Jeden z nejdelších vlaků české historie míří potřetí na festival do Banátu!

17.3.2019 8:00 Anna Rusínková Zdroj: Festival Banát - tisková zpráva

Jeden z nejdelších vlaků české historie míří potřetí na festival do Banátu!

Pravděpodobně největší vlaková výprava v novodobé historii české železnice s téměř 1300 osobami na palubě míří podpořit českou komunitu v Rumunsku. Tam se již osmým rokem koná populární kulturní festival - Festival Banát. Na úpatí transylvánských Karpat žije v šesti českých vesnicích oblasti Banátu přes tisíc lidí, kteří sem kolem roku 1823 odešli z tehdejší rakouské monarchie. Díky naprosté izolovanosti a jazykové a kulturní svébytnosti si čeští krajané dodnes udrželi ojedinělou komunitu v těžko dostupné divoké přírodě několik kilometrů nad Dunajem.

V jedné z českých vesnic, Eibentálu, se již poosmé koná kulturní festival, na který tradičně vyrážejí fanoušci z České republiky. Každoroční autobusovou dopravu v předminulém roce nahradil speciální vlakový expres a po velkém úspěchu vyráží opět na cestu v úterý 20. srpna z pražského Smíchova až do rumunské Oršavy. Posledních padesát kilometrů pak překonají návštěvníci místními autobusy a lodní dopravou přes známou dunajskou úžinu Cazanele.

Půl kilometru dlouhý vlak poveze třináct set pasažérů přes čtyři státy patnáct hodin a již během cesty budou na palubě expresu probíhat první koncerty kapel, které se rozhodly podpořit tento ojedinělý projekt. Na samotném festivalu se pak během čtyř dní vystřídá přes třicet kapel. Na třech pódiích rozmístěných po celé vesnici se představí například Zrní, David Stypka, Vasilův Rubáš, Pio Squad, Mucha, Švihadlo, Never Sol či Terne Čhave. Vše pak doplní filmový festival One World Petry Dobruské, divadelní soubory zastoupené např. VOSTO5 a mnoho přednášek a besed v čele s Láďou Ziburou nebo Tomášem Sedláčkem.


Atmosféra Festivalu Banát (20.8.2006) © FestivalBanat

„Tímto ojedinělým projektem jsme již při prvním pokusu dokázali zaujmout naši veřejnost, kdy se o českém Banátu začalo velmi zvyšovat povědomí. Nyní chystáme třetí výpravu vlakem, která je sice velmi organizačně náročná, ale zároveň víme, že i díky tomu každým rokem stoupá prestiž celé akce a povědomí o celé české komunitě v Banátu,” říká jeden z organizátorů Štěpán Slaný.

Do náročných příprav se letos opět zapojuje společnost Kladenská dopravní a strojní, IDS Cargo a České dráhy, které ve spolupráci s ČD Cargo nasadí podstatnou část vagónů. Protože se souprava o délce téměř půl kilometru skoro nevejde na žádné nástupiště v České republice, například na hlavním brněnském nádraží bude zastavovat pouze předními vozy. Na slovenských hranicích pak soupravu přebere státní maďarský dopravce MÁV a rumunský CFR. Soupravu po celou dobu potáhnou dvě lokomotivy. „Ačkoliv vypravujeme expres již potřetí, čeká nás opět složitá práce. Každoroční vyřizování všech povolení a komunikaci s národními dopravci ze Slovenska, Maďarska a Rumunska jsou zdlouhavé, nebýt zkušeností našich dopravních partnerů, byla by to pro nás mnohem extrémnější příprava,” dodává Jan Duben, druhý z organizátorů festivalu.


Půl kilometru dlouhá osmnáctivozová souprava RegioJet do Banátu 15.8.2017
 - YouTube

Krajané v Banátu si dodnes zachovali zvyky a tradice, které si v první polovině 19. století přinesli z Čech. Ve vesnicích je proto například možné se bez problémů domluvit česky. Tradiční zemědělství zachovalo krajinu neporušenou a návštěvníkům se tak občas nabízejí výhledy jak z Ladových obrázků. Atmosféru českého Banátu, který čítá šest vesnic, se daří zachovat i díky speciálnímu programu rozvoje šetrné turistiky, který zde spolu s organizátory festivalu prosazuje organizace Člověk v tísni. „Festival Banát významně přispívá k propagaci českých vesnic jako unikátní turistické destinace. A šetrný cestovní ruch je jednou z mála možností, jak v krajanských vesnicích vytvářet pracovní příležitosti, a tím přispět k jejich záchraně,” přibližuje hlavní záměr banátského festivalu koordinátor Člověka v tísni Ivo Dokoupil. Právě na krajany je upřena hlavní pozornost i během festivalu. Místní obyvatelé si nabízenými službami a produkty dokáží během festivalu vydělat několik měsíčních platů, které jsou pro ně důležitou motivací, proč v této oblasti dále žít. Letos se festival navíc stane i velkým setkáním českých krajanů nejen z Rumunska, ale také ze Srbska, kde v současné době žije za Dunajem početná česká komunita.

Festivalový expres Banát odjede v úterý 20. 8. 2019 z pražského Smíchova kolem sedmnácté hodiny. Vstupenky a jízdenky s rezervacemi na mimořádný vlak jsou v prodeji na festivalovém webu. Ceny za balíček obsahující zpáteční jízdenku na mimořádný vlak a vstupenku na festival budou začínat od 4 999,- Kč pro dospělé.

Úvodní snímek: Loňská prezentace expresu „Banát“ (7.8.2018.) © Jiří Řechka

Upravil a ilustrace doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy