Naše téma: Cestování vlakem 30 let po revoluci

17.11.2019 8:00 Mgr. Petr Šťáhlavský Zdroj: České dráhy - tisková zpráva

Naše téma: Cestování vlakem 30 let po revoluci

Za uplynulých třicet let se u nás změnilo cestování vlakem víc, než za celé půlstoletí před tím. Na páteřních trasách se zkrátily cestovní doby o třetinu a stovky starých vozů nahradily vlakové soupravy s klimatizací a Wi-Fi připojením. V roce 1989 trvala cesta vlakem po většině našich hlavních tratí stejně dlouho jako na začátku 50. let. Z Prahy do Ostravy dorazil nejrychlejší spoj za 4,5 hodiny a do Brna se z hlavního města cestovalo bez pár minut 3,5 hodiny.

Jiné to nebylo ani na tehdejších mezistátních linkách. Legendární Vindoboně trvala cesta z Prahy do Vídně 5 a tři čtvrtě hodiny, do Berlína to trvalo až 6,5 hodiny a do Budapešti jel další legendární expres Hungaria 8,5 hodiny.

Vlaky jsou dnes o třetinu rychlejší

Cestovní rychlosti vlaků byly před 30 lety podstatně nižší, než je tomu dnes. Pouze nejrychlejší Slovenská strela dokázala těsně prolomit cestovní rychlost 80 km/hod. Expres Ostravan, který spojoval Ostravu s Prahou a v roce 1989 byl považován za jeden z nejkomfortnějších a nejrychlejších vlaků Československa, dosahoval rychlosti jen kolem 78 km/hod. Průměrná rychlost ostatních expresů a rychlíků se běžně pohybovala jen kolem 50 až 60 km/hod.


Špičkový spoj ČSD „Ostravan“ ožil jako nostalgický vlak ČD © České dráhy

Dnes jsou expresy na koridorech až o třetinu rychlejší. Cestovní rychlost se pohybuje kolem 90 až 100 km/hod. a doba jízdy je podstatně kratší. Z Prahy do Brna se dostanete za 2,5 hodiny. O neskutečné 3 hodiny se zkrátila cesta z Prahy do Košic. SC Pendolino Košičan ji urazí za 7 a čtvrt hodiny. Trasu z Prahy do Ostravy ujede pendolino jen za 3 hodiny rychlostí kolem 120 km/hod. Cestování se nezrychlilo jen na koridorech. Méně času dnes stráví lidé na cestě i na dalších relacích. Kupříkladu cesta z Prahy do Hradce Králové je přibližně o 20 minut kratší a cesta po Podkrušnohorské magistrále z Ústí nad Labem do Chebu se zkrátila dokonce o hodinu.

Příklady jízdních dob v roce 1989 a 2019

Relace

Přibližná doba jízdy
1989

Přibližná doba jízdy
2019

Praha – Ostrava

4,5 hod.

3 hod.

Praha – Ústí nad Labem

1,5 hod.

1 hod.

Praha – Cheb

4 hodiny

2 ¾ hod.

Praha – Bratislava

5,5 hod.

4 hod.

Praha – Vídeň

5 ¾ hod.

4 hod.

Praha – Berlín

6,5 hod.

4 hod.

Praha – Budapešť

8,5 hod.

6,5 hod.

Praha – Košice

10 ¼ hod.

7 ¼ hod.

 

Místo dřevěných lavic vagóny s klimatizací

Podstatným způsobem vzrostl také komfort a nabídka spojů. V roce 1989 ujely expresy a rychlíky tehdejších ČSD v celém Československu jen 31 milionů kilometrů, zatímco v letošním roce to bude jen na území České republiky přes 41 milionů kilometrů. Na některých tratích tehdy ještě jezdily vagóny s dřevěnými lavicemi a dráhy nedisponovaly vůbec žádnými moderními vagóny například s klimatizací. Dnes už vypravují na své linky více než 1 200 vozů s klimatizací. Rozšířily se také moderní služby. Kolem tisícovky vlaků dnes nabízí Wi-Fi připojení k internetu a podobný počet spojů je vybaveno elektrickými zásuvkami pro dobíjení elektroniky. Kolem 5 tisíc spojů nabízí bezbariérové cestování. S nostalgií na staré časy tak zavzpomínají jen kuřáci. Ti měli v roce 1989 v rychlících a expresech kuřácké vozy. Dnes jsou všechny spoje Českých drah nekuřácké.


ČD railjet je symbolem naší současné mezistátní dopravy © České dráhy

Dovětek redakce:

V poslední době jsou média plná „sametové revoluce“, jejíž třicáté výročí dnes slavíme – nebo také ne (každý podle svého přesvědčení). Právě proto možná leckdo neuvítá, že se tato tématika objevuje také na tomto místě, protože čeho je moc, toho je příliš, jak se říká. Pravdou ovšem je, že drtivá většina těch rozmanitých ponejvíce vzpomínkových a srovnávacích článků se věnuje všemu možnému, jen ne právě železnici. Jedinou podstatnější výjimkou byly vzpomínky jednoho železničáře, které před týdnem publikoval známý internetový deník. Takže jsme uvítali možnost využít tiskové zprávy našeho národního železničního dopravce jako podkladu k diskusi o tom, co se v naší železniční dopravě (nejen osobní) za těch uplynulých třicet let změnilo.


Moderní vlaky potřebují moderní personál © České dráhy

Tři desítky let nejsou z hlediska historie lidské společnosti nijak dlouhým obdobím – na rozdíl od individuálního člověčího života. Mnozí návštěvníci stránek internetového magazínu VLAKY.NET třicítky ještě nedosáhli nebo ji překročili o tak málo let, že dobu „předrevoluční“ nepamatují a nemohou ji tak srovnávat se současností na základě osobní zkušenosti. Na druhé straně však je mezi námi nemálo takových, kdož tak činit mohou. Možná si dokonce vzpomínají na něco, co v období onoho revolučního kvasu zažili přímo na železnici nebo v souvislosti s ní. Takže by nemělo valného smyslu klást k dnešnímu tématu jinak obvyklé návodné otázky k rozvinutí následující diskuse. Napište do ní prostě jakýkoliv názor, který vás po přečtení předchozího textu napadne.

Úvodní ilustrační snímek: Na rychlíkové spoje ČD jsou nasazovány moderní jednotky „InterPanter“
(25.6.2015, ZC VUZ Velim) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Původní tiskovou zprávu upravil a dovětkem opatřil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy