ostravice. S tím tvrzením o větší přehlednosti by se asi dalo s úspěchem pochybovat. Ostatně můžete srovnat nové železniční trasy s těmi stávajícími:


Tratě v Moravskoslezském kraji s původními čísly; zdroj:České dráhy

V projevech padla zmínka i o parku vozidel ČD pro kraj. Kromě stávajících nových elektrických jednotek (2× 650 RegioPanter, 12× 471 CityElefant), modernizovaných motorových jednotek (13× 814 Regionova) a modernizovaných motorových a přípojných vozů (6× 842, 12× Bdtn756/7) předpokládáme v roce 2020 dodání první netrakční soupravy push-pull pro trať 323 Ostrava – Frenštát pod Radhoštěm město (s využitím evropských fondů OPD2 bude celkem pořízeno 5 těchto souprav). V souvislosti s tímto budou nasazeny na uvedenou trať i novější, modernizované dieselové lokomotivy ř.750.7. A dodání prvních dvou modernizovaných motorových vozů 810, nově 811 (klimatizace, nové sedačky, polospouštěcí okna, Wi-Fi atd.) a k tomu současně i modernizovaných přípojných vozů 012. Tyto modernizované motorové soupravy budou přednostně nasazeny na tratě 325 Studénka – Veřovice a 276 Suchdol nad Odrou – Budišov nad Budišovkou, později i na trať 310 Opava – Krnov – Bruntál – Rýmařov, dočteme se v tiskové zprávě.


Ostravská část akce vyvrcholila vypuštěním „Štramberského expresu“ na trať
© Karel Furiš

Když byla nezbytná páska slavnostně (byť ne bez jistých potíží) přestřižena, nic nebránilo tomu, aby se Štramberský expres vydal na svou první cestu. Vzdor svému názvu jen do Kopřivnice, kde však na něj čekaly Štramberské uši. Během jízdy pokračovala tisková konference, ale na jejím konci už jen doplňkový program. Asi vítaný, jak je zřejmé z fotografií i níže dostupného videa. Není jediné, můj spoluautor díky svému neodolatelnému šarmu dokázal zdokumentovat také celou cestu z Ostravy do Kopřivnice ze stanoviště motorového vozu a doufá, že třeba by měl někdo zájem si video prohlédnout. Po tom, co si účastníci pochutnali na evropsky chráněném cukrářském výrobku (a někteří si jej dokonce vlastnoručně vytvořili) i svařáku, vydali se Štramberským expresem zpět do Ostravy. V naději na lepší železniční zítřky.


Konference k JŘ 2020 © Karel Furiš

Prameny a odkazy:

  1. ČD v Moravskoslezském kraji - České dráhy
  2. Moravskoslezský kraj – Wikipedie
  3. Moravskoslezský kraj – oficiální internetové stránky
  4. Integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje ODIS – Wikipedie
  5. KODIS – oficiální web
  6. Novinky ve vlakovém jízdním řádu 2020 v Moravskoslezském kraji – tisková zpráva ze dne 6.12.2019 (formát PDF)
  7. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Regionální vlak ČD z Ostravy-Svinova do Mostů u Jablunkova
 na ostravském hlavním nádraží © Karel Furiš; koláž PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy