Unikátní přeprava silničních veteránů z Prahy do Popradu

13.7.2019 8:00 Mgr. Petr Šťáhlavský Zdroj: České dráhy - tisková informace

Unikátní přeprava silničních veteránů z Prahy do Popradu

Rádi bychom vás informovali o unikátní přepravě silničních veteránů autovlakem Bohemia z pražského hlavního nádraží do železniční stanice Poprad-Tatry, která se uskutečnila v noci ze čtvrtka 11. července na pátek 12. července 2019. Autovlak českého národního dopravce poskytuje ideální kombinaci pro cestování vlakem a autem na kratší i delší pobyty na východním Slovensku, ale také v dalších turisticky atraktivních oblastech na pomezí východního Slovenska a sousedních zemí.

České dráhy zajistily výjimečnou přepravu celkem 50 silničních veteránů autovlakem na Slovensko. Historické automobily najely ve čtvrtek v podvečer v terminálu na pražském hlavním nádraží na speciální autovozy nočního autovlaku EuroNight Bohemia a včera ráno dorazily do Popradu.  

Unikátní přesun veteránů zajistil národní dopravce pro organizátora Retro Prague Historic Rally 2019 za speciálních podmínek. Pro tento účel bylo použito pět speciálních autovozů a stejný počet lůžkových vagónů.

České dráhy přepravily unikátní silniční veterány z let 1932 až 1986 věhlasných značek. Mezi vozy byly např. Škoda Popular, Praga Alfa a další vozy značek Buggatti, Jaguar, Bentley, Tatra, Ford, Mercedes, Porsche, Wartburg, Citroen, Peugeot, Alfa Romeo a další.

Autovlak běžně přepravu veteránů a některých aut se speciálním vybavením nebo úpravou nezajišťuje, proto byla přeprava těchto veteránů unikátní nejen množstvím, ale také samotnými typy vozů.

Autovlak Českých drah jezdí denně mezi Prahou, Popradem, Košicemi a Humenným. Přepravovat v něm lze různé typy osobních aut a motorky, které splňují příslušné parametry nutné pro bezpečnou přepravu. Další podrobnosti o autovlacích najdete na našem webu.  

Odkazy:

  1. Retro Prague Historic Rally - oficiální web akce
  2. Retro Prague Historic Rally - Hlavní stránka - Facebook
  3. Z Prahy vyjel závod veteránů. První etapu absolvují vlakem - iDNES.cz - s fotogalerií
  4. Odjezd účastníků Retro Prague Historic Rally 2019 do Vysokých Tater - iDNES.tv - video
     

Poznámky:

Všechny použité fotografie byly součástí tiskové informace Českých drah. Původní text mírně upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský.

Súvisiace odkazy