SŽDC otevřela další tři opravené nádražní budovy ve Středočeském kraji

10.11.2019 8:00 Mgr. Pavel Tesař Zdroj: SŽDC - tisková zpráva

SŽDC otevřela další tři opravené nádražní budovy ve Středočeském kraji

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ukončila renovaci výpravních budov na „horní“ části Posázavského Pacifiku (tedy na železniční trati Čerčany – Světlá nad Sázavou, vedené v jízdním řádu pro cestující pod číslem 212) v železničních stanicích Ledečko, Kácov a Zruč nad Sázavou na území Středočeského kraje. Oprava zmíněných nádražních objektů navázala na kompletní rekonstrukci trati v uvedeném úseku, která byla dokončena letos v červnu.

„Naší snahou je při rekonstrukci kolejí renovovat i nádražní budovy. Na této trati s významným turistickým potenciálem se to podařilo, opravili jsme budovy v Ledečku, Kácově a Zruči nad Sázavou. Připravujeme opravu i další části Posázavského Pacifiku, a to včetně výpravních budov. Letos jsme ve Středočeském kraji pro cestující otevřeli Bečváry, Uhlířské Janovice, Karlštejn, Nižbor, Nelahozeves i Nelahozeves zámek, Hořovice, Slaný a Kolín,“ uvedl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

V Ledečku se za téměř 8,5 milionu korun opravila fasáda a střecha, nová jsou okna i dveře. Veřejně přístupné a provozní prostory jako jsou čekárna a dopravní kancelář prošly revitalizací. Součástí stavebních prací byla i oprava zpevněných ploch v bezprostředním okolí výpravní budovy a odstranění provizorních staveb. Nově jsou k dispozici mobilní veřejná WC (Toi Toi) se zástěnou z tahokovu. Nový je vnitřní i venkovní mobiliář.

Oprava fasády a střechy proběhla i na výpravní budově stanice Kácov, i zde jsou nová okna a dveře. Pro cestující je k dispozici nová čekárna a pro zaměstnanci SŽDC opravené prostory dopravní kanceláře s potřebným zázemím. Stejně jako v Ledečku je i v Kácově nový vnitřní i venkovní mobiliář, zpevněné plochy kolem budovy byly upraveny. Také zde nahradily původní dřevěné WC nové mobilní toalety se zástěnou z tahokovu. Oprava výpravní budovy v Kácově stála 7,1 milionu korun.

Opravou za 4,7 milionu korun prošla nádražní budova ve Zruči nad Sázavou. Stavební práce zahrnovaly opravu fasády budovy včetně výměny oken a dveří, střechy čekárenského přístřešku a revitalizaci veřejně přístupných i provozních prostor, zejména čekárny, sociálního zařízení a zázemí dopravní kanceláře pro zaměstnance SŽDC. Nový je vnitřní a vnější mobiliář.

Úvodní snímek: Opravená výpravní budova v Ledečku © SŽDC

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy