Oslavte 170 let trati Brno - Česká Třebová!

25.5.2019 8:00 -zz- Zdroj: Svitavy - oficiální informační portál města

Oslavte 170 let trati Brno - Česká Třebová!

Od zahájení provozu na spojovací dráze mezi Brnem a Českou Třebovou uplynulo letos 170 let. Významné výročí připomenou v sobotu 1. června velkolepé oslavy, které bude hostit hned několik měst a obcí. Příjemným a nevšedním bodem velice pestrého programu, určeného v den jejich svátku především (ale samozřejmě nikoliv výhradně) dětem, budou jízdy zvláštních vlaků mezi železničními stanicemi Česká Třebová a Letovice.


Historické vozy bývalé třetí třídy povede parní lokomotiva 423.009 z roku 1922 zvaná Líza. Soupravu budou doprovázet členové personálu oblečení v dobových stejnokrojích, konkrétně z 30. let minulého století, součástí zvláštního vlaku bude i historický služební vůz, v němž bude možné zakoupit upomínkové předměty zaměřené na železnici. Tento služební vůz přepraví cestujícím dětské kočárky a jízdní kola. Vlaky budou zastavovat ve všech stanicích a ve většině zastávek tak, aby byl uspokojen co největší počet zájemců a milovníků železnice.  Zájemci si budou moci otisknout pamětní razítko, zajištěno bude samozřejmě občerstvení a doprovodný program v některých městech.


Plakát akce

Ve Svitavách se součástí oslav slavnostní otevření nového železničního terminálu. Pořadatelé nabízejí možnost prohlédnout si pracoviště výpravčích ve svitavské železniční stanici, na náměstí Míru, kde bude čekat bohatý program pro děti i dospělé, účastníky odveze historický autobus. Na náměstí se děti můžou zapojit do soutěží, nebude chybět skákací hrad, živá hudba, ukázky deskových her, pouliční divadla, historická střelnice, kolotoč, venkovní festival žáků a učitelů základní umělecké školy, aktivity pro seniory a mnoho a mnoho dalšího. Do svitavského muzea si můžete zajít na unikátní výstavu Železnicí údolím Svitavy, která představí historii i současnost této dráhy, v provozu bude velké modelové kolejiště Milana Meisla a na muzejní zahradě i Síčova parní železnice. Prohlédnout si budete moct rovněž výstavu deskových her, děti se zabaví ve tvořivých muzejních dílnách. A oslavovat můžete začít už předchozího dne, v rámci Muzejní noci.

Plakát (kliknutí do náhledu jej otevře celý ve formátu PDF)…

V Letovicích na náměstí si můžou děti zařádit ve skákacím hradu, dospělí se zase pokochají pohledem na historická kola. Na nádraží si přijďte poslechnout dechovou hudbu, do zámku a zámeckého parku budou mít v tento den děti do 18 let vstup zdarma.

Ani v České Třebové se účastníci oslav rozhodně nebudou nudit. Pořadatelé připravili aktivní centrum vlak, žebřík siláků, klauny z Balónkova, modulovou železnici, jízdy v parní lokomotivě i na šlapací drezíně, vystoupení skupiny Drops, malování na obličej a přijede Leoš Mareš se svou show. To vše se bude dít v areálu místního podniku CZ LOKO, který toho dne slaví rovněž 170. výročí, ovšem existence železničních dílen, dnem otevřených dveří, na který jsme vás na tomto místě už pozvali. V českotřebovském parku Javorka bude pro děti přichystána Pohádková cesta..


Mapka atrakcí „Dne s CZ LOKO“

Informace o jízdních řádech, cenách a podmínkách, které budou platit v soupravě zvláštních vlaků (ale i o dalších akcích), najdete krom souhrnně koncipovaných propagačních materiálů také.samostatně níže v Pramenech a odkazech. Jen upozorňujeme, že odbavení cestujících zajistí pouze personál zvláštních vlaků, neplatí zde jízdní doklady vydané jinými dopravci, ani jízdní výhody a slevy. Dobové lepenkové jízdenky, jež budou platit při oslavách 170. výročí trati Brno - Česká Třebová, bude možné zajistit v informačních centrech v jednotlivých městech a poté před vlakovou soupravou. V informačních centrech je k dispozici také skládačka s kompletním programem oslav, kterou vám zde nabízíme v elektronické podobě.


Skládačka (kliknutí do náhledu ji otevře celou ve formátu PDF)

Prameny a odkazy:

  1. Železniční trať Brno – Česká Třebová – Wikipedie
  2. HrajemeSy a oslavy železnice - Svitavy – souhrnné informace o oslavách na portálu www.svitavy.cz
  3. Výročí železnice oslavíme v červnu bohatým programem – pozvánka na akci z portálu www.svitavy.cz (formát PDF)
  4. Výstava Železnicí údolím Svitavy – plakát (formát PDF)
  5. Výstava Železnicí údolím Svitavy – komentář jejího autora (formát PDF)
  6. Výstava Železnicí údolím Svitavy – pozvánka na vernisáž (formát PDF)
  7. Jízdní řád zvláštního vlaku 1. června 2019 (formát PDF)
  8. Tarifní podmínky ve zvláštních vlacích (formát PDF)
  9. HrajemeSy - leták s programem oslav Dne dětí ve Svitavách (formát JPG)
  10. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: 423.009 odjíždí s nostalgickým vlakem při předchozích oslavách trati z jejich centra (5.9.2009);
doplněno pamětní razítko výstavy ve Svitavách © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy