Deň železničky bude plný pary, sadzí, zábavy a nostalgie

25.8.2019 8:00 Zuzana Lehotská Zdroj: OZ Detská železnica Košice

Deň železničky bude plný pary, sadzí, zábavy a nostalgie

Košická detská historická železnica si 29. augusta pripomenie 64 rokov od slávnostného otvorenia prvého úseku Čermeľ - Vpred. Návštevníci Dňa železničky sa môžu tešiť na bohatý sprievodný program, bezplatné atrakcie pre deti a častejšie odchody vlakov z koncových staníc spojené s ich križovaním v obnovenej nácestnej výhybni. Novinkou bude kuriózna burza strát a nálezov. Výťažok z nej bude použitý na obnovu zničených historických vozňov.

Hlavný program Dňa železničky sa bude odohrávať na celej železnici, no najviac atrakcií sa sústredí na konečnej stanici Alpinka. Pripravená je prehliadka takmer všetkých vozidiel, zábavné súťaže rušňovodičov, nafukovací hrad, trampolíny, šmýkačka pre deti, maxi bublifuk a maľovanie na tvár. Dobrovoľní hasiči z Medzeva predvedú historickú hasičskú techniku i penovú šou. Modelársky klub pri Strednej priemyselnej škole dopravnej v Košiciach spojazdní modelovú železnicu a Mimi farma zavedie zvedavcov do sveta včiel i domácich zvieratiek.

„Deň železničky je takým naším malým sviatkom, kedy si pripomíname zrod úzkokoľajky a jej poslanie. Sme hrdí na mnohé veci, napríklad na detskú obsluhu, historické vozne i obrovské dobrovoľnícke nadšenie a nasadenie, bez ktorých by táto košická atrakcia nemohla fungovať,“ hovorí Ľubomír Lehotský, riaditeľ Detskej železnice Košice.

Dospelí  návštevníci sa budú môcť počas celého dňa zapojiť aj do prvého verejného odpredaja stratených a zabudnutých vecí, ktoré sa nazhromaždili na železničke za uplynulé sezóny. Výťažok bude použitý na obnovu zničených historických vozňov, ktoré boli vážne poškodené následkami nedávnej dopravnej nehody. Úspešných majiteľov nových vecí môže okrem dobrého pocitu zahriať aj pekná detská bundička, ochrániť dáždnik, či pršiplášť.

V jazdení sa budú striedať motorové aj parné lokomotívy, ktoré budú premávať tak, ako v posledné nedele, kedy sa po viac ako 30 rokoch podarilo obnoviť križovanie vlakov v Čermeľskom údolí a okamžite sa stalo ďalšou veľkou atrakciou historickej úzkorozchodnej železnice.

Pripravených je až 20 vlakov. Odchody zo stanice Čermeľ sú naplánované na 8:45/ 10:30/ 11:10/ 12:15/ 12:55/ 14:15/ 14:55/ 16:00/ 16:40/ 17:30 a z Alpinky o 9:25/ 11:10/ 12:15/ 12:55/ 14:15/ 14:55/ 16:00/ 16:40/ 17.30/ 18:10.V tento deň jazdíme za bežné cestovné a sprievodné atrakcie sú darčekom pre našich cestujúcich.

Stavba prvej etapy pionierskej železnice, úsek Čermeľ – Vpred, bola slávnostne ukončená 19. augusta 1955 o 15:00 hod. Odovzdanie pionierskej železnice do užívania bolo potvrdené prejdením protokolárneho vlaku s rušňom U 35.104 a tromi vagónmi. Košická detská historická železnica je jedinou zachovanou železničkou svojho druhu na Slovensku.

Ďalšie podrobnosti o železničke aj o akcii nájdete na našom webe.

Nech to para tlačí!

Ilustračné snímky Martina Balkovského pochádzajú z minuloročnej akcie

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy