Výlet do Bavorska

18.11.2019 8:00 Helmut Böhme

Výlet do Bavorska

Přišel mi dotazník ankety Deutsche Bahn, jak jsem s nimi spokojený, s příslibem, že jako odměnu za jeho vyplnění dostanu 5 € na jízdenku v ceně od 29,90 €. Zároveň ochořel můj bratr a poskytl mi další kód na slevu s tím, že ho nemůže využít. Tak jsem přemyslel o tom, kam s tím vším nenadálým „bohatstvím“. Nakonec jsem se rozhodl seznámit se s ostrovním provozem na trati Nürnberg Nordost – Gräfenberg v Bavorsku (i když místní zdůrazňují, že nejsou Bavoři, ale Frankové).

Patrovým rychlíkem jsem nejprve odjel v 5:16 hod. z Drážďan do Lipska a dál po vysokorychlostní trati vlakem ICE do Erfurtu. Když jsme jeli přes most nad údolím řeky Unstrut, mířil dole vlak dopravce Abellio do stanice Karsdorf. Kdybych stal venku, by to byl pěkný námět na focení. V Erfurtu jsem si udělal dvouhodinovou pauzu. Oproti očekávání jsem tam kromě osobních vlaků viděl jediný nákladní vlak mezi protihlukovými stěnami, a proto nevhodný na focení, a elektrickou lokomotivu řady 155 jedoucí jako lokomotivní vlak.


Nákladní lokomotiva někdejší řady 250 DR

U informačního bodu byla dlouhá fronta zoufalých cestujících žádajících odškodnění za více než dvouhodinové zpoždění na trati Erfurt – Gößnitz, kde byla nějaká „technická závada na trati“. Kromě toho jakýsi „schopný“ programátor změnil software zabezpečení DB Netz tak, že jednotky ICE4 vesměs přestaly komunikovat s traťovou částí ETCS a musely být nahrazeny staršími vozidly ICE1, což ale nemělo vliv na jízdní dobu mého spoje do Norimberku. Tam jsem se musel přesunout z hlavního na severovýchodní nádraží, k čemuž mi posloužilo metro bez strojvedoucího.


Souprava metra ve stanici Hauptbahnhof

Mezi stanicemi Nürnberg Hbf (hlavní nádraží) a Nürnberg Nordost (severovýchodní nádraží) je i propojení po železnici, ale objednatel osobní dopravy je toho názoru, že cestování metrem je výhodnější, Jízdenky DB z hlavního nádraží na severovýchodní se ale v metru uznávají.


Spojovací kolej ze severovýchodního nádraží k Okružní dráze

V minulosti dostala trať Nürnberg Nordost – Gräfenberg přezdívku „Dráha poruch“ kvůli technickým problémům na ní nasazovaných Desir. Asi proto jsou tam porůznu odstaveny rezervní jednotky.


Nástupiště stanice Nürnberg Nordost

Ve vlaku, jímž jsem cestoval směrem na Gräfenberg, měla průvodčí problém s jedním uprchlíkem, který neměl platnou jízdenku a pořádně nerozuměl, co mu chce. Tak si zapsala údaje z jeho pasu s tím, že mu potom písemně přijde pokuta. Jízdu jsem přerušil v obci Eschenau, odkud kdysi odbočovala trať do Forchheimu.


Eschenau

Na snímku vlevo v bývalé výtopně je malé muzeum, které ale bylo zavřeno. Přemýšlel jsem o tom, zda je Eschenau vesnice anebo městys, protože tam mají malé podniky a dost obchodů jako v maloměstě, zatímco jsem viděl jenom jeden zemědělský závod. Ale Wikipedia mne poučila, že to je Pfarrdorf, tzn. „farní vesnice“, obec s farou a kostelem. Pro nákup jsem si mohl vybrat Normu a Lidl. Zásobil jsem se něčím na oběd a pokračoval jsem dalším vlakem, který byl sestaven z dvou Desir, protože se z konečné v Gräfenbergu měli vracet domů školáci. Když jsem tam chtěl vystupovat, musel jsem se mezi nimi probojovat, protože se tlačili vehementní dovnitř, asi chtěl každý mít místo u okna.


Konečná Gräfenberg se zámeckou věži v pozadí

Na náměstí bylo třeba pořádně stoupat do kopce. Po prohlídce kostela a zámku jsem se trochu procházel městečkem. Protože se silně rozpršelo, ustoupil jsem od původního plánu putovat po turistické stezce až do sousední obce a vrátil jsem se do Norimberku. Tam jsem fotil na hlavním nádraží. Mimo jiné jsem zaznamenal vratnou soupravu osobáku do Ingolstadtu s lokomotivou od Railpoolu na konci.


Nouzové řazení na norimberském hlavním nádraží

Nebo v dáli stojící „klimatupřátelskou“ hybridní posunovací lokomotivu, o níž ale občanská iniciativa tvrdí, že je příliš hlučná.


Přijíždějící ICE a stojící „Eco-lok“

Vrcholem mých fotografických úspěchů bylo zachycení svahilského rčení, které nějaký fanda filmu Lví král (nebo uprchlický inženýr) naprogramoval v informačním systému motorového vozu řady 612.


Sranda musí být, i kdyby na jízdenku nebylo!

Samozřejmě jsem ve „městě perníku“ navštívil i jeho historickou část, kde už vládla předvánoční atmosféra.


Vánoce přicházejí s náskokem

Další cesta domů už proběhla podle jízdního řadu a bez problémů. Další fotografie z toho „mezizemského“ výletu najdete v mé veřejné galerii.

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský