Naše téma: Strojvedoucí za milion

17.12.2018 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: Strojvedoucí za milion

Železničním dopravcům se těžce shánějí noví strojvedoucí. Řada z nich je těsně před důchodem a mladší generace nepřichází v takovém počtu, jak by si zaměstnavatelé přáli. Nedostatek zaměstnanců řeší dopravci vychováváním vlastních strojvedoucích. Jeden je přitom může vyjít až na milion korun.

Takto začíná článek redaktora Patrika Kozlíka, který se dne 13. prosince tohoto roku objevil na hlavní stránce internetového deníku Lidovky.cz. Je to jeden z mnoha mediálních odrazů nedobrého stavu, trápícího železniční dopravce nejen v České republice, s nímž se čas od času setkáváme v posledních měsících, ba i letech. Ale tento, na rozdíl od těch předchozích, akcentuje doposud nepříliš vnímaný rys problému – „pořizovací cenu“ jednoho kusu čerstvého strojvůdce či strojvůdkyně (abychom se zachovali „genderově vyváženě“). „Kompletní zaškolení zcela nového strojvedoucího takzvaně z ulice trvá přibližně 9 měsíců a náklady na něj dosahují částky více než 300 tisíc korun,“ prozradil mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj, píše se tam.


Kromě střídání směn by bylo na místě střídání generací (1.3.2014, Týniště nad Orlicí)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

A článek pokračuje: U Českých drah jsou náklady ještě mnohem vyšší. Jeden nový strojvedoucí vyjde někdy až na jeden milion. Proces zaškolení pak podle Šťáhlavského trvá v nejrychlejších případech 9 až 12 měsíců. Do nákladů je u obou dopravců započítaná i mzda. Rozdíl mezi částkami mimo jiné dělá také fakt, že se zkoušky provádí u jiných školitelů. Toto srovnání zaujalo známého mediálního magnáta a všeuměla Jaromíra Soukupa natolik, že mu věnoval jedno ze svých zamyšlení v pořadu Moje zprávy, odvysílaném v jeho televizi v sobotu 15. prosince pět minut po dvacáté hodině. A navrhl, že by národní dopravce měl své adepty na pozici strojvedoucího posílat vyškolit k soukromníkovi, čímž by ušetřil třeba na novou lokomotivu.


Jaromír Soukup si ví rady se vším; zdroj: TV Barrandov

I když ten televizní stachanovec (vedle své hlavní profese dokáže současně „obsluhovat“ ne méně než 11 pořadů) prohlašuje, že dělá satiru, toto své poselství Českým drahám (a národu, jehož blaho mu údajně vězí na srdci) zjevně myslel vážně. Nakonec asi nebyl jediný, koho při čtení citovaného článku podobné řešení napadlo. A co napadá vás, o to se můžete v diskusi podělit s ostatními – třeba formou odpovědí na tyto otázky:

Má podle vašeho mínění zlepšovací návrh Jaromíra Soukupa racionální jádro a skutečně by vedl k úsporám?

Dá se předpokládat, že kvalita drahých „národních“ a lowcostových „soukromých“ strojvedoucích je stejná?

Jak v obecné rovině nahlížíte na dlouhodobý nedostatek zájemců o místo strojvedoucího u nás i v zahraničí?

Úvodní snímek: Nemladý strojvedoucí i vozidlo – každodennost našich tratí (1.2.2013, Dolní Lipka)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy