Lokálkový rušeň na lokálke Šaľa – Neded

21.6.2019 8:00 Ing. Marko Engler, PhD.

Lokálkový rušeň na lokálke Šaľa – Neded

Už sme si zvykli, že každým rokom očakávame usporiadanie niekoľkých mimoriadnych jázd historických vlakov po rôznych tratiach Slovenska. Nie je to nič nezvyčajné, podobné aktivity sa dejú aj v okolitých krajinách. Málokto sa však zamýšľa, aké náročné je takéto akcie zorganizovať a dotiahnuť do úspešného konca, keďže väčšinu činností okolo takýchto akcií zabezpečujú dobrovoľníci vo svojom voľnom čase ako koníčka. Nedávno sa jedna taká akcia podarila, ktorú si objednali samosprávy.

V sobotu 8. júna 2019 sa vydal parný vláčik na trať Šaľa – Neded, na ktorej už niekoľko rokov nepremávajú pravidelné osobné vlaky (v októbri bude mať 110 rokov). Celkom tri páry vlakov si objednali obce Tešedíkovo, Žihárec a Vlčany v súvislosti s nedávnym medzinárodným dňom detí. Vlak premával pre cestujúcich v úseku Tešedíkovo – Žihárec – Vlčany. Vzhľadom na nemožnosť obiehania súpravy rušňom v Tešedíkove musela prázdna súprava zakaždým pokračovať do Šale, kde sa mohol uskutočniť potrebný posun.


Pred priecestím neďaleko Vlčian, 08.06.2019 © Marko

Ja som sa na akciu dostal len krátko popoludní, preto som zastihol akurát popoludňajší pár vlakov. Historická súprava pozostávajúca z poštového vozňa, bufetového vozňa a z troch osobných dvojnápravových vozňov bola primerane obsadená, keďže predaj cestovných lístkov bol obmedzený a už niekoľko dní pred akciou ukončený (aspoň podľa medializovaných informácií). Zrejme preto (aspoň popoludní počas mojej návštevy)  vyzerala účasť vo Vlčanoch veľmi primeraná a pokojná, nešlo teda o žiadnu „megaakciu“ so snahou odviezť čo najviac ľudí. Neviem, aká bola situácia v Žihárci a v Tešedíkove.


Odpočinok vo Vlčanoch, 08.06.2019 © Marko

Historickú súpravu ťahal parný rušeň 310.433. Práve ten ma na akciu prilákal, keďže ide o predstaviteľa typického rušňa miestnych železníc v Uhorsku. Práve na miestnych železniciach súčasného územia Slovenska zabezpečoval vozbu zmiešaných vlakov v prvých desaťročiach 20. storočia. Napríklad išlo o trať Trnava – Kúty s odbočkou Jablonica – Brezová pod Bradlom.


703.040 počas prestávky vo Vlčanoch, 08.06.2019 © Marko

Parný vlak podľa bezpečnostných predpisov musela sprevádzať súprava hasičského (požiarneho) vlaku. Túto úlohu zabezpečovali rušne T 211.0823 (ŽMSR) a 703.040 (LTE Slovakia) so služobným a s cisternovým vozňom. Rušne umiestnené na obidvoch koncoch súpravy umožňovali jednoduchú zmenu smeru jazdy bez nutnosti obiehania súpravy v koncových staniciach.


A ešte jedna traťová fotografia, 08.06.2019 © Marko

Na záver tejto krátkej reportáže z vydarenej akcie mi zostáva poďakovať ako objednávateľom, tak aj realizátorom za jej uskutočnenie. Parný rušeň 310.433 na bývalej miestnej železnici pripomenul časy dávno minulé, keď ešte podobné rušne zabezpečovali všetku dopravu na mnohých vedľajších tratiach. Jedinou nepríjemnosťou, ktorá inak slnečný a teplý deň počas akcie sprevádzala, bol vietor, občas až otravne víriaci prach z polí. To už však na fotografiách nie je viditeľné a teda čitateľa nemusí trápiť. Dúfam, že podobných akcií sa každoročne podarí zrealizovať niekoľko, aby spomienka na časy dávno minulé vytvorila pocity súčasnej mladej generácii rovnaké, ako zažívali ich prarodičia...

 

Odkazy:

Galéria

Súvisiace trate