Moduláři z Buben zvou na výstavu úzkorozchodného kolejiště

3.3.2019 8:00 Zdeněk Pacholík

Moduláři z Buben zvou na výstavu úzkorozchodného kolejiště

Na dny 3. až 7. dubna 2019 připravuje Klub železničních modelářů z Prahy 7-Buben svou tradiční výstavu, tentokrát úzkorozchodného modelového kolejiště. Kolejiště ve velikosti H0e (měřítko 1 : 87) bude sestaveno z jednotlivých modulů s typovými čely, délka tratě bude v letošním roce již téměř 40 metrů. Z koncové vratné smyčky budou vlaky vyjíždět na klasickou úzkokolejnou trať ČSD se skutečným rozchodem 760 milimetrů, v modelu 9 milimetrů.

Na trati se budou nacházet tři nádraží, všechna postavená dle skutečnosti. Prvním nádražím budou Koněprusy ze zrušené malodráhy KBK (Králův Dvůr – Beroun – Koněprusy), druhým Hůrky z jindřichohradeckých úzkokolejek a třetím Dvorce ze zrušené moravské úzkokolejky Ondrášov – Dvorce. Z nádraží Koněprusy bude odbočovat lomová dráha do areálu kamenolomu. V provozu se návštěvníkům výstavy představí zejména modely vozidel bývalých ČSD, ale také třeba modely vozidel z malodráhy KBK.


Plán kolejiště (kliknutí do náhledu otevře celý ve formátu PDF)

Na výstavě bude k vidění opět několik nových modulů, z nichž některé jsou zhotoveny podle motivů ze skutečných úzkorozchodných tratí. Jedná se například o modul s propustkem u Nové Včelnice, o modul se zastávkou Rejchartice a o modul s řekou z bulharské trati Dobriniště – Septemvri.

Výstava se bude konat v kulturním sále nádraží Praha Smíchov, Nádražní 1, Praha 5 a bude přístupná všem zájemcům v uvedených dnech vždy od 10 do 18 hodin.


Plakát výstavy ve formátu JPG ke stažení

Vstupné dobrovolné.

Kulturní sál se nachází v nejvyšším podlaží nádražní budovy a přístup do sálu bude vyznačen z 1. nástupiště.

Sledujte novinky na našem webu a Facebooku! Další informace můžete získat na adrese zdenek.pacholik@sudop.cz.

Na výstavu vás srdečně zvou železniční  modeláři  (moduláři) z Prahy 7–Buben!

Úvodní ilustrační snímek: Loňská výstava zaujala zájemce bez odhledu na věk a pohlaví © Jiří Řechka

Súvisiace odkazy