ČD Bike je největší síť cyklopůjčoven v ČR

21.7.2019 8:00 Ing. Gabriela Novotná Zdroj: České dráhy - tisková zpráva

ČD Bike je největší síť cyklopůjčoven v ČR

České dráhy začaly nabízet kola a další cyklistické vybavení v roce 2003 a postupně vybudovaly největší síť půjčoven v republice. Celkem jich provozují 85 ve všech krajích. Zájem o ně každoročně roste, jen loni bylo realizováno přes 10 000 výpůjček. Půjčovny kol ČD budou v provozu zpravidla až do 31. října, vybrané půjčovny jsou otevřeny celoročně. S výběrem turistických cílů navíc pomáhá zákazníkům portál a aplikace „Vlakem na výlet“.

„Letošní provoz cyklopůjčoven ČD Bike je v plném proudu. V prvním pololetí jsme půjčili přes 3 500 kol, elektrokol a koloběžek,“ upřesňuje Radek Dvořák, místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod. „Meziročně nám v řádu desítek tisíc korun stouply tržby. Prodlužuje se totiž doba, na kterou si cyklisté kola půjčují a výrazně roste zájem o elektrokola, u kterých je půjčovné vyšší,“ dodává.

Výhody cyklopůjčoven ČD Bike

Cestující si pohodlně a bez starostí přijede vlakem do centra oblíbených cykloturistických oblastí a přímo na nádraží si může kolo vypůjčit v půjčovně kol ČD. Může si také už předem telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu kolo zarezervovat. Chce-li si potom ulehčit cestu, může si vypůjčené kolo zdarma převézt vlakem po vybraných tratích blíže k cíli cesty pomocí přepravy spoluzavazadel nebo úschovy během přepravy.

Bezplatně si lze kolo také uschovat ve vybraných stanicích vybavených úschovnou zavazadel. Po celodenním výletu se nemusí kolo vracet v místě vypůjčky, většinou je možné kolo vrátit i v jiných stanicích, kam opět lze dojet vlakem bez placení přepravného za vypůjčené kolo.

Proces vypůjčení je také snadný. Stačí předložit osobní průkaz (občanský průkaz, řidičský průkaz nebo pas), podepsat nájemní smlouvu, složit vratnou zálohu, zaplatit půjčovné a vyrazit na výlet.

Vlakem na výlet - s kolem i bez něj

Skvělé turistické cíle nejen pro cyklisty doporučí největší výletní portál a mobilní aplikace svého druhu „Vlakem na výlet“, které nabízejí množství praktických informací. Vyhledávat lze podle regionu nebo podle složení a zaměření výpravy. Obsah je průběžně rozšiřován o zajímavé akce, které jsou dobře dostupné vlaky Českých drah. Prostřednictvím mapy a mezizastávek provedou výletníka celou jeho vybranou trasou.

Specialitou aplikace jsou „Interaktivní a hravé výlety“, které mají po cestě i řadu zastávek se soutěžními otázkami. Za jejich odpovědi je možné získat ČD Body, které se dají vyměnit za voucher k bezplatnému jednodennímu zapůjčení jízdního kola.

ČD Bike ve všech krajích České republiky

Jihočeský kraj

České Budějovice, České Velenice, Jindřichův Hradec, Lipno nad Vltavou, Písek, Tábor, Třeboň, Třeboň lázně, Veselí nad Lužnicí, Vyšší Brod klášter

Jihomoravský kraj

Břeclav, Hodonín, Veselí nad Moravou, Vranovice, Znojmo

Karlovarský kraj

Aš, Františkovy Lázně, Cheb, Karlovy Vary, Karlovy Vary dol. n., Mariánské Lázně, Sokolov, Nejdek (na základě objednávky předem)

Královéhradecký kraj

Adršpach (1. 5. – 31. 8.), Česká Skalice, Náchod, Trutnov hl. n., Týniště nad Orlicí, Červený Kostelec, Častolovice (na základě objednávky předem)

Kraj Vysočina

Nové Město na Moravě, Světlá nad Sázavou, Telč, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod, Jihlava ((na základě objednávky předem)

Liberecký kraj

Česká Lípa Střelnice, Doksy, Mimoň

Moravskoslezský kraj

Frýdek-Místek, Ostrava hl.n.

Olomoucký kraj

Hranice na Moravě, Olomouc hl. n., Přerov, Zábřeh na Moravě, Šumperk

Pardubický kraj

Pardubice hl.n., Česká Třebová, Letohrad, Chrudim, Brandýs nad Orlicí, Hlinsko v Čechách, Choceň, Jablonné nad Orlicí, Králíky, Lanškroun, Moravská Třebová, Polička, Přelouč, Slatiňany, Svitavy, Ústí nad Orlicí město, Žamberk, Žďárec u Skutče

Plzeňský kraj

Domažlice, Klatovy, Plzeň hl.n., Tachov

Praha a Středočeský kraj

Praha-Smíchov, Beroun, Lysá nad Labem, Mělník, Neratovice, Nymburk hl.n., Poděbrady

Ústecký kraj

Děčín hl.n., Litoměřice město, Lovosice, Ústí nad Labem hl.n., Rumburk (na základě objednávky předem)

Zlínský kraj

Kroměříž, Otrokovice, Staré Město u Uherského Hradiště, Valašské Meziříčí

Další informace k tématu

najdete na webu národního dopravce:

Úvodní ilustrační snímek: ČD Bike (20.8.2016, Telč)) © Václav Zikán

Upravil a odkazy i obrázky do textu (z webu ČD) doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy